ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΝΤΕΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΒΑΖΕΙ Η ΕΠΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ

Αλλαγές σοκ στη διαιτησία

* Απαγορεύεται η εγγραφή διαιτητών, παρατηρητών, εκπαιδευτών σε οποιονδήποτε φορέα διαιτησίας που δεν είναι αναγνωρισμένος από την Ε.Π.Ο *Αυξάνονται τα όρια ηλικίας *Στο ταμείο των ΕΠΣ όλα τα ποσοστά των διαιτητών

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2016 10:01

Του Άρη Γκουτρουμάνη

Νέο τοπίο διαμορφώνεται στην ελληνική διαιτησία –η οποία ανήκει οριστικά και αμετάκλητα στους παράγοντες- αλλά και στις σχέσεις των Ε.Π.Σ. με τους Συνδέσμους μετά τις τροποποιήσεις στον κανονισμό Διαιτησίας στις οποίες προχώρησε το Δ.Σ. της ΕΠΟ. Ουσιαστικά μιλάμε για ταφόπλακα στη λειτουργία των Συνδέσμων, όσων είχαν εναπομείνει, μεταξύ των οποίων και ο ιστορικός Σύνδεσμος της Λάρισας που από το 1960 που ιδρύθηκε περνά τις πιο κρίσιμες στιγμές της ιστορίας του με κίνδυνο να αδρανοποιηθεί.

Το άρθρο 67, στην παράγραφο 3, του νέου τροποποιημένου κανονισμού διαιτησίας απαγορεύει ρητά πλέον (με ποινή άμεσης διαγραφής) την εγγραφή των διαιτητών σε οποιονδήποτε φορέα διαιτησίας που δεν είναι αναγνωρισμένος από την Ε.Π.Ο. Με άλλα λόγια όποιος διαιτητής είναι εγγεγραμμένο μέλος Συνδέσμου Διαιτητών δεν μπορεί να ασκεί τα διαιτητικά του καθήκοντα και διαγράφεται από τη δύναμη της οικείας ΕΠΣ με ότι αυτό συνεπάγεται. Μέχρι σήμερα η εγγραφή των διαιτητών στους Συνδέσμους δεν ήταν υποχρεωτική, όμως από σήμερα είναι απαγορευτική. Και μπορεί φυσικά η συγκεκριμένη διάταξη να φωτογραφίζει συγκεκριμένο Σύνδεσμο Διαιτητών (σ.σ. Αθηνών) και συγκεκριμένο πρόεδρο, ωστόσο ως διάταξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί επιλεκτικά αλλά δυστυχώς ισχύει για όλους τους ΣΔΠ. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά της διαιτησίας η συγκεκριμένη διάταξη χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματική καθώς είναι αδιανόητο όπως τονίσθηκε να καταργείται ένας συνδικαλιστικός φορέας.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συγκέντρωση του ΣΔΠΛ, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διαφωνία που είχε προκύψει με την ΕΔ/ΕΠΣΛ για τα διοριστήρια, ωστόσο οι εξελίξεις πρόλαβαν τους ανθρώπους της διαιτησίας. Ιδιαίτερα δε ο πρόεδρος του ΣΔΠΛ κ. Νίτσας φάνηκε στενοχωρημένος λέγοντας στους διαιτητές ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι διαφορετικό από το να αποδεχθούν το νέο κανονισμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόσφατη δήλωσή του στην «Ε» ότι ανατρέπονται δεδομένα 60 ετών αποδείχθηκε προφητική.

Η ουσία είναι ότι ο Σύνδεσμος της Λάρισας είχε βρει τρόπο συνεργασίας με την ΕΠΣΛ, συνεχίζοντας το σημαντικό του έργο προς τους διαιτητές, τη στιγμή που άλλοι Σύνδεσμοι έπαψαν να λειτουργούν. Οι σχέσεις των δύο πλευρών (ΣΔΠΛ και ΕΠΣΛ) τα τελευταία χρόνια ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, αφού μέλη του Δ.Σ. του ΣΔΠΛ ήταν και μέλη της ΕΔ/ΕΠΣΛ. Δυστυχώς όμως το τοπίο αυτό ανατρέπεται.

Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση του προέδρου ΕΔ/ΕΠΣΛ, Δημήτρη Μπουχλαριώτη προς τους αξιολογημένους διαιτητές, κατά την πρόσφατη συγκέντρωση του ΣΔΠΛ, εάν μπορεί κάποιος να του πει μετά βεβαιότητας ότι η απαγορευτική διάταξη στο νέο τροποποιημένο κανονισμό διαιτησίας ισχύει μόνο για τον Σύνδεσμο Διαιτητών της Αθήνας. Και φυσικά δεν υπήρξε απάντηση. Πάντως η αγωνία ήταν έκδηλη στα μάτια αρκετών διαιτητών, ορισμένοι εκ των οποίων στις τοποθετήσεις τους ρώτησαν αν υπάρχει η δυνατότητα έστω και άτυπα να δίνουν χρήματα για να συντηρηθεί ο Σύνδεσμος.

ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ;

Στη Λάρισα το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο για τους παρατηρητές, εκπαιδευτές που είναι μέλη του Δ.Σ. του ΣΔΠΛ, όπως οι κ. Νίτσας, Κωστής, Ζήλος, Τσιλίκης, Γιαννακόπουλος και Τζιόλας και οι οποίοι σύμφωνα με το νέο κανονισμό εάν θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντα τους ως παρατηρητές, εκπαιδευτές πρέπει να παραιτηθούν των θέσεών τους και να διαγραφούν από τον Σύνδεσμο. Φυσικά αυτό συνεπάγεται ότι εάν φύγουν από τον Σύνδεσμο θα δημιουργηθούν κενά στη διοίκησή του, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν.

Μικρότερο είναι το δίλημμα για τους κ. Λιόλιο, Βαλιώτη Αντ., Λάκη, Καραφέρια και Κουρδή όπως και για τους διαιτητές αξιολογημένους και μη, που δεν έχουν θέση στο Δ.Σ. του ΣΔΠΛ.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες στον Σύνδεσμο της Λάρισας περιμένουν μήπως υπάρξει διευκρίνιση από το Δ.Σ. της ΕΠΟ για το ποιος ή ποιοι είναι οι μη αναγνωρισμένοι φορείς διαιτησίας και αν σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο ΣΔΠΛ.

ΤΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ

Σύμφωνα με την τροποποίηση του κανονισμού διαιτησίας τα όρια ηλικίας των διαιτητών και βοηθών αυξάνονται (για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν), για τους ρέφερι της Super League στα 39 χρόνια (από τα 37 που είναι σήμερα) και στα 36 γι’ αυτούς της Football League (από 35 που είναι σήμερα). Επίσης, στο νέο τροποποιημένο κανονισμό υπάρχει σαφή αναφορά για τα ποσοστά των διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών τα οποία οι Ε.Π.Σ. δικαιούνται να παρακρατούν ως ακολούθως:

α. Διεθνείς αγώνες: Είκοσι τοις εκατό (20%), β. Αγώνες επαγγελματικών κατηγοριών: δεκαπέντε τοις εκατό (15%) γ. Αγώνες Γ' Εθνικής κατηγορίας και πρωταθλημάτων ευθύνης των Ε.Π.Σ.: Δέκα τοις εκατό (10%).

Τέλος στο άρθρο 58 ο νέος κανονισμός βάζει στοπ στους τηλεκριτικούς καθώς «ο με οιονδήποτε τρόπο σχολιασμός φάσεων από αγώνες εγχώριων διοργανώσεων στα Μ.Μ.Ε., περιλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, από πρώην διαιτητές» αποτελεί παράπτωμα και στην περίπτωση αυτή «οι εν λόγω πρώην διαιτητές δεν μπορούν να επανενταχθούν με κανένα τρόπο στην οργανωμένη διαιτησία και να διοριστούν μέλη των πάσης φύσεως οργάνων διοίκησης του ποδοσφαίρου και της διαιτησίας. Επίσης, δεν μπορούν να συνεργάζονται με Ε.Δ./Ε.Π.Σ., να παρευρίσκονται σε κάθε είδους επιμορφωτικές συγκεντρώσεις ή σεμινάρια που διοργανώνονται από τις Ε.Δ./Ε.Π.Σ. και να παρακολουθούν αξιωματούχους διαιτησίας της Ε.Π.Ο. σε οποιασδήποτε επιμορφωτικές εκδηλώσεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass