ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ

Γιόρτασε όλη η ΑΕΚ

Δημοσίευση: 28 Ιουλ 2017 17:20

Μοναδικές στιγμές έζησαν οι φίλοι, οι παράγοντες και οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ που βρέθηκαν χθες στη Νέα Φιλαδέλφεια, για να παραστούν στον αγιασμό του νέου γηπέδου της «Ένωσης», την «Αγία Σοφια».


Η Νέα Φιλαδέλφεια ζωντάνεψε μετά από 14 χρόνια. Όταν στις 5 Μαΐου του 2003, είχαν μπει οι μπουλντόζες και είχαν κατεδαφίσει το γήπεδο. Η συγκίνηση μεγάλη. Αυτό φαινόταν από τους γονείς, όπου έφεραν μαζί τους τα μικρά παιδιά, τους διοικούντες και τους παλαίμαχους της «Ένωσης».
Παρά τη δυνατή μπόρα και τις... λίμνες από λάσπη που γέμισαν τον περιβάλλοντα χώρο περισσότεροι από 8.000 φίλους της ΑΕΚ βρέθηκαν εκεί γι’ αυτή την ιστορική μέρα.
Τον αγιασμό έκανε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας Γαβριήλ, ο οποίος χάρισε συμβολικά την πρώτη σημαία της «Αγίας Σοφιάς». «Το 1926 ανυψώθηκε ένα γήπεδο που έμελλε να φιλοξενήσει μία ιστορική ομάδα, όπως είναι και θα είναι η ΑΕΚ. Απόψε ήρθαμε να προσευχηθούμε και να δούμε νέες χρυσές σελίδες. Να μας αξιώσει ο Θεός σε δύο χρόνια να εγκαινιάσουμε το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, την «Αγία Σοφία», η οποία θα δημιουργεί αρχές και αξίες που πρεσβεύουν την ΑΕΚ», είπε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.
Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος τον παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ Στέλιος Σεραφείδης, ο οποίος φανερά συγκινημένος δήλωσε: «Πατάμε γερά στα χώματα της Νέας Φιλαδέλφειας, τώρα μπορούμε να ονειρευόμαστε. Τώρα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους πρόσφυγες, που έκτισαν αυτό το γήπεδο. Τον Κωνσταντίνο Σπανούδη, τον Νίκο Γκούμα, τον Λουκά Μπάρλο, που έκτισε τη σκεπαστή, η φλόγα άναψε. Ταπεινωθήκαμε, αλλά δεν σκύψαμε το κεφάλι. Με μπροστάρη τον Μελισσανίδη και συνοδοιπόρους τους συνεργάτες του, αλλά και τον λαό της ΑΕΚ που πάντα πίστευε στη λύτρωση, η φλόγα άναψε.
Είναι θεμέλια ψυχής του κόσμου της ΑΕΚ, που δεν θα επιτρέψει άλλο ξεριζωμό. Το γήπεδο θα κτιστεί».
Στη συνέχεια μίλησε ο «ισχυρός άνδρας» της ΑΕΚ. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που αποθεώθηκε από τον κόσμο. Άλλωστε με τις δικές του προσπάθειες η «Ένωση» κατάφερε να πάρει την άδεια και να ξεκινήσει η οικοδόμηση του νέου γηπέδου. Ο Μελισσανίδης ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος και αυτό φάνηκε και στην ομιλία του.
«Είναι ορισμένες περιπτώσεις που το μέγεθος της στιγμής, σε ξεπερνά. Όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με την ίδια την ιστορία. Ο χώρος εδώ είναι ιερός. Διότι σ’ αυτόν τον χώρο οι πρόσφυγες πριν 90 χρόνια, λίγα χρόνια μετά τον ξεριζωμό και λίγο πριν κτίσουν τα σπίτια τους, έκτισαν το γήπεδο της αγαπημένης ομάδας τους. Η ΑΕΚ αντιπροσώπευε γι’ αυτούς, την πατρίδα που έχασαν. Αυτό ήταν το γήπεδο που έκτισαν. Και επειδή ο χώρος αυτός, συμβόλιζε τα ιερά και τα όσια προσφύγων, γι’ αυτό τον χαρακτήρισα ιερό. Εδώ αγωνίστηκαν οι αθλητές, γράφοντας ιστορία. Εδώ σήκωσαν πρωταθλήματα, οι παππούδες και πατεράδες μας. Εδώ σηκώσαμε και εμείς πρωταθλήματα. Οι αξίες του Χατζηιωάννου, του Γκούμα και του Μπάρλου φωτίζουν και τον δικό μας δρόμο.
Εδώ θα δουλέψουμε για να φτιάξουμε ένα γήπεδο που θα το χαίρονται όλοι. Ένα γήπεδο σημείο αναφοράς για τον κάθε Έλληνα. Διότι η ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού, είναι η ιστορία του κάθε Έλληνα. Όλα αυτά θα στεγαστούν στο μουσείο του γηπέδου, που θα είναι ανοικτό για όλα τα σχολεία.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ στους κατοίκους της Νέας Φιλαδέλφειας. ΑΕΚ και Νέα Φιλαδέλφεια, είμαστε ένα πράγμα. Οι δύο όψεις στο ίδιο νόμισμα. Και αυτό θα το αντιληφθείτε, όταν έρχεται ο κόσμος στο γήπεδο. Όταν θα επισκέπτονται τα σχολεία το μουσείο. Δεν είναι μέρα γκρίνιας. Δεν θα αναφερθώ σ’ εκείνους που μας πολέμησαν. Ξέρω πως και οι ίδιοι, κάπου μέσα τους θα καμαρώνουν, όταν γίνει το στολίδι. Θέλω όμως να αναφερθώ σ’ όσους πίστεψαν στο όραμά μας.
Σας καλώ να κτίσουμε μαζί αυτό το δεύτερο σπίτι της ομάδας. Να κάνουμε ξανά υπερήφανους τους προγόνους μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass