Εφυγε ο δίκαιος Σήφης Βαλυράκης

ΩΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΔΕΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΕΛ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2021 20:30

Απεβίωσε προχθές ο Σήφης Βαλυράκης που ως πολιτικός συνδύασε το όνομά του με το πρωτάθλημα της ΑΕΛ, λόγω της υπόθεσης Τσίγκωφ που συγκλόνισε το πανελλήνιο.


Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν υφυπουργός Αθλητισμού από τον Ιούλιο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1988. Οχτώ αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος, η ΑΕΛ είχε κερδίσει τον Παναθηναϊκό με 2-1 και ο τότε προπονητής Γιάτσεκ Γκµοχ είχε ζητήσει μετά το τέλος του αγώνα έξτρα παίκτη (εκτός από τους δύο του Παναθηναϊκού) για το καθιερωµένο αντιντόπινγκ κοντρόλ, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να ζητήσει και τον Τσίγκοφ.
Ο Βούλγαρος είχε περάσει στο ματς 23 λεπτά πριν από το τέλος και βρέθηκε να έχει κάνει χρήση της ουσίας κωδείνης που ήταν στις απαγορευμένες (είναι και ανασταλτική). Στις 16 Μαρτίου του 1988 ο αθλητικός δικαστής Βασίλης Ανδρόνικος, εφαρμόζοντας τον κανονισµό επιβάλει στη Λάρισα µηδενισµό και αφαίρεση τεσσάρων βαθµών.
Η ΑΕΛ και ο παίκτης κατέθεσαν αμέσως προσφυγή στη δευτεροβάθμια επιτροπή και το βράδυ της 16ης Μαρτίου ξεχύθηκαν στους δρόμους χιλιάδες άτομα όπου έκοψαν τη χώρα στα δύο για τον άδικο νόμο που πήγε να στερήσει το πρωτάθλημα από την ΑΕΛ.
 Τελικά το βράδυ της 21ης Μαρτίου 1988, ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Σήφης Βαλυράκης, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Σωτήρη Αλημίση, τροποποίησαν την παράγραφο 12 του άρθρου 32 του ΚΑΠ. Έτσι αντικαταστάθηκε η ποινή αφαίρεσης βαθμών και μηδενισμού της ομάδας, με υψηλά χρηματικά πρόστιμα εφόσον: α) αποδειχτεί από τη διαδικασία ότι ο σύλλογος τελούσε εν γνώσει της παράβασης του παίκτη, ή β) βρεθούν θετικοί σε χρήση απαγορευμένης ουσίας και οι δύο ποδοσφαιριστές που θα κληρωθούν να δώσουν δείγμα. Με την απόφαση αυτήν, η ΑΕΛ πήρε πίσω τους τέσσερις βαθμούς που της είχαν αφαιρεθεί και στο τέλος κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα.
Ο Σήφης Βαλυράκης έμεινε ως ο υφυπουργός Αθλητισμού που έβαλε την υπογραφή του ώστε να μην κλέψουν τον τίτλο από την ΑΕΛ. Ο δίκαιος Σήφης Βαλυράκης θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού.
Να αναφέρουμε ότι επι των ημερών του η Ελλάδα διεκδίκησε, αλλά δεν κατάφερε, να πάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 βάζοντας υποθήκη τη μετέπειτα ανάληψη αυτών του 2004.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤ. ΚΕΛΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass