ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΕΝΤΕΛΩΣ Η ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ

Τα ταλέντα της Θεσσαλίας στο... καναβάτσο

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2011 17:02 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:49
Του Κ. Γκιάστα
Ήταν κάποτε οι μικτές... Κάπως έτσι θα ξεκινάνε να διηγούνται στα παιδιά τους οι άνθρωποι του μπάσκετ την ιστορία της διαδικασίας επιλογής παικτών για τις Εθνικές ομάδες. Ο τρόπος με τον οποίο έφτασαν οι Εθνικές ομάδες όλων των κατηγοριών σε πρωτιές παγκοσμίου επιπέδου θα αλλάξει πλέον καθώς το οικονομικό πρόβλημα χτύπησε πρώτα στη βάση του αθλήματος. Πέρυσι οι μικτές ομάδες μπάσκετ όλων των Ενώσεων και φυσικά της ΕΣΚΑΘ προπονούνταν όλη τη χρονιά αλλά στο τέλος ενημερώθηκαν πως δεν θα διεξαχθούν τα πρωταθλήματα. Το καλοκαίρι εν συνεχεία αποφασίστηκε πως φέτος δεν πρέπει ούτε καν να προπονηθούν καθώς δεν είχε νόημα.
Όμως πριν από μερικές ημέρες ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα που δείχνει πως πλέον δεν υπάρχει ελπίδα για την παραμικρή χαρτογράφηση των ταλέντων ανά την Ελλάδα. Δεν πραγματοποιήθηκε το τουρνουά «Καπαγέρωφ» που διεξαγόταν από το 1982 και αποτελούσε μια μεγάλη δεξαμενή από την οποία επιλεγόταν τα καλύτερα ταλέντα.
Είναι χαρακτηριστικό πλέον πως η μοναδική επαφή που θα έχουν οι προπονητές των μικρών Εθνικών ομάδων με τη Θεσσαλία θα είναι μια και μοναδική επίσκεψη στην Λάρισα. Μίσσας, Λημνιάτης και Δοξάκης θα περάσουν για κάποιες ώρες από τη θεσσαλική πρωτεύουσα για να δούνε κάποιους παίκτες με σκοπό τη μελλοντική επάνδρωση των Εθνικών Ομάδων της Ελλάδας.
Με την ευκαιρία των τελευταίων άσχημων εξελίξεων η «Ε» επικοινώνησε με τον Ζήση Δότα που εκτός από μέλος της ΕΣΚΑΘ είναι και υπεύθυνος αναπτυξιακών ενώ από το 1999 είναι μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης της Ε.Ο.Κ. και ζήτησε την άποψή του. Αυτός μας είπε: «Δυστυχώς, το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο ως κύριο στόχο είχε τη χαρτογράφηση των ταλέντων των σωματείων, την ανεύρεση και ανάδειξή των, διεύρυνε τη βάση της πυραμίδας (σ’ όλη την Ελλάδα) των αθλουμένων και στήριζε το άθλημα, διατηρώντας το σε περίοπτη διεθνώς θέση, έπεσε κι αυτό θύμα της οικονομικής κρίσης και πλέον δεν λειτουργεί. Ο προβληματισμός μας είναι πώς θα πλαισιωθούν τα κλιμάκια της Εθνικής, όταν δεν θα γίνεται πλέον η σωστή ανίχνευση και η επιλογή των ταλέντων».
-Το αναπτυξιακό πρόγραμμα που στόχευε;
*Το αναπτυξιακό πρόγραμμα, το οποίο στόχευε στην ανίχνευση και επιλογή των παιδιών με ιδιαίτερες ικανότητες, που θα πληρούν τις προϋποθέσεις υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού, λόγω των σωματικών και βιολογικών κινητικών και διανοητικών ικανοτήτων τους, με τελικό στόχο τη σταδιακή προσαρμογή και ένταξή τους στα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις που θα διαμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ήταν ό,τι καλύτερο είχε η Ομοσπονδία.
Αυτή τη στιγμή, λόγω οικονομικού προβλήματος της Ε.Ο.Κ., καθώς της μειώθηκαν οι επιχορηγήσεις από την Πολιτεία, δεν λειτουργούν για πρώτη φορά τα κλιμάκια και οι Μικτές ομάδες της Ένωσης. Για πρώτη φορά το Τουρνουά Χριστουγέννων, το οποίο γινόταν από το 1982 και στο οποίο συμμετείχαν οι επιλεγέντες αθλητές (60) και αθλήτριες (40) απ’ όλη την Ελλάδα, ηλικίας 13-14 ετών, οι οποίοι, υπό την επίβλεψη των ομοσπονδιακών προπονητών, βελτιώνονταν σημαντικά και οι καλύτεροι στελέχωναν τα κλιμάκια της Εθνικής, δεν θα διεξαχθεί.
Το τουρνουά γινόταν και με τη συμπαράσταση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
-Πώς θα γίνονται από δω και πέρα οι επιλογές παικτών;
*Τώρα πλέον οι επιλογές θα γίνονται από τους ομοσπονδιακούς προπονητές ανά περιφέρεια, κάτι που μας γυρνά χρόνια πίσω και αδικεί την επαρχία. Γιατί έως τώρα, με τα κλιμάκια, με τους αγώνες των Ενώσεων και τα camp γινόταν πιο αξιοκρατική η επιλογή, τα παιδιά τα βλέπαμε στους αγώνες και καλούσαμε όσο το δυνατόν περισσότερα. Τώρα με μία επίσκεψη ομοσπονδιακού τι θα πρωτοδεί. Κρίμα που το υπέροχο αυτό οικοδόμημα δεν θα στηρίζεται πλέον σε γερά θεμέλια.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass