ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Αναταραχή με το αθλητικό εργόσημο!

* Ποιοι επιβαρύνονται με τη συγκεκριμένη αθλητική εισφορά * Κίνδυνος αυξημένων προστίμων για τις ομάδες!

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2015 9:03

Του Σωτ. Κέλλα

Μεγάλη αναταραχή επικρατεί από χθες στον ελληνικό αθλητισμό καθώς η ΚΑΕ Ολυμπιακός ενεργοποίησε τη διάταξη περί εργόσημου στον αγώνα μπάσκετ που έδωσε προχθές με τον Κολοσσό Ρόδου και ειδικά στο συγκεκριμένο άθλημα το θέμα παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις μια και υπόχρεοι είναι οι κριτές μπάσκετ (απειλούν με αποχή), κομισάριοι αλλά και όσοι εμπλέκονται με τη διεξαγωγή ενός αγώνα.

Αιτία ήταν τα έγγραφα των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών που έχουν καταφθάσει και στις 14 ομάδες της Α1 εθνικής κατηγορίας και τις υποχρεώνουν να αποδίδουν εργόσημο στην αμοιβή που δίνουν σε κάθε αγώνα στα πέντε μέλη της γραμματείας.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα αρμόδια υπουργεία απειλούν με πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά κριτή, ήτοι με 52.500 ευρώ ανά αγώνα. Ανάλογο πρόστιμο και για κάθε άτομο που θα συμμετέχει στη διεξαγωγή ενός αγώνα.

Μέχρι τώρα παρότι υπήρχε η συγκεκριμένη νομοθεσία δεν είχε ενεργοποιηθεί απλό κανέναν σύλλογο καθώς υπήρχαν νομικές διχογνωμίες ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το εργόσημο είχε εφαρμοσθεί στους αγώνες της Ευρωλίγκα.

Προχθές ο Ολυμπιακός ενεργοποίησε τον Νόμο 4225/2014 με τη διάταξη 80000/5062/354/6-3-2014 αναφέρει:

Στην περίπτωση Δ' της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 3863/2010 (Α' 115), όπως ισχύει, προστίθεται υποπερίπτωση δδ'ως εξής:

«δδ) Το απασχολούμενο προσωπικό από Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε. και λοιπά νομικά πρόσωπα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού κερδοσκοπικά ή μη, αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων στα γήπεδα παντός είδους αθλητικών αγώνων, αμειβόμενο με την ώρα, την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα».

Στο ανωτέρω προσωπικό όπως αναφέρει η εγκύκλιος περιλαμβάνονται οι ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:

1. Το προσωπικό ασφάλειας και περιφρούρησης των αθλητικών αγώνων.

2. Το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως φροντίδα/πότισμα χλοοτάπητα, συντήρηση γραμμών αγωνιστικού χώρου, λειτουργία φωτεινών πινάκων βαθμολογίας, κ.λπ..

3. Το προσωπικό διοικητικής και λειτουργικής υποστήριξης αθλητικών αγώνων, όπως: ταμίες εκδοτηρίων εισιτηρίων, προσωπικό υποδοχής και φιλοξενίας θεατών, ελεγκτές εισιτηρίων, θυρωροί, κ.λπ..

4. Το προσωπικό εξυπηρέτησης φιλάθλων, όπως ταξιθέτες, κ.λπ..

5. Το προσωπικό υποστήριξης της Γραμματείας Αγώνων (αφορά τους αθλητικούς αγώνες στους οποίους προβλέπεται Γραμματεία Αγώνων, π.χ. αγώνες καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, κ.λπ.).

6. Οι παρατηρητές Αγώνων.

7. Οι κριτές Αγώνων (αφορά τους αθλητικούς αγώνες στους οποίους προβλέπονται Κριτές Αγώνων, π.χ. αγώνες στίβου).

8. Οι μεταφραστές αλλοδαπών αθλητών και τεχνικού επιτελείου (προπονητές, γυμναστές, κ.λπ.).

9. Το προσωπικό που απασχολείται στην εκφώνηση και τη μουσική επιμέλεια των αθλητικών διοργανώσεων.

10. Οι τραυματιοφορείς.

11. Το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες στάθμευσης αυτοκινήτων: αφορά τα γήπεδα/στάδια που διαθέτουν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, η εκμετάλλευση του οποίου δεν έχει εκχωρηθεί/μισθωθεί σε άλλους φορείς ή ιδιώτες.

***

Μετά το συγκεκριμένο αγώνα του Ολυμπιακού με τον Κολοσσό κάποιοι πληρώθηκαν με το εργόσημο ενώ άλλοι αρνήθηκαν... Ο Ολυμπιακός γι’ αυτούς που αρνήθηκαν τους έβαλε να υπογράψουν σχετική δήλωση ότι έχουν οι συγκεκριμένοι την ευθύνη για τη μη καταβολή εργόσημου.

Βέβαια το εργόσημο δεν επιβαρύνει τους αποδέκτες αλλά τις ομάδες, υπάρχει όμως μια διαφορά ότι αν γίνει δεκτό αποκλείει αυτομάτως από τη διαδικασία δημοσίους υπαλλήλους και τους επίσημα καταχωρημένους ως ανέργους.

Αν επεκταθεί το εργόσημο και στα τοπικά πρωταθλήματα τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι ομάδες είναι ένα βήμα πριν βάλουν «λουκέτο».

Για να υπάρξει αλλαγή, πρέπει να αλλάξει ο νόμος, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάζεται κοινή επαφή των αθλητικών ομοσπονδιών , του υφυπουργού Αθλητισμού κ. Κοντονή, του ΓΓΑ κ. Συναδινού, ώστε να το συζητήσουν με το υπουργείο Εργασίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΕΟΚ χορήγησε στους συλλόγους έγγραφο, βάσει του οποίου ερμηνεύεται κανονισμός της FIBA που αναφέρει ότι οι κριτές και οι κομισάριοι των αγώνων λογίζονται "βοηθοί διαιτητών" και ως εκ τούτου (όπως συμβαίνει με τους διαιτητές) δεν υπάγονται σε κρατήσεις ή ασφαλιστικές εισφορές αλλά αυτό δεν το δέχονται οι ομάδες και εφόσον το χρησιμοποιήσουν οι κριτές γίνεται με δικιά τους ευθύνη. Ποιος διακινδυνεύει όμως;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass