ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε»

Σ. Βούλγαρης - Ι. Καψάλης: «Στην υπηρεσία της εκπαίδευσης, με δημοκρατικό και ανθρώπινο πρόσωπο…»

Δημοσίευση: 30 Ιαν 2016 20:47

Της Λένας Κισσάβου

Με το «πράσινο φως» και του Υπουργείου Παιδείας, σε επισφράγισμα της όλης διαδικασίας που υλοποιήθηκε φέτος για πρώτη χρονιά, όσο αφορά στην επιλογή των νέων διευθυντών των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, από αύριο ο κ. Σωτήρης Βούλγαρης και ο κ. Ιωάννης Καψάλης, στην Πρωτοβάθμια και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση νομού Λάρισας αντίστοιχα, κάθονται σε μια θέση μεγάλης ευθύνης και μάλιστα σε μια περίοδο με πολλά προβλήματα και επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην παιδεία.

Και οι δύο, ήταν οι «εκλεκτοί» της κοινότητας των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών και καλούνται με αυτή την ευθύνη να πορευθούν.

Ήδη βρίσκονται σε τροχιά σχεδιασμού στόχων και προτεραιοτήτων, και ζητήσαμε να μας καταθέσουν συνοπτικά τον τρόπο που θα προσεγγίσουν τα νέα διοικητικά τους καθήκοντα υπηρετώντας την εκπαίδευση, αλλά και τις αρχές που θα χαρακτηρίζουν την κάθε τους απόφαση:

-Σωτήρης Βούλγαρης,

διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας: «Αισθάνομαι την ανάγκη, να ευχαριστήσω όλους όσοι με την ψήφο τους εμπιστεύτηκαν στο πρόσωπό μου τα καθήκοντα του διευθυντή Εκπαίδευσης.

Η εμπιστοσύνη αυτή προσθέτει μεγάλη ευθύνη για μια ποιοτικότερη άσκηση των καθηκόντων ως διευθυντή Εκπαίδευσης με αρχές και αξίες, με δικαιοσύνη, με εγκυρότητα και αξιοπιστία, με ανθρώπινο πρόσωπο, δίπλα στον μαθητή, τον εκπαιδευτικό, τον γονέα, ούτως ώστε η εκπαίδευση να αποκτήσει τέτοια χαρακτηριστικά που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών.

Προσανατολισμένος σ’ αυτό το πλαίσιο επιθυμώ την άμεση συνεργασία όλων των φορέων και κυρίως των άμεσων συνεργατών μου διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολείων και νηπιαγωγείων, με στόχο τον άρτιο σχεδιασμό που θα επιφέρει την αποφυγή παραλείψεων γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών μονάδων, στο πνεύμα της αγαστής συνεργασίας μεταξύ συναδέλφων και φίλων.

Η εκπαίδευση αποτελεί μακροχρόνια επένδυση μιας χώρας, και γι αυτό πρέπει να συμπορευτούμε «με λογισμό και μ΄ όνειρο…», όπως είπε ο Εθνικός μας ποιητής και με την προσδοκία της επίτευξης των στόχων, έχοντας ως άξονα το ολυμπιακό σύνθημα: «citius- altius - fortius (Πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά)».

Με τη δέσμευση ότι όπως υπηρέτησα την εκπαίδευση στη μακρόχρονη πορεία μου, θα συνεχίσω να υπηρετώ κι από αυτή τη θέση ευθύνης, αγωνιζόμενος για όλους, προσδοκώντας όλοι μαζί να τοποθετήσουμε ένα λιθαράκι ακόμα στην υλοποίηση του οράματος για μια καλύτερη, ποιοτικότερη και αποδοτικότερη εκπαίδευση.

Κλείνοντας θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, σε όλους τους συναδέλφους, τους μαθητές και τους γονείς, για τη συνεργασία, την εμπιστοσύνη και κυρίως την αγάπη τους για τα πολλά όμορφα χρόνια που πέρασα ως διευθυντής, στο 33ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, θα είναι για πάντα στην καρδιά μου…».

- Ιωάννης Καψάλης,

διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας:: «Επιδίωξή μου θα είναι - μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατικής λειτουργίας, θετικής ενίσχυσης αλλά και υπευθυνότητας και συνέπειας - η όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του προσωπικού και των πληροφοριακών συστημάτων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αποδέσμευση διευθυντών και εκπαιδευτικών από επιπλέον, μη αναγκαία, απασχόληση ώστε να μπορούν να επιδοθούν αναπόσπαστοι στο κυρίως έργο τους, που είναι το διδακτικό και παιδαγωγικό.

Ο σαφής προσδιορισμός των κανόνων στη λειτουργία της διοίκησης και των οργάνων της και η πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών, θα συμβάλλουν στην εμπέδωση αισθήματος δικαίου αφενός και αφετέρου στην έγκαιρη στελέχωση των σχολικών μονάδων και στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Για τον σκοπό αυτό και όχι μόνο, προσβλέπω στη συνεργασία με την ΕΛΜΕ η οποία άλλωστε προβλέπεται θεσμικά.

Σημαντική, εξάλλου, θεωρώ τη συχνή διαβούλευση και συνεργασία με τους διευθυντές αλλά και τους σχολικούς συμβούλους για τη διευκόλυνση του επιμορφωτικού και υποστηρικτικού έργου τους και την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών για τον σκοπό αυτό. Στις προθέσεις μου είναι και η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου ο κάθε εκπαιδευτικός θα μπορεί να καταθέτει τις προτάσεις του.

Τέλος προσβλέπω στην αρμονική συνεργασία με την περιφερειακή διεύθυνση και στη στήριξή της για την επίτευξη όλων των επιδιωκόμενων στόχων.

Η σχολική κοινότητα όμως δεν περιορίζεται μόνο στους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τα όργανα της διοίκησης, αλλά συμπεριλαμβάνει τους γονείς και τα συλλογικά τους όργανα στη συνεργασία των οποίων επίσης προσβλέπω. Αυτονόητη βεβαίως θεωρώ τη συνεργασία με εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η συμβολή της οποίας είναι καθοριστική στην καλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και το άνοιγμά τους στην τοπική κοινωνία.

Είναι γνωστό ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι αρκετά συγκεντρωτικό και δεν αφήνει σημαντικά περιθώρια ανάληψης ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών και διαφοροποιήσεων από τις κατά τόπους διευθύνσεις. Παρ' όλα αυτά, έχω την πεποίθηση ότι ο ρόλος της διοίκησης δεν θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στη διεκπεραίωση των υπηρεσιακών και γραφειοκρατικών διαδικασιών αλλά να στέκεται αρωγός και εμψυχωτής σε κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία των διευθυντών και των εκπαιδευτικών των σχολείων –που ήδη άλλωστε από πολλούς καταβάλλεται - για την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού τους έργου και τη δημιουργία ενός πιο ελκυστικού και δημιουργικού σχολικού περιβάλλοντος για τους μαθητές.

Θα πρέπει, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους να μην βλέπουν μόνο ως αυτοσκοπό, από την Α’ Γυμνασίου το απολυτήριο του Λυκείου και τις πανελλαδικές εξετάσεις μέσα από το εξαετές πέρασμα από ένα διεκπεραιωτικό και στεγνό σχολικό περιβάλλον. Το σχολείο ούτως ή άλλως δεν υφίσταται μέσα σε πολιτικό και κοινωνικό κενό, αλλά βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς όσμωσης και αλληλεπίδρασης με την κοινωνία, της οποίας το ισοζύγιο πρέπει να μετατρέψει σε θετικό, δίνοντάς τους γνώση, αλλά και εφόδια για την κατανόηση και αντιμετώπιση της πολυπλοκότητας του σύγχρονου κόσμου, καθιστώντας τους ενημερωμένους πολίτες με κρίση και ευαισθησία σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass