Τα παιδιά μαθαίνουν για το τσιρλίντινγκ...

ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΑΘΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2024 - ΕΦΗ ΜΑΡΚΟΥ: «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΟΟΥ»

Δημοσίευση: 29 Αυγ 2020 21:22

Από τις 3 Ιουνίου 2019 αναγνωρίστηκε και επίσημα η Ελληνική Ομοσπονδία Cheerleading – Αθλητικού Ομαδικού Χορού (Ε.Ο.Τ-Α.Ο.Χ) και το άθλημα του cheerleading – αθλητικού ομαδικού χορού από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τώρα ενόψει της  συμμετοχής του αθλήματος στην Ολυμπιάδα του 2024 (θα υπάρχουν αγώνες επίδειξης στο Τόκιο) αποφασίστηκε να γίνει η διάδοση του αθλήματος στα σχολεία.


«Ο κόσμος μπερδεύει το σόου που γίνεται στους αθλητικούς αγώνες κυρίως του μπάσκετ με το άθλημα που αυτή τη στιγμή είναι στα πρόθυρα μια Ολυμπιάδας» μας λέει η προπονήτρια του αθλήματος Έφη Μάρκου (υπήρξε πανελληνιονίκης στο βάδην, πτυχιούχος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών) και προσθέτει:  «Ως άθλημα είναι απαιτητικό, καθώς συνδυάζει γυμναστική, χορό και ακροβατικά. Σίγουρα μέχρι τον πρώτο αγώνα οι προπονήσεις είναι καθημερινές και πολύωρες. Από ένα σημείο κι έπειτα, οι προπονήσεις γίνονται μια - δυο φορές την εβδομάδα, από δύο ώρες».
*Εσείς έχετε μια ομάδα, τον Αίολο Πατρών με αθλητική αναγνώριση (συμμετέχετε στους αγώνες του Προμηθέα Πατρών). Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη;
«Από την αρχή που φτιάχτηκε η ομάδα, συμμετέχουμε σε αρκετά τουρνουά της πόλης και σιγά-σιγά αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε και σε διοργανώσεις εκτός, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μας μαθαίνει!
Στον κόσμο της πόλης φαίνεται λίγο περίεργο όταν λες πως ασχολείσαι με το άθλημα του Τσιρλίντινγκ, είναι κάπως παρεξηγημένο, όμως, όταν μας βλέπουν στο γήπεδο, στους αγώνες του Προμηθέα, το μόνο σίγουρο είναι πως αλλάζουν γνώμη!».    
*Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα…
«Είμαστε ελάχιστοι και αυτό επιδιώκουμε με την είσοδό μας στα δημοτικά σχολεία, να μάθουν τα παιδιά το άθλημα και να διαδοθεί με τη δημιουργία συλλόγων σε όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουν γίνει τέσσερα πανελλήνια πρωταθλήματα».
Σημειώνεται ότι πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας είναι ο Μιχάλης Φουντεδάκης, που υπήρξε επί σειρά ετών εκφωνητής στους αγώνες μπάσκετ του Ολυμπιακού και επεδίωξε να αναγνωριστεί το τσιρλίντινγκ στην Ελλάδα. Εφόσον το τσιρλίντινγκ αναγνωρίστηκε ως άθλημα και στην Ελλάδα και έχει πάρει μάλιστα και προσωρινή άδεια Ολυμπιακού Αθλήματος δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί από τα σχολεία.  
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Σπουδών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κωνσταντίνος Τσαχαλάς, η έγκριση δίνεται υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:
* Οι επισκέψεις των επιλεγμένων εκπροσώπων θα υλοποιούνται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, μετά από συνεννόηση με τους εκάστοτε διευθυντές των σχολικών μονάδων, με απόφαση των αντίστοιχων Συλλόγων Διδασκόντων και ενημέρωση του συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ11, Φυσικής Αγωγής.
 *Κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων/δραστηριοτήτων είναι υποχρεωτικό να παρίσταται εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, ορισμένος από τον διευθυντή της σχολικής μονάδας.
 *Σε περίπτωση συμμετοχής των μαθητών/-τριών σε αθλητικές πρακτικές δραστηριότητες απαιτείται: Έγκυρο Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) και ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση των γονέων/κηδεμόνων με ευθύνη των οποίων θα εξασφαλιστεί η δυνατότητα συμμετοχής σε αυτές.
 *Κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων δεν επιτρέπεται η προώθηση, προβολή, διάθεση ή διανομή υλικού που αφορά στην άμεση ή έμμεση διαφήμιση εμπορικού προϊόντος ή προϊόντος παροχής υπηρεσιών, καθώς και η λήψη στιγμιότυπων (βιντεοσκόπηση - φωτογράφιση - ηχογράφηση) των μαθητών/-τριών.

 

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
• Αναφορά στην ιστορία του αθλήματος.
• Πληροφορίες αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής και τους κανονισμούς.
• Βιωματική προσέγγιση με παιγνιώδεις δραστηριότητες προσομοίωσης (προαιρετικά).

 

Η ΣΩΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ…
«Η σωστή δουλειά σε αθλητικό και διοικητικό επίπεδο και τα σταθερά αναπτυσσόμενα βήματα που πραγματοποιούμε στην πάροδο των χρόνων, βοηθάνε στην εξέλιξη του αθλήματος του τσιρλίντινγκ στην Ελλάδα. Πλέον με την επίσημη αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οι βάσεις για το μέλλον χαρακτηρίζονται παραπάνω από στέρεες και όλα αυτά συμβάλλουν ώστε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η οικογένεια του Cheer», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Cheerleading, Μιχάλης Φουντεδάκης.
To άθλημα χωρίζεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες CHEERLEADING και PERFORMANCE CHEER.

 

CHEERleading PERFORMANCE (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΧΟΡΟΥ)
Το performance cheer είναι ένα ομαδικό άθλημα με καλλιτεχνικό χαρακτήρα, καθώς συνδυάζει μια μεγάλη γκάμα απαιτητικών ασκήσεων και διάφορα στυλ χορού. Απευθύνεται σε κορίτσια και αγόρια από 5 ετών.
Περιλαμβάνει μικτό ομαδικό (16 – 25 άτομα), ζευγάρι (2 άτομα) και χωρίζεται σε τρεις αγωνιστικές κατηγορίες.
Free style pom
Σε αυτή την κατηγορία τα pom pom είναι το απαραίτητο όργανο που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση του προγράμματος.
Τεχνική των χεριών με τη χρήση pom, ευλυγισία, πιρουέτες και άλματα σε συνδυασμό με δυναμική χορογραφία, συνθέτουν τα στοιχεία αυτού του εντυπωσιακού αγωνίσματος.
Cheer hip hop
Η κατηγορία περιέχει το αυθεντικό hip hop με συνδυασμό όλων των στυλ, διαμορφωμένο σύμφωνα με τους κανονισμούς του αγωνίσματος.
Cheer jazz
Η κατηγορία περιέχει στοιχεία σύγχρονου χορού καθώς και ασκήσεις ευλυγισίας, πιρουέτες και άλματα σε συνδυασμό με δυναμική χορογραφία.

 

CHEERLEADING Ακροβατικό (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΑΚΡΟΒΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΤΑΓΜΑΤΑ)
Το τσιρλίντινγκ είναι ένα ομαδικό άθλημα, το οποίο συνδυάζει γυμναστικές ασκήσεις εδάφους με ακροβατικές φιγούρες όπως πυραμίδες, άλματα και πετάγματα στον αέρα καθώς και δυναμική χορογραφία. Απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια από 8 ετών και πάνω.
Η βασική γυμναστική και η γυμναστική εδάφους είναι απαραίτητα στοιχεία του αθλήματος.
Τα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα, πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσουν το βασικό ασκησιολόγιο της γυμναστικής εδάφους.
* * *
Μη ξεχνάμε ότι δύο αθλήματα που θα επιστρέψουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο είναι το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ και τα υπόλοιπα τέσσερα που θα τα δούμε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το καράτε, το  σκεϊτμπόρντινγκ, η αναρρίχηση και το σέρφινγκ. Μήπως το 2024 δούμε και τσιρλίντινγκ… Πολύ πιθανό…

 

Του Σωτ. Κέλλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass