Συγκρουόμενες απόψεις ΔΟΕ και Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ

*ΓΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2020 20:45

Η Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών (USOPC) ανακοίνωσε ότι θα αμφισβητήσει τους κανόνες που απαγορεύουν στους αθλητές να διαμαρτύρονται για πολιτικά ζητήμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού άκουσε μαρτυρίες δεκάδες εξ αυτών, αλλά και τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

«Σήμερα δημιουργώ μια ομάδα υπό την καθοδήγηση αθλητών, για να αμφισβητήσουμε τους κανόνες και τα συστήματα του δικού μας οργανισμού που δημιουργούν εμπόδια στην πρόοδο, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη διαμαρτυρία», έγραψε στο Twitter, η Εκτελεστική Διευθύντρια της USOPC, Σάρα Χέρσλαντ, απευθυνόμενη προς τους αθλητές.
Αυτή η πρωτοβουλία, που παραβιάζει τους κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία απαγορεύει κάθε «πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική διαμαρτυρία ή προπαγάνδα» στους Αγώνες, προκύπτει από «ανοιχτές συζητήσεις» με δεκάδες Αμερικανούς αθλητές την περασμένη εβδομάδα.
Πολλοί μίλησαν και συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλη τη χώρα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη. Ο 46χρονος μαύρος δεν επέζησε από τη σύλληψή του, αφού ένας λευκός αστυνομικός τον πίεζε με το γόνατό του στον λαιμό για περισσότερα από οκτώ λεπτά. «Ο πόνος που ένιωσαν οι μαύροι αθλητές και η μαύρη κοινότητα -τις τελευταίες εβδομάδες και πάρα πολύ καιρό πριν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ- είναι απαράδεκτος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Χέρσλαντ στην επιστολή της. «Το θάρρος σας είναι εμπνευσμένο. Για δεκαετίες μιλήσατε για ισότητα και ενότητα και θυσιάσατε τη στιγμή σας στο βάθρο για να ζητήσετε αλλαγή. Και δεν σας ακούσαμε και ανεχθήκαμε τον ρατσισμό και την ανισότητα. Λυπάμαι. Αξίζετε καλύτερα. Μετράτε. Η ζωή των μαύρων έχει σημασία», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ήρθε η ώρα. Για να ακούσετε και να καταλάβετε. Για να κάνετε αυτό που πρέπει. Αποδεχτείτε ότι η καταπολέμηση της φυλετικής αδικίας είναι καθημερινό καθήκον όλων των ανθρώπων. Αλλάξτε τους κανόνες και επιτρέψτε να ακουστούν μαύρες φωνές». Η ΔΟΕ επιβεβαιώνει ότι παραμένει η απαγόρευση διαμαρτυρίας με αφορμή τον Φλόιντ. Οι αντιδράσεις για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στην Αμερική, είναι πολλές σε όλο τον κόσμο. Αρκετοί αθλητές μάλιστα έχουν εκφραστεί δημόσια και ζητούν να εξαλειφθεί ο ρατσισμός.

Η ΔΟΕ ΕΜΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επιβεβαίωσε ότι οι αθλητές απαγορεύεται να διαμαρτύρονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο κανόνας 50 του Ολυμπιακού Χάρτη αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται καμία διαδήλωση, πολιτική, θρησκευτική ή φυλετική προπαγάνδα σε Ολυμπιακούς χώρους». Οι αθλητές που παραβιάζουν τον κανόνα υπόκεινται σε πειθαρχικά παραπτώματα.  Εκπρόσωποι της ΔΟΕ επεσήμαναν, ότι οι κατευθυντήριες γραμμές εξακολουθούν να ισχύουν.  Οι διαμαρτυρίες αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι σπάνιες. Οπως συνέβη στους Αγώνες του Μεξικού το 1968 όταν οι μαύροι σπρίντερ των ΗΠΑ, Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος έσκυψαν τα κεφάλια τους και ύψωσαν μαύρες γροθιές στο βάθρο για να διαμαρτυρηθούν για τη φυλετική ανισότητα. Στο Ρίο 2016, ο Αιθίοπας δρομέας, Φεγίσα Λιλέσα, σήκωσε τα χέρια του και σταύρωσε τους καρπούς του όταν διέσχισε τη γραμμή τερματισμού για να στηρίξει τις διαμαρτυρίες της φυλής του, Ορόμο, ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για ανακατανομή αγροτεμαχίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass