Ποδήλατο δωματίου με ατμόσφαιρα… βουνού

Εκεί που η αγάπη για την τεχνολογία συναντάει τη λατρεία για τον αθλητισμό

Δημοσίευση: 10 Δεκ 2018 22:06 | Τελευταία ενημέρωση: 11 Δεκ 2018 13:12

Υπάρχουν οι λάτρεις του αθλητισμού. Υπάρχουν και οι φανατικοί της τεχνολογίας. Όταν οι δύο αυτές πλευρές συνεργάζονται, τότε παράγουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Στο εξωτερικό τέτοιοι συνδυασμοί είναι ευρέως γνωστοί προς το αντίστοιχο καταναλωτικό κοινό.

Στην περιοχή μας ωστόσο η εμφάνισή τους και μάλιστα σε δημόσια θέα, συζητείται και αποτελούν αντικείμενα προς επεξεργασία και συζήτηση. Τουλάχιστον ως προς το ευρύ κοινό.

Ένα τέτοιο παράδειγμα υπάρχει στην οδό Γεωργιάδου. Εκεί ο Πέτρος Γώγος, ιδιοκτήτης καταστήματος ποδηλάτων, φιλοξενεί τις τελευταίες ημέρες μια εφαρμογή που σε συνδυασμό με τα ποδήλατα των ενδιαφερομένων πολιτών τούς δίνει τη δυνατότητα να κάνουν πεντάλ επιλέγοντας ανάμεσα σε 15.000 διαδρομές.Bika 4

«Είναι μια πρωτοποριακή εφαρμογή που αποτελείται από έναν συνδυασμό βάσης, το ποδήλατό σου και φυσικά την οθόνη, στην προκειμένη προτζέκτορας. Εσύ απλά επιλέγεις τα χιλιόμετρα, το υψόμετρο, τον βαθμό δυσκολίας και όλα καταγράφονται σε μια βάση δεδομένων», μας εξηγεί καθώς ετοιμάζει ένα τεστ μπροστά μας.

Κι αν το συγκρίνετε με εκείνα τα ποδήλατα γυμναστικής που είχαν κάνει την εμφάνισή τους σε περασμένες δεκαετίες, απλά δεν έχουν καμία σχέση μάς λέει: «Αυτά πλέον σου δίνουν τη δυνατότητα να προσομοιάζεις την κατάσταση του δρόμου στον χώρο που θα κάνεις την προπόνηση. Σαν αποτέλεσμα δεν βαριέσαι και γίνεται ακριβής καταγραφή δυσκολιών. Παράλληλα μπορείς να συγκρίνεις τον εαυτό σου με την επίδοση κάποιου άλλου, αντίστοιχου υπαρκτού ποδηλάτη στην άλλη άκρη της Γης. Τον επιλέγεις, ξεκινάτε μαζί και βλέπεις στο τέλος τις δύο επιδόσεις». Να λοιπόν κι ένα παραπάνω κίνητρο ανταγωνισμού, σημειώνουμε εμείς.Bika 6

Στο τεστ που γίνεται μπροστά μας οι εικόνες εναλλάσσονται διαρκώς. Πηγαίνεις χαλαρά, το ίδιο χαλαρά φεύγουν οι ποδηλάτες, τα αυτοκίνητα, τα δένδρα. Αυξάνεις ταχύτητα; Το ίδιο γρήγορα φεύγουν και τα αντικείμενα γύρω σου. Γέφυρες, πινακίδες. Αίσθηση πραγματικότητας. Με βροχή, χιόνι, λιακάδα, ξαστεριά. Ό,τι επιλέξεις.

«Είναι μια smart trainer φιλοσοφία» εξηγεί ο κ. Γώγος. «Ο κάθε ποδηλάτης μπορεί να κάνει την προπόνησή του υπό οποιαδήποτε κατάσταση από ένα σταθερό σημείο».

Από το ποδήλατο βγαίνει η πίσω ρόδα και όλο τοποθετείται σε μια βάση. Η εφαρμογή συνδέεται με το ποδήλατο και αρχίζει να καταγράφει τα δεδομένα. Ισχύς, ταχύτητα, μέση ωριαία, μάξιμουμ, υψόμετρα, καρδιά, συχνότητα πεταλαρίσματος. Όλα αυτά τα βλέπεις στην οθόνη και τα αποθηκεύεις για την επόμενη φορά.

«Στο εξωτερικό είναι πολύ διαδεδομένο. Το γνωρίζουν αυτοί που το θέλουν».Bika 2

Όμως το κόστος είναι υψηλό για κάποιον απλό ποδηλάτη στη Λάρισα, σύμφωνα με τα οικονομικά δεδομένα της εποχής.

Είναι ασφαλές χωρίς κινδύνους τραυματισμού και πτώσης, μα το πιο ωραίο είναι πως είναι… δωρεάν η δοκιμή μισής αλλά και μιας ώρας. Πνευμόνια να έχετε.

Του Κώστα Γκιάστα

Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass