«Η Vegan διατροφή το μυστικό μου»

ΕΝΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΔΡΟΜΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΥΣΤΗΡΗΣ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 01 Νοε 2020 21:08

Σήμερα γιορτάζεται η  Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας (World Vegan Day) που πρωτογιορτάστηκε σε διεθνή κλίμακα το 1994, επ’ ευκαιρία της 50ής επετείου από την ίδρυση της «Εταιρείας Χορτοφαγίας».

Ήταν η μέρα που  ο Άγγλος Ντόναλντ Γουότσον, ο επονομαζόμενος και πατέρας της «Χορτοφαγίας», ίδρυσε την «Εταιρεία Χορτοφαγίας» για να ευαισθητοποιήσει το κοινό της πατρίδας του για τον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς ζωικά προϊόντα.
Από τότε βρίσκει αρκετούς υποστηρικτές, οι οποίοι μάλιστα τη συγκεκριμένη διατροφή την έκαναν  τρόπο ζωής. Στη Λάρισα ένα παράδειγμα αποτελεί ο μαραθωνοδρόμος  Αλέξης Μητρακούλης, που υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη διατροφή τον βοήθησε σημαντικά.
«Βλέπω αρκετές διαφορές  σε αγωνιστικό επίπεδο. Καταρχάς στην αντοχή και την ενέργειά μου. Ξεκίνησα τις μεγάλες αποστάσεις  τρέχοντας ημιμαραθώνιο  και πλέον τρέχω αρκετούς μαραθωνίους και υπερμαραθωνίους κάθε χρόνο. Πολύ σημαντικό είναι πως δεν έχω τραυματισμούς, ακόμα και σε πολυήμερους αγώνες, διανύοντας εκατό, διακόσια ή και παραπάνω χιλιόμετρα» μας λέει χαρακτηριστικά και μάλιστα εκτός από το δικό του παράδειγμα αναφέρει και άλλους  αθλητές λέγοντας:  «Βλέπουμε κορυφαίους vegan αθλητές σε όλα τα σπορ. Από τον  Scott Jurek στους υπερμαραθωνίους και τον Carl Lewis στους δρομείς ταχύτητας, έως και τον Lewis Hamilton στη Formula 1. Ο κορυφαίος υπερμαραθωνοδρόμος όλων των εποχών Γιάννης Κούρος, πριν και κατά τη διάρκεια πολυήμερων αγώνων εκατοντάδων χιλιομέτρων, καταναλώνει  μόνο φυτικής προέλευσης τροφές. Κορυφαίοι vegan αθλητές υπάρχουν σε όλα τα σπορ και αρκετοί μάλιστα εξ αυτών είναι και Ολυμπιονίκες.
Κάθε οργανισμός  έχει τις δικές του ανάγκες και τη δική του φωνή, όπου εμείς θα πρέπει να ακούμε μέσα μας. Σε όλους τους τομείς. Έτσι και στη διατροφή μας. Σε μένα ο βιγκανισμός λειτούργησε και λειτουργεί θετικά. Σωματικά και ψυχικά».
Οι επονομαζόμενοι και Vegans (Βίγκανς αποκαλούνται και στην Ελλάδα) είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι χορτοφάγοι, που δεν κάνουν καμία έκπτωση στα πιστεύω τους, σε αντίθεση με τους απλούς χορτοφάγους, που γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας την 1η Οκτωβρίου κάθε χρόνου. Η φιλοσοφία και ο τρόπος ζωής των Vegans  αποκλείει τη χρησιμοποίηση των ζώων και των προϊόντων τους για τροφή, ένδυση ή άλλο σκοπό. Η «οικο-χορτοφαγική» τους αντίληψη ελαύνεται από ηθικά κριτήρια για τα δικαιώματα των ζώων και το περιβάλλον και δεν είναι αυστηρά ζήτημα υγείας.
*Ποια είναι η διαφορά  των όρων “Vegeterian “ και “Vegan”;
Ο Αλέξης Μητρακούλης μάς αναλύει… «Η διαφορά ενός vegan (αυστηρά χορτοφάγος) και ενός vegetarian (χορτοφάγος) είναι ότι ο vegan εξαλείφει από τη διατροφή του όλα τα ζωικά προϊόντα, ενώ παράλληλα υιοθετεί έναν αυστηρό χορτοφαγικό τρόπο ζωής που δεν χρησιμοποιεί ζωικά προϊόντα ούτε στην ένδυσή του. Οι χορτοφάγοι δεν τρώνε κρέας, ψάρι ή πουλερικά, αλλά συνηθίζουν να τρώνε γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, τα αυγά, το γάλα ή το γιαούρτι, οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να γίνει από τα ζώα χωρίς να θανατωθούν. Τρόφιμα όπως το μέλι ή το αυγό είναι επίσης εκτός από τη διατροφή των vegan καθώς παράγονται από μέλισσες και κότες αντίστοιχα».
*Τι ήταν αυτό που σας έκανε να ακολουθήσετε την αυστηρή χορτοφαγία (βιγκανισμό);
«Πριν από περίπου εννιά χρόνια, βλέποντας κάποια βίντεο με τις άθλιες συνθήκες  που μεγαλώνουν τα κοτόπουλα, οι αγελάδες και οι χοίροι στα εκτροφεία, άρχισα να προβληματίζομαι και να συνειδητοποιώ πως το φαγητό που έμπαινε στο πιάτο μου, δεν ήταν απλά ένα προϊόν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Πίσω από αυτό υπήρχε πολλές φορές πόνος  και δυστυχία. Για καθαρά ηθικούς λόγους  λοιπόν και από έμπρακτη συμπόνια προς κάθε πλάσμα που μπορεί να υποφέρει ακολούθησα την αυστηρή χορτοφαγία».
*Από τη στιγμή που επιλέξατε τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής έχετε παρατηρήσει τυχόν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού σας ή στο σώμα σας;
«Φυσικά! Το πρώτο πράγμα που αντιλήφθηκα  όταν ξεκίνησα  τη vegan διατροφή είναι ότι αυξήθηκε η ενέργειά μου, λόγω της απουσίας επεξεργασμένων κρεάτων και της αντικατάστασής τους από φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Επίσης είδα διαφορά στο δέρμα μου και  βελτίωση στη λειτουργία του εντέρου».
*Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ο βιγκανισμός δεν ενδείκνυται για αθλητές αντοχής λόγω έλλειψης βασικών βιταμινών ή μειωμένης πρόσληψής τους. Εσείς, ως μαραθωνοδρόμος, έχετε αντιμετωπίσει δυσκολίες εξαιτίας αυτών των παραγόντων;
«Αν ακολουθείς μία σωστή και ισορροπημένη φυτοφαγική διατροφή, χωρίς επεξεργασμένα, με τροφές  πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, δεν θα υπάρξει καμία έλλειψη. Ο Ιπποκράτης έλεγε: «Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακό σας».  Ως αθλητής αντοχής, όχι μόνο δεν αντιμετώπισα κάποιο πρόβλημα, αλλά είδα και σαφή βελτίωση σε πολλούς τομείς».
Εμείς να προσθέσουμε ότι η επιλογή των τροφίμων δε βασίζεται μόνο στις προσωπικές προτιμήσεις των καταναλωτών, αλλά περιορίζεται από κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες. Συνεπώς, για την πρόκληση διαιτητικής αλλαγής σε ομάδες με διαφορετικές προτεραιότητες απαιτείται η υιοθέτηση διαφορετικής στρατηγικής. Αυτό αποτελεί πρόκληση για όλους τους επιστήμονες υγείας.

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΕΛΛΑΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΤΖΗΚΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass