Τι μας έμεινε από το Μουντιάλ...

ΓΚΟΛ, ΠΑΙΚΤΕΣ, VAR ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΡΟΑΤΙΑ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2018 16:04

Η αυλαία του Μουντιάλ της Ρωσίας έκλεισε πανηγυρικά για τη Γαλλία την Κυριακή το βράδυ και με την ολοκλήρωσή του η διοργάνωση προστέθηκε στην Ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Με τους πανηγυρισμούς σε Παρίσι, ελέω... κούπας για τους «τρικολόρ», και Ζαντάρ, λόγω της ιστορικής πρόκρισης της «Χρβάτσκα» σε τελικό, να... εξασθενούν σιγά-σιγά, το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) σας παρουσιάζει ορισμένα στοιχεία που γράφτηκαν στα γήπεδα της Ρωσίας με ανεξίτηλα γράμματα στη Βίβλο των ρεκόρ των Μουντιάλ. Αναλυτικά:

 

ΒΡΟΧΗ ΤΑ ΓΚΟΛ
Με μόλις μία ισοπαλία χωρίς τέρματα σε 64 αναμετρήσεις, το Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν άκρως... παραγωγικό. Με εξαίρεση το 0-0 της μετέπειτα πρωταθλήτριας Γαλλίας με τη Δανία στη φάση των ομίλων, σε 35 αγώνες σημειώθηκε το λιγότερο ένα τέρμα, «καταρρίπτοντας» το προηγούμενο ρεκόρ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, που είχε κρατήσει για 64 χρόνια.
Στο μεταξύ, το 4-2 του τελικού των «πετεινών» με την Κροατία αύξησε τα τέρματα που σημειώθηκαν στη Ρωσία στα 169, δύο λιγότερα από το ρεκόρ των 171 που είχαν σημειωθεί στα Μουντιάλ του 2014 και του 1998.
Παράλληλα, ο μέσος όρος των 2,64 γκολ ανά αγώνα, αποτελεί τον δεύτερο καλύτερο του αιώνα μετά το 2014 στα γήπεδα της Βραζιλίας και πολύ δύσκολα θα καταρριφθεί το ρεκόρ των 5,38 που ήταν ο μέσος όρος το 1954.
Ρεκόρ, πάντως, σημειώθηκε σε αυτογκόλ (σ.σ. 12) σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως και σε πέναλτι, τα οποία έφτασαν στη Ρωσία τα 29, ελέω... VAR (σ.σ. το προηγούμενο ρεκόρ σε πέναλτι ήταν 18 το 2002).

 

ΜΠΑΠΕ ΚΑΙ ΕΛ ΧΑΝΤΑΡΙ
Στο Μουντιάλ της Ρωσίας ήταν η ώρα αρκετών ανερχόμενων αστέρων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με τον 19χρονο Γάλλο Κιλιάν Μπαπέ να γίνεται ο νεότερος παίκτης που σκοράρει δύο γκολ σε ένα παιχνίδι Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τον Πελέ το 1958. Παράλληλα, έγινε ο πρώτος... πιτσιρικάς που σκοράρει σε τελικό Μουντιάλ, πάλι μετά τον ζωντανό θρύλο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Βέβαια η διοργάνωση δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από τον... τόπο στα νιάτα, καθώς ο 45χρονος τερματοφύλακας της Αιγύπτου, Ελ Χανταρί, έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που ήταν βασικός σε αγώνα Μουντιάλ. Επίσης, ο βετεράνος του Μεξικού Ράφαελ Μάρκες αποχαιρέτησε τη Ρωσία ως ο μοναδικός βασικός παίκτης σε πέντε Μουντιάλ.

 

Ο ΑΘΛΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΩΝ
Το μεγάλο αουτσάιντερ, η Κροατία, έφτασε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικό... διασχίζοντας δύσβατα μονοπάτια. Η «Χβράτσκα» έγινε η πρώτη ομάδα που αναδείχθηκε νικήτρια σε τρεις διαδοχικές παρατάσεις σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έτσι στα... πόδια των Κροατών προστέθηκαν 360 λεπτά ποδοσφαίρου στα νοκ άουτ παιχνίδια πριν φτάσουν στον τελικό, όπερ σημαίνει ότι είναι σαν να έδωσαν έναν παραπάνω αγώνα από την πρωταθλήτρια Γαλλία.

 

TO VAR ΕΦΕΡΕ... ΗΡΕΜΙΑ
Η χρήση του VAR δεν άφησε περιθώρια στους ποδοσφαιριστές να... κινηθούν εκτός ορίων. Μάλιστα, στα γήπεδα της Ρωσίας δεν υπήρχε καμία κόκκινη κάρτα για βίαιη συμπεριφορά, ενώ συνολικά δόθηκαν μόλις τέσσερις αποβολές. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό κόκκινων καρτών τα τελευταία 40 χρόνια των Μουντιάλ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τέσσερις κόκκινες είχαν δοθεί μόνο σε ένα παιχνίδι το 2006, όταν η Πορτογαλία είχε κερδίσει την Ολλανδία. Για την ιστορία στο Μουντιάλ του 2006 είχαν μοιραστεί 28 κόκκινες!
Το VAR, πάντως, δεν κατάφερε να αποτρέψει τις υπερβολικές αντιδράσεις, όπως αυτές του Νεϊμάρ, ο οποίος πέρασε συνολικά σχεδόν 14 λεπτά στο έδαφος ως... τραυματίας στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της Βραζιλίας στη διοργάνωση.

 

 

Ψηφοφορία για το καλύτερο γκολ...

ΠΟΙΑ ΤΕΡΜΑΤΑ ΠΑΙΚΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ

Το εντυπωσιακό «μονοκόματο κοφτό» σουτ του Μπενζαμέν Παβάρ (φωτ.), με το οποίο η Γαλλία ισοφάρισε σε 2-2 την Αργεντινή, το εκπληκτικό γκολ-φάουλ του Κριστιάνο Ρονάλντο, με το οποίο η Πορτογαλία ισοφάρισε 3-3 την Ισπανία, το σουτ στην κίνηση του Ντρις Μέρτενς, ο οποίος διαμόρφωσε το 3-0 στον αγώνα Βέλγιο-Παναμάς, το ευφυές κουντεπιέ του Λούκα Μόντριτς έξω από την περιοχή, που άφησε «άγαλμα» τον Καμπαγέρο στο 3-0 της Κροατίας επί της Αργεντινής και το γκολ με το οποίο ο Λιονέλ Μέσι άνοιξε το σκορ στον αγώνα Αργεντινή-Νιγηρία, είναι μερικά από τα υποψήφια, για το καλύτερο τέρμα που σημειώθηκε στο Μουντιάλ 2018.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μοναδικός παίκτης με δύο ...υποψηφιότητες είναι ο Ρώσος, Ντένις Τσερίσεφ για τα τέρματα που σημείωσε στο 5-0 επί της Σαουδικής Αραβίας και στο 2-2 με την Κροατία.
Η FIFA, επέλεξε 18 γκολ απ’ όσα σημειώθηκαν τα γήπεδα της Ρωσίας και καλεί μέσω διαδικτύου τους ποδοσφαιρόφιλους να ψηφίσουν το καλύτερο.
Τα 18 υποψήφια γκολ, είναι τα εξής:
Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)    Πορτογαλία-Ισπανία    3-3
Νάτσο (Ισπανία)    Πορτογαλία-Ισπανία    3-3
Φιλίπε Κουτίνιο (ΒΡαζιλία)    Βραζιλία-Ελβετία    1-1
Ντένις Τσερίσεφ (Ρωσία)    Ρωσία-Σαουδική Αραβία    5-0
Ντρις Μέρτενς (Βέλγιο)    Βέλγιο-Παναμάς    3-0
Χουάν Κιντέρο (Κολομβία)    Κολομβία-Ιαπωνία    1-2
Αρτέζ Τζιούμπα (Ρωσία)    Ρωσία-Αίγυπτος    3-1
Λούκα Μόντριτς (Κροατία)    Κροατία-Αργεντινή    3-0
Αχμέντ Μούσα (Νιγηρία)    Νιγηρία-Ισλανδία    2-0
Λιονέλ-Μέσι (Αργεντινή)    Νιγηρία-Αργεντινή    1-2
Τόνι Κρόος (Γερμανία)    Γερμανία-Σουηδία    2-1
Τζέσε Λίνγκαρντ (Αγγλία)    Αγγλία-Παναμάς    6-1
Ρικάρντο Κουαρέσμα (Πορτογαλία)    Ιράν-Πορτογαλία    1-1
Αντνάν Γιανουζάϊ (Βέλγιο)    Αγγλία-Βέλγιο    0-1
Ανχελ Ντι Μαρία (Αργεντινή)    Γαλλία-Αργεντινή    4-3
Μπενζαμέν Παβάρ (Γαλλία)    Γαλλία-Αργεντινή    4-3
Νασέρ Τσαντλί (Βέλγιο)    Βέλγιο-Ιαπωνία    3-2
Ντένις Τσερίσεφ (Ρωσία)    Ρωσία-Κροατία    2-2

 

 

Στη φυλακή τέσσερα μέλη των Pussy Riot για την εισβολή στον τελικό

Τέσσερα μέλη της ακτιβιστικής φεμινιστικής ομάδας «Pussy Riot», καταδικάστηκαν σε 15ήμερη φυλάκιση από Δικαστήριο της Μόσχας, επειδή στο 53ο λεπτό του τελικού του Μουντιάλ, εισήλθαν ταυτόχρονα στον αγωνιστικό χώρο του «Λουζνίκι», όπου διεξαγόταν η αναμέτρηση Γαλλία-Κροατία.
Τα μέλη της εν λόγω ομάδας, κατάφεραν να περάσουν από τα συστήματα ασφαλείας και να φθάσουν κοντά στον αγωνιστικό χώρο -και τελικά να εισέλθουν σ’ αυτόν- επειδή ήταν ντυμένα με στολές αστυνομικών κι έτσι πέρασαν απαρατήρητα.
Εκτός από την ποινή φυλάκισης, το Δικαστήριο της Μόσχας, επέβαλε στους Βερόνικα Νικούλτσινα, Ολγκα Παχτούσοβα, Πιοτρ Βερζίλοφ και Ολγκα Κουράτσεβα, απαγόρευση εισόδου σε γήπεδα και στάδια για τρία χρόνια. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει πως τα τέσσερα άτομα καταδικάσθηκαν για «σοβαρή παραβίαση των κανόνων της συμπεριφοράς των θεατών» και τους επεβλήθη η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πιότρ Βερζίλοφ είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας «MediaZona», που ασχολείται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα με τη συγκεκριμένη δράση, η ομάδα «Pussy Riot», ανήρτησε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κύριο όλων το «Απελευθερώστε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους».

 

 

Αποθέωση για την εθνική Κροατίας

300.000 ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΘΕΩΣΕ ΣΤΟ ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Περισσότεροι από 300.000 Κροάτες, ντυμένοι στα κόκκινα και άσπρα, πλημμύρισαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Ζάγκρεμπ για να καλωσορίσουν την Εθνική ομάδα κατά την επιστροφή της από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.
Παρά την απώλεια του τροπαίου από τη Γαλλία στον τελικό της Μόσχας, η «Χρβάτσκα» κατέγραψε την καλύτερη παρουσία της στην Ιστορία της διοργάνωσης, ξεπερνώντας την τρίτη θέση που είχε κατακτήσει πριν από 20 χρόνια στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας. «Έχασαν τον τελικό, αλλά κέρδισαν τον κόσμο», ήταν ο τίτλος της καθημερινής εφημερίδας Jutarnji List.
Η επιτυχία της ομάδας στη Ρωσία έδωσε μεγάλη χαρά στη μικρή βαλκανική χώρα των 4 εκατομμυρίων ανθρώπων και ο εορτασμός μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση, από τη στιγμή που το αεροπλάνο από τη Μόσχα πλησίασε το αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ. Προς τιμήν της ομάδας, το αεροπλάνο συνοδεύτηκε από δύο μαχητικά αεροσκάφη μετά την είσοδο στον κροατικό εναέριο χώρο, ενώ κατά την προσγείωση ένας κόκκινος τάπητας ξεδιπλώθηκε για τους παίκτες.
Η αποστολή επιβιβάστηκε σε ανοιχτό λεωφορείο και κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλης. Αλλά ύστερα από αρκετή ώρα το όχημα σταμάτησε περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το κέντρο του Ζάγκρεμπ, ενώ περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι περίμεναν στην πλατεία, με πανό και εθνικές σημαίες. «Παντρέψου με Ρέμπιτς» έγραφε ένα από τα πανό, με αποδέκτη τον επιθετικό Άντε Ρέμπιτς.
«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία για να «χτίσουμε» και να προσπαθήσουμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι» είπε ο Ρόμπερτ Προσινέτσκι, παλαίμαχος διεθνής άσος της Κροατίας και εξέχων μέλος του συνόλου που είχε κατακτήσει την τρίτη θέση στη Γαλλία το 1998, κατά τους εορτασμούς στο κέντρο του Ζάγκρεμπ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass