34 χρόνια από την ημέρα που έπεσε νεκρός ο Χαράλαμπος Μπλιώνας

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2020 20:35

Πέρασαν 34 ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο και βύθισε στη θλίψη ολόκληρη την Ελλάδα.

Ήταν 26 Οκτωβρίου του 1986, όταν ο Χαράλαμπος Μπλιώνας δολοφονήθηκε από φωτοβολίδα που έριξε πάνω του οπαδός του ΠΑΟΚ.
Στις 26 Οκτωβρίου του 1986, η Λάρισα υποδεχόταν τον ΠΑΟΚ, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής. Εκείνο το μεσημέρι της Κυριακής ο κόσμος είχε γεμίσει από νωρίς ασφυκτικά το γήπεδο, για να παρακολουθήσει τον αγώνα. Ανάμεσα στους θεατές του αγώνα ήταν και ο αδικοχαμένος Χαράλαμπος Μπλιώνας, ο οποίος καταγόταν από το Λουτρό Ελασσόνας. Να σημειωθεί ότι ο Μπλιώνας, που μόλις είχε διοριστεί στη Σχολή ΣΕΛΕΤΕ ως καθηγητής, δεν είχε πάει ποτέ στο γήπεδο. Θεώρησε λοιπόν ότι ήταν ένας καλός τρόπος να περάσει την ώρα του, προτού αναχωρήσει για την Αθήνα.
Στο στάδιο Αλκαζάρ η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, καθώς πριν από την έναρξη του αγώνα είχαν σημειωθεί σοβαρά επεισόδια ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων. Λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει ο αγώνας, εκτοξεύτηκαν από την εξέδρα των οπαδών του ΠΑΟΚ, τρεις ναυτικές φωτοβολίδες. Οι δύο δεν βρήκαν στόχο. Η τρίτη, όμως, εξοστρακίστηκε στα κάγκελα και «καρφώθηκε» στην καρωτίδα του άτυχου καθηγητή. Επικράτησε πανικός. Ο κόσμος έσπευσε στο πλευρό του, για να σβήσει τη φωτιά που είχαν αρπάξει τα ρούχα του. Επιπλέον, στο πλευρό του Μπλιώνα έσπευσαν δύο γιατροί-φιλάθλοι της ΑΕΛ, οι οποίοι κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τον σώσουν. Ο ένας πίεζε με το χέρι του την καρωτίδα, ώστε να περιορίσει την αιμορραγία, ενώ ο άλλος προσπαθούσε να καλέσει το ΕΚΑΒ.
Εντέλει, ο Χαράλαμπος Μπλιώνας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρισας, πάνω στην καρότσα ενός αγροτικού. Στο νοσοκομείο απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Αφού ανακοινώθηκε ο θάνατος του αδικοχαμένου νέου, από τα μεγάφωνα του σταδίου Αλκαζάρ, πολλοί θεατές αποχώρησαν «μουδιασμένοι». Λίγα λεπτά αργότερα, ο αγώνας διεξήχθη κανονικά, μολονότι είχε διακοπεί προσωρινά. Για την ιστορία η ΑΕΛ επικράτησε με 2-1 του ΠΑΟΚ και οι παίκτες της αφιέρωσαν τη νίκη στη μνήμη του αδικοχαμένου καθηγητή.
Μετά τη λήξη του αγώνα, η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές και 23 συλλήψεις οπαδών του ΠΑΟΚ. Οι 12 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και ένα άτομο καταδικάστηκε σε 10ετή φυλάκιση.
Μολονότι έχουν περάσει τόσα χρόνια, ο θάνατος του Χαράλαμπου Μπλιώνα δεν μπορεί να λησμονηθεί. Η απώλειά του είναι γροθιά στο στομάχι κυρίως, για τους δικούς του ανθρώπους, αλλά και για όλους εκείνους που αγαπάνε τον χειμαζόμενο ελληνικό αθλητισμό και επιθυμούν τα περιστατικά τυφλής οπαδικής βίας να εκλείψουν απ’ τα ελληνικά γήπεδα. O αδικοχαμένος Λαρισαίος καθηγητής είχε την ατυχία να βρεθεί στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή.
Κατά τη γνώμη μου, η Πολιτεία θα πρέπει να σκύψει στο σοβαρό πρόβλημα του χουλιγκανισμού, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Ακόμα κι αν χρειαστεί, να μην ξαναεπιτρέψει την ανταλλαγή μετακινήσεων οπαδών.
Αλέξανδρος Μούκας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass