Μάχη για μια θέση στα ΤΕΦΑΑ με 40 βαθμούς

*Από τα θρανία στο γήπεδο και το κολυμβητήριο μεταφέρθηκε η μάχη των μαθητών για τις πανελλαδικές *Τι λέει στην «Ε.τ.Δ» ο πρόεδρος της ΠΕΠΦΑ ν. Λάρισας Κ. Τσιτώτας για το σύστημα εξετάσεων και τις δυσκολίες που έχουν οι μαθητές...

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2019 21:48

Yπερήρωες των πανελλαδικών εξετάσεων και φέτος αναδεικνύονται οι μαθητές και μαθήτριες που θέλουν να εισαχθούν στις Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) –(Γυμναστική Ακαδημία) καθώς συνεχίζουν την προσπάθειά τους στον αγωνιστικό χώρο του Αλκαζάρ (και στο κολυμβητήριο) κάτω από 40 βαθμούς θερμοκρασία.

«Δυστυχώς το σύστημα είναι τέτοιο που δεν βοηθάει τους μαθητές που θέλουν να σπουδάσουν στη Γυμναστική Ακαδημία» μας λέει ο πρόεδρος της ΠΕΠΦΑ ν. Λάρισας Κώστας Τσιτώτας και προσθέτει: «Το παρήγορο είναι ότι οι συνθήκες είναι σχεδόν ίδιες για όλους τους μαθητές σε όλη σχεδόν τη Ελλάδα που έχουν στόχο τα ΤΕΦΑΑ αλλά πολλές φορές τα πάντα κρίνονται σε λεπτομέρειες. Παράδειγμα, όλοι οι μαθητές που μετέχουν στη διαδικασία θέλουν όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες να δώσουν τα αγωνίσματα το πρωί μέχρι τις 10 γιατί μετά είναι πολύ δύσκολο να κάνεις 400 μέτρα. Επίσης όταν δίνουν τα αγωνίσματα να μην βρέχει γιατί τότε οι επιδόσεις τους θα είναι χαμηλές. Ακόμα και τα δέκατα δευτερολέπτου στα 400 μέρα ή ένας πόντος στο μήκος παίζει ρόλο για την εισαγωγή του παιδιού. Άλλο ένα δυνατό test για τους μαθητές αφού εκτός του άγχους και της κούρασης των τελευταίων ημερών έχουν να αντιμετωπίσουν τις κακές καιρικές συνθήκες του καύσωνα αλλά και τα όρια των πρακτικών δοκιμασιών .Γι’ αυτό τους θεωρώ υπερήρωες».

*Πόσα άτομα μετέχουν στη διαδικασία;

«Απαγορεύεται αυτή τη στιγμή να έχουμε κάποιες πληροφορίες αλλά υπολογίζω ότι στη Λάρισα θα εξεταστούν περίπου 380-440 άτομα αν κρίνουμε με τα περσινά δεδομένα που μετείχε ανάλογος αριθμός. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι μαθητές να παίρνουν μέρος στις αθλητικές δοκιμασίες και πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός είναι στα ίδια περίπου με τα περσινά επίπεδα. Μην ξεχνάτε ότι τα αποτελέσματα βγαίνουν αμέσως με τη βαθμολογία των μαθητών και είναι εύκολο να μάθει κάποιος πόσοι μετέχουν. Αυτό είναι και το ευχάριστο της διαδικασίας καθώς όλοι γνωρίζουν το ποσοστό από τις πιθανότητες να εισαχθούν. Οι εξετάσεις τελειώσουν την Παρασκευή».

 

*Οι αθλητές ευνοούνται;

«Όχι απόλυτα... Μπορεί κάποιος να είναι πολύ καλός σε ένα αγώνισμα, να πάρει 20 και στα άλλα πολύ χαμηλά. Μόνο οι δεκαθλητές είναι σε υψηλό επίπεδο. Η εισαγωγή κάποιου είναι συνδυασμός γραπτών και αθλητικών δοκιμασιών. Έχω δει κάποιο διαγωνιζόμενο να παίρνει 40.000 μόρια σε αθλητικές δοκιμασίες και να μη εισάγεται γιατί είχε χαμηλά γραπτά...».

*Η Λάρισα είναι η μοναδική πόλη που γίνονται εξετάσεις στην κολύμβηση για τους Θεσσαλούς αλλά και μαθητές όμορων νομών...

«Ναι, για όσους διαγωνιζόμενους προτιμούν το άθλημα της κολύμβησης πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να μετέχουν της διαδικασίας σε συγκεκριμένες μέρες. Αυτή τη βδομάδα την Τετάρτη και την Παρασκευή, ενώ μπορούν να έρθουν μαθητές και από άλλους νομούς όπως Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Πιερίας , Ευρυτανίας εφόσον το επιθυμούν γιατί υπάρχουν και αλλού επιτροπές εξετάσεων . Στη Θεσσαλία υπάρχουν μόνο στη Λάρισα και τα Τρίκαλα αλλά κολύμπι οι μαθητές μπορούν να δώσουν μόνο στη Λάρισα».

Κάποιοι μαθητές μπορεί να έχουν ολοκληρώσει την προσπάθεια του στις πανελλαδικές εξετάσεις και να έχουν αρχίσει τις βουτιές τους στις παραλίες αλλά κάποιοι άλλοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους. Τα μπάνια μπορεί να περιμένουν, άλλωστε το καλοκαίρι δεν τελειώνει τον Ιούνιο...

_________________________

Οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ

Οι υποψήφιοι θα έπρεπε να είχαν κάνει τη σχετική αίτηση – δήλωση στο Λύκειό τους για συμμετοχή στις πρακτικές δοκιμασίες. Όσοι δεν δήλωσαν συμμετοχή στις πρακτικές δοκιμασίες για τα ΤΕΦΑΑ στις προαναφερόμενες ημερομηνίες, δεν μπορούν να συμμετάσχουν στα αγωνίσματα κατά τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων, διότι η αίτηση – δήλωση ήταν δεσμευτική.

_________________________

Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι κατά την προσέλευσή τους στην επιτροπή πρέπει να έχουν μαζί τους:

*Το δελτίο εξεταζομένου που τους έχει χορηγηθεί από το Λύκειο όπου αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του υποψηφίου.

*Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή Διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό της ταυτότητας.

*Τρεις (3) μικρές φωτογραφίες, εκ των οποίων η μία θα επισυναφθεί στην ακτινογραφία, ενώ οι άλλες 2 θα παραδοθούν στη γραμματεία της επιτροπής.

*Ακτινογραφία θώρακα, πάνω στην οποία θα υπάρχει φωτογραφία του υποψηφίου, με σφραγίδα και υπογραφή του ιατρού, συνοδευόμενη απαραίτητα με γνωμάτευση.

*Βεβαίωση οπτικής οξύτητας και αντίληψης χρωμάτων.

*Καρδιογράφημα συνοδευόμενο απαραίτητα με γνωμάτευση.

Να υπενθυμίσουμε ότι δεν επιτρέπεται η εξέταση του υποψηφίου σε περισσότερες από μία επιτροπές. Οι υποψήφιοι για τις Σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού θα διεκδικήσουν μία θέση για τις 5 σχολές Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που βρίσκονται: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Σέρρες, Κομοτηνή.

Οι υποψήφιοι ΓΕΛ έχουν πρόσβαση από όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού καθώς περιλαμβάνονται σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Όλοι οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ έχουν πρόσβαση καθώς τα συγκεκριμένα τμήματα εντάσσονται στο πεδίο που μπορούν να επιλέξουν ανεξάρτητα από τον τομέα που έχουν αποφοιτήσει.

Όσοι υποψήφιοι ΓΕΛ ενδιαφέρονται για το 10% των θέσεων στα ΤΕΦΑΑ χωρίς νέα εξέταση (απόφοιτοι των ετών 2017 και 2018) και ήταν και τότε υποψήφιοι για τα συγκεκριμένα τμήματα, δεν θα διαγωνιστούν εκ νέου στις πρακτικές δοκιμασίες, αλλά θα διατηρήσουν τις επιδόσεις τους από την τελευταία συμμετοχή τους στις πρακτικές δοκιμασίες.

Απόφοιτοι ΓΕΛ των ετών 2017 και 2018 που δεν είχαν υποβληθεί στις πρακτικές δοκιμασίες των ΤΕΦΑΑ, φέτος δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των ΤΕΦΑΑ.

Απόφοιτοι ΕΠΑΛ δεν μπορούν να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα ΤΕΦΑΑ με το 10%.

Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ επιλέγουν τρία αγωνίσματα για εξέταση από τα τέσσερα (4) που περιλαμβάνουν οι πρακτικές δοκιμασίες. Τα αγωνίσματα για τα αγόρια είναι: σφαίρα, μήκος, 400 μέτρα, κολύμπι και για τα κορίτσια: μήκος, σφαίρα, 200 μέτρα, κολύμπι.

Όσοι θα προσέρχονταν στην Επιτροπή Εξέτασης με έδρα τα Τρίκαλα και επιθυμούν να εξεταστούν στο αγώνισμα της κολύμβησης, λόγω έλλειψης κολυμβητηρίου 50μ. στην συγκεκριμένη πόλη, θα πρέπει να προσέλθουν για όλες τις πρακτικές δοκιμασίες τους στην Επιτροπή Εξέτασης με έδρα τη Λάρισα στο Ε. Α. Κ. Λάρισας (Αλκαζάρ) και ώρες 07:30π.μ. - 11:00π.μ.

ΠΕΡΣΙΝΕΣ ΒΑΣΕΙΣ:
Όνομα Σχολής           Βάση Σχολής
ΤΕΦΑΑ Αθήνας         17.924
ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης         17.588
ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας (Τρίκαλα)          16.372
ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης (Σέρρες)     15.825
ΤΕΦΑΑ Θράκης (Κομοτηνή)            15.352

Του Σωτ. Κέλλα

Φωτ.: Κων. Τσάντζος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass