Στην κορυφή του κόσμου η Γαλλία

Κέρδισε σε έναν πολύ καλό τελικό την Κροατία με 4-2

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2018 17:41

Το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας της κατέκτησε η εθνική Γαλλίας, επικρατώντας 4-2 της Κροατίας στο «Λουζνίκι» της Μόσχας, στην καταληκτική αναμέτρηση του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Σε έναν από τους πιο «γεμάτους» τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης, οι «τρικολόρ» είχαν αποτελεσματικότητα, ποιότητα και αρκετή δόση τύχης για να επαναλάβουν τον άθλο του 1998. Το αυτογκόλ του Μάντζουκιτς στο 18’ «απαντήθηκε» από τον Πέρισιτς στο 28’, αλλά στη συνέχεια το πέναλτι του Γκριεζμάν στο 38’ (καταλογίστηκε με τη βοήθεια του VAR) και τα γκολ του Πογκμπά (59’) και του Μπαπέ (65’) έδωσαν το τρόπαιο στην ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ, πριν ο Μάντζουκιτς διαμορφώσει το τελικό σκορ στο 69’.
Ο τελικός της Μόσχας περνάει στην ιστορία με σημαντικά ορόσημα. Καταρχήν, είναι ο δεύτερος πιο παραγωγικός τελικός στην ιστορία, 60 χρόνια μετά την παράσταση της Βραζιλίας του Πελέ και το 5-2 επί της Σουηδίας. Με 4-2 είχε ολοκληρωθεί και ο τελικός του Γουέμπλεϊ το 1966, ανάμεσα στην Αγγλία και τη Δυτική Γερμανία, αλλά μετά από παράταση. Επίσης, το αυτογκόλ του Μάντζουκιτς είναι το πρώτο που έχει σημειωθεί ποτέ σε τελικό Μουντιάλ, όπως φυσικά και η χρήση του VAR (που άλλωστε εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη διοργάνωση της Ρωσίας). Και φυσικά, να μην ξεχάσουμε τον Ντιντιέ Ντεσάμπ, ο οποίος γίνεται ο τρίτος στην ιστορία, μετά τον Φραντς Μπεκενμπάουερ και τον Μάριο Ζαγκάλο, που κατακτά το τρόπαιο και ως παίκτης και ως προπονητής.
Η Κροατία μπήκε δυνατά και πήρε τον έλεγχο του αγώνα στο ξεκίνημα, αλλά, παρότι περιόρισε τους Γάλλους σε παθητικό ρόλο, δεν κατάφερε να δημιουργήσει κάποια αξιόλογη ευκαιρία. Μετά το πρώτο τέταρτο οι παίκτες του Ντεσάμπ ισορρόπησαν το ματς και ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ στο 18’ από στημένη φάση, όπως και στα δύο προηγούμενα παιχνίδια τους με Ουρουγουάη και Βέλγιο. Ο Γκριεζμάν κέρδισε με... βουτιά ένα φάουλ αρκετά έξω από την περιοχή, το εκτέλεσε ο ίδιος, ο Μάντζουκιτς πήδηξε για να διώξει προ του Πογκμπά (που πιθανώς να ξεκίνησε τη φάση οριακά εκτεθειμένος), αλλά βρήκε την μπάλα με το πάνω μέρος του κεφαλιού και την έστειλε στα δίχτυα του Σούμπασιτς. Το πρώτο αυτογκόλ που σημειώθηκε ποτέ σε τελικό Μουντιάλ άλλαξε τα δεδομένα του μεγάλου αγώνα...
Ομως οι «χρβάτσκι» δεν έχουν συνηθίσει να τα παρατάνε, άλλωστε βρέθηκαν πίσω στο σκορ και στα τρία προηγούμενα νοκ-άουτ παιχνίδια τους στη διοργάνωση (με Δανία, Ρωσία και Αγγλία). Ετσι, αφού ξεπέρασαν το αρχικό σοκ, κατάφεραν να ισοφαρίσουν αρκετά γρήγορα, στο 28ο λεπτό. Μετά από εκτέλεση φάουλ και φάση διαρκείας, με τους «τρικολόρ» να μην μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά, η μπάλα έφτασε στον Πέρισιτς, αυτός την έφερε στο αριστερό και με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή ισοφάρισε.
Η Γαλλία δεν μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις με οργανωμένες επιθέσεις, αφού ο Γκριεζμάν ήταν κλεισμένος και οι επελάσεις του Μπαπέ κάπου σταματούσαν, στάθηκε όμως εκ νέου τυχερή και ξαναπήρε το προβάδισμα από στημένη μπάλα και με τη... βοήθεια του VAR. Ο Πέρισιτς βρήκε καθαρά την μπάλα με το χέρι σε εκτέλεση κόρνερ του Γκριεζμάν, ο Νέστορ Πιτάνα αρχικά δεν είδε την παράβαση, όμως αφού συμβουλεύτηκε το βίντεο έδειξε το σημείο του πέναλτι. Ο επιθετικός της Ατλέτικο δεν λάθεψε και με τρίτο του εύστοχο πέναλτι στο Μουντιάλ «έγραψε» στο 38’ το 2-1, στον πρώτο τελικό από το 1974 που σημειώθηκαν τρία γκολ στο α’ ημίχρονο. Η Κροατία είχε μία καλή φάση στο φινάλε του πρώτου μέρους με άστοχη κεφαλιά του Βίντα και πήγε στα αποδυτήρια με μειονέκτημα, μετά από ένα 45λεπτο όπου είχε 61% κατοχή και επτά τελικές προσπάθειες, έναντι... μίας των Γάλλων (το πέναλτι).
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με το πρώτο σουτ των «τρικολόρ» σε ροή παιχνιδιού, από τον Γκριεζμάν, το οποίο μπλόκαρε ο Σούμπασιτς, αλλά σαφώς πιο απειλητικό ήταν το σουτ του Ρέμπιτς στο 48’, που ανάγκασε τον Γιορίς να κάνει μεγάλη απόκρουση σε κόρνερ. Οι Κροάτες άρχισαν να αφήνουν χώρους πίσω και στο 53’ ο Μπαπέ σπρίνταρε και πέρασε σαν... σταματημένο τον Βίντα, αλλά το πλασέ που επιχείρησε από πλάγια θέση απέκρουσε με το πόδι ο Σούμπασιτς.
Ακολούθησε μία μικρή διακοπή του αγώνα, όταν τέσσερα άτομα εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο, χωρίς να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα πριν απομακρυνθούν από τους άνδρες ασφαλείας. Το συμβάν αυτό «πάγωσε» λίγο τον ξέφρενο ρυθμό του ματς, για να έρθει στο 59’ το γκολ που ουσιαστικά «τελείωσε» τον τελικό. Ο Μπαπέ βρήκε ξανά χώρο από δεξιά και έκανε το γύρισμα για τον Γκριεζμάν, ο οποίος κοντρόλαρε έξοχα και έστρωσε στον επερχόμενο Πογκμπά. Ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σούταρε με το δεξί από το ημικύκλιο της περιοχής, η μπάλα κόντραρε και επέστρεψε στον Πογκμπά κι αυτός σούταρε ξανά, αυτή τη φορά με το αριστερό, αφήνοντας «άγαλμα» του Σούμπασιτς.
Η απογοήτευση και η κούραση των Κροατών (έπαιξαν 90 λεπτά περισσότερα από τους αντιπάλους τους στα νοκ-άουτ και μία ημέρα αργότερα στα ημιτελικά) δεν άφηνε πολλά περιθώρια ανατροπής και όποια αμφιβολία υπήρχε «έσβησε» οριστικά στο 65’, όταν ο Μπαπέ με συρτό σουτ έξω από την περιοχή ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4-1. Η απίστευτη γκάφα του Γιορίς, που χάρισε στον Μάντζουκιτς το 4-2 στο 69’ (πήγε να κάνει ντρίμπλα μέσα στη μικρή περιοχή, αλλά ο πολύπειρος φορ της Γιουβέντους του «τσίμπησε» την μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα), δεν ήταν αρκετή για να ξαναβάλει τη «χρβάτσκα» στο παιχνίδι, απλώς ανέκοψε λίγο τη... φόρα των Γάλλων. Αν το καλό σουτ του Ράκιτιτς στο 78’ έβρισκε στόχο ίσως ο τελικός να έκρυβε και άλλες συγκινήσεις, αλλά οι «τρικολόρ» διαχειρίστηκαν σωστά τον υπολειπόμενο χρόνο. Το τελευταίο σφύριγμα του Πιτάνα έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει το πανηγύρι στο Παρίσι και τις υπόλοιπες πόλεις της Γαλλίας.
Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)
Κίτρινες κάρτες: Καντέ (27’), Ερναντέζ (41’) - Βρσάλκο (90’+)
Κόκκινες κάρτες: -
Οι συνθέσεις:
ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντέζ, Καντέ (55’ Ενζονζί), Πογκμπά, Ματουϊντί (73’ Τολισό), Μπαπέ, Γκριεζμάν, Ζιρού (81’ Φεκίρ)
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (82’ ΠΙάτσα), Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Ρέμπιτς (71’ Κράμαριτς), Πέρισιτς, Μάντζουκιτς.

 

 

Με Ουίλ Σμιθ και... Ροναλντίνιο

Πριν τον τελικό η τελετή λήξης

Με τη συμμετοχή ενός σταρ του παγκόσμιου θεάματος, του ηθοποιού και τραγουδιστή Ουίλ Σμιθ, αλλά και την παρουσία-έκπληξη του Ροναλντίνιο, ολοκληρώθηκε λίγη ώρα πριν την έναρξη του μεγάλου τελικού Γαλλία-Κροατία, η τελετή λήξης του Μουντιάλ της Ρωσίας. Ο πολυβραβευμένος Ουίλ Σμιθ τραγούδησε μαζί με τον Νίκι Τζαμ και την Ερα Ιστρέφι το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης «Live It Up» και αποθεώθηκαν από τους φιλάθλους στο «Λουζνίκι» της Μόσχας, όπου μεταξύ άλλων βρισκόταν ο Τζαμαϊκανός Ολυμπιονίκης του στίβου (και γνωστός ποδοσφαιρόφιλος) Γουσέιν Μπολτ.
Ακολούθησε η Ρωσίδα τραγουδίστρια της όπερας Αϊντα Γκαριφούλινα, η οποία τραγούδησε το πιο αναγνωρίσιμο διεθνώς ρωσικό τραγούδι «Καλίνκα», συνοδεία παιδικής χορωδίας. Κάπου εκεί εμφανίστηκε και ο Ροναλντίνιο, με το γνώριμο χαμόγελό του, παίζοντας αφρικανικό τύμπανο, στην έκπληξη που είχαν ετοιμάσει οι διοργανωτές για τους 80.000 φιλάθλους στις εξέδρες και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών ανά τον κόσμο.
Το τελετουργικό ολοκληρώθηκε με την παράδοση του τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τον παλαίμαχο αμυντικό Φίλιπ Λαμ, αρχηγό της εθνικής Γερμανίας που είχε κατακτήσει τον τίτλο πριν τέσσερα χρόνια στη Βραζιλία.

 

 

Κορυφαίος ο Μόντριτς
Καλύτερος νέος ο Μπαπέ

Ο Λούκα Μόντριτς αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, που ολοκληρώθηκε χθες στη Μόσχα. Ο αρχηγός της -ηττημένης στον τελικό- Κροατίας παρέλαβε δακρυσμένος τη χρυσή μπάλα του Μουντιάλ από τα χέρια του Ρώσου Προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν και δέχθηκε την παρηγορητική αγκαλιά της Προέδρου της Κροατίας Koλίντα Γκραμπάρ-Κιτάροβιτς, που βρέθηκε και αυτή στο πόντιουμ των απονομών (φορώντας μάλιστα τη φανέλα της «χρβάτσκα»), δίπλα στον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο.
Η θριαμβεύτρια Γαλλία αρκέστηκε σε ατομικό επίπεδο στα βραβείο για τον καλύτερο νέο παίκτη της διοργάνωσης, που φυσικά κατέκτησε ο Κιλιάν Μπαπέ. Οι άλλες δύο προσωπικές διακρίσεις πήγαν στους δύο ηττημένους των ημιτελικών, καθώς ο Βέλγος Τιμπό Κουρτουά αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας και ο Αγγλος Χάρι Κέιν πρώτος σκόρερ με έξι γκολ.
Οι απονομές των μεταλλίων σε νικητές και φιναλίστ έγιναν υπό καταρρακτώδη βροχή που ξέσπασε ξαφνικά στη Μόσχα και έκανε... μούσκεμα τους επισήμους, ενώ ακολούθησε η παράδοση του τροπαίου από τον Τζάνι Ινφαντίνο στον αρχηγό των «τρικολόρ», Ούγκο Γιορίς.

 

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
1930: Γκιγιέρμο Στάμπιλε (Αργεντινή)    8 γκολ
1934: Αντζελο Σκιάβο (Ιταλία)    8
Ολντριχ Νέγιεντλι (Τσεχοσλοβακία)    8
1938: Λεονίντας (Βραζιλία)    8
1950: Αντεμίρ (Βραζιλία)    8
1954: Σάντορ Κότσις (Ουγγαρία)    11
1958: Ζιστ Φοντέν (Γαλλία)    13
1962: Ντράζεν Γιέρκοβιτς (Γιουγκ/βια)    5
1966: Εουσέμπιο (Πορτογαλία)    9
1970: Γκερντ Μίλερ (Δ.Γερμανία)    10
1974: Γκρέγκορζ Λάτο (Πολωνία)    7
1978: Μάριο Κέμπες (Αργεντινή)    6
1982: Πάολο Ρόσι (Ιταλία)    6
1986: Γκάρι Λίνεκερ (Αγγλία)    6
1990: Σαλβατόρε Σκιλάτσι (Ιταλία)    6
1994: Ολεγκ Σαλένκο (Ρωσία)    6
Χρίστο Στόιτσκοφ (Βουλγαρία)    6
1998: Νταβόρ Σούκερ (Κροατία)    6
2002: Ρονάλντο (Βραζιλία)    8
2006: Μίροσλαβ Κλόζε (Γερμανία)    5
2010: Τόμας Μίλερ (Γερμανία)    5 *
Νταβίντ Βίγια (ΙΣΠΑΝΙΑ)    5
Γουέσλεϊ Σνάιντερ (ΟΛΛΑΝΔΙΑ)    5
Ντιέγο Φορλάν (ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ)    5
2014: Χάμες Ροντρίγκες (ΚΟΛΟΜΒΙΑ)    6
2018: Χάρι Κέιν (ΑΓΓΛΙΑ)    6
*Η FIFA έδωσε το χρυσό παπούτσι στον Μίλερ, καθώς είχε τρεις ασίστ, έναντι μίας των υπολοίπων.

 

ΟΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ (Από το 1982)
Ισπανία 1982    Πάολο Ρόσι (Ιταλία)
Μεξικό 1986    Ντιέγκο Μαραντόνα (Αργεντινή)
Ιταλία 1990    Σαλβατόρε Σκιλάτσι (Ιταλία)
ΗΠΑ 1994    Ρομάριο (Βραζιλία)
Γαλλία 1998    Ρονάλντο (Βραζιλία)
Ιαπωνία/Ν.Κορέα 2002     Ολιβερ Καν (Γερμανία)
Γερμανία 2006    Ζινεντίν Ζιντάν (Γαλλία)
Νότια Αφρική 2010    Ντιέγκο Φορλάν (Ουρουγουάη)
Βραζιλία 2014    Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή)
Ρωσία 2018    Λούκα Μόντριτς (Κροατία)

 

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ - «ΧΡΥΣΟ ΓΑΝΤΙ»
(Βραβείο «Λεβ Γιασίν» από το 1994 έως και το 2006)
ΗΠΑ 1994    Μισέλ Πρεντόμ (Βέλγιο)
Γαλλία 1998    Φαμπιάν Μπαρτέζ (Γαλλία)
Ιαπωνία/Ν.Κορέα 2002     Ολιβερ Καν (Γερμανία)
Γερμανία 2006    Τζιανλουϊτζι Μπουφόν (Ιταλία)
Νότια Αφρική 2010    Ικερ Κασίγιας (Ισπανία)
Βραζιλία 2014    Μάνουελ Νόιερ (Γερμανία)
Ρωσία 2018    Τιμπό Κουρτουά (Βέλγιο)

 

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΝΕΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ
Γερμανία 2006    Λούκας Ποντόλσκι (Γερμανία)
Νότια Αφρική 2010    Τόμας Μίλερ (Γερμανία)
Βραζιλία 2014    Πολ Πογκμπά (Γαλλία)
Ρωσία 2018    Κιλιάν Μπαπέ (Γαλλία)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass