Εκδόθηκε το πρώτο σύγγραμμα για την αθλητική δημοσιογραφία

Ενας συλλογικός τόμος με τέσσερις ενότητες - Θα διδάσκεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2020 20:05

Είναι αναντίρρητο ότι οι αθλητικές δραστηριότητες και οι ποικίλες εκφάνσεις τους, κατέχουν στις μέρες μας μια κυρίαρχη θέση στο ελληνικό πεδίο των Μέσων Ενημέρωσης.

Εάν η παραπάνω διαπίστωση είναι άμεσα αντιληπτή, εξίσου πρόδηλος είναι και ο περιορισμένος αριθμός επιστημονικών μελετών που έχουν μέχρι σήμερα επιχειρήσει να εξετάσουν την αλληλεπίδραση του αθλητικού πεδίου και αυτό των Μέσων Ενημέρωσης. Σε αντίθεση με τη διεθνή επιστημονική παραγωγή, η ελληνική βιβλιογραφία εμφανίζεται ελλιπής στο μέτρο που ελάχιστες είναι οι μελέτες που έχουν θέσει ως στόχο να προσεγγίσουν και να διαφωτίσουν τις πτυχές και τις όψεις σύζευξης μεταξύ του αθλητικού πεδίου και αυτό των Μέσων Επικοινωνίας.
Επιδιώκοντας να καλύψει εν μέρει το υπάρχον επιστημονικό κενό, ο συλλογικός τόμος “Αθλητισμός και Μέσα Επικοινωνίας: ρητορική, ταυτότητες και αναπαραστάσεις” στοχεύει να φωτίσει και να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους ο αθλητισμός και τα Μέσα Ενημέρωσης συμπορεύονται. Υπό αυτήν την οπτική, ο συλλογικός τόμος διαρθρώνεται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη προσεγγίζει τη σχέση μεταξύ των δύο φαινομένων βασιζόμενη σε δημοσιεύματα που χρονολογούνται από τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει κείμενα που σχετίζονται με την ψυχαγωγική διάσταση, τον ελεύθερο χρόνο και την ευεξία μέσω των σωματικών δραστηριοτήτων. Η τρίτη ενότητα πραγματεύεται ζητήματα που άπτονται της αθλητικής δημοσιογραφίας και των νέων τεχνολογιών. Η τελευταία ενότητα επικεντρώνεται σε θέματα κοινωνικών ταυτοτήτων και στον τρόπο με τον οποίο τα Μέσα Επικοινωνίας προβάλλουν και κατασκευάζουν το «εμείς» και τους «άλλους», δηλαδή την ομοιότητα και την ετερότητα.
Το βιβλίο επιμελήθηκαν ο Νίκος Τσιγγίλης, αναπληρωτής καθηγητής Μεθοδολογίας και Ψυχομετρίας Κοινωνικών Επιστημών, στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Διαμαντής Μαστρογιαννάκης διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου: “Αθλητικές Σπουδές: Κοινωνιολογία, Ιστορία, Ανθρωπολογία”.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass