ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΣΟΣΤΩΝ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στο Γυμνάσιο η πρώτη επαφή με τα ναρκωτικά

Δημοσίευση: 31 Μαρ 2016 0:27
Οι κ. Π. Κατηφές, Αγ. Σεφεριάδου και Ε. Τσιπλάκη κατά τη χθεσινή εκδήλωση Οι κ. Π. Κατηφές, Αγ. Σεφεριάδου και Ε. Τσιπλάκη κατά τη χθεσινή εκδήλωση

 

Τα στοιχεία, τις αιτίες και την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης από τις ναρκωτικές ουσίες παρουσίασε χθες στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών και της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λαρισαίων ο κοινωνιολόγος, γραμματέας του ΕΣΥΝ Παναγιώτης Κατηφές.

Ο Παναγιώτης Κατηφές αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και τις εξαρτήσεις, στον ρόλο της οικογένειας και του σχολείου. Μάλιστα όπως υποστήριξε «σε περίοδο κρίσης ο περισσότερος κόσμος πειραματίζεται με τις ουσίες, “ακουμπά” όλο και μικρότερες ηλικίες, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση των ήδη εξαρτημένων ατόμων, ενώ αμβλύνονται και τα κοινωνικά αντανακλαστικά στην εξάπλωση του φαινομένου».

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΕΣΥΝ συνέπεια των παραπάνω είναι πως μερίδα πολιτών δεν μπορεί να διαχειριστεί τις αλλαγές που συντελούνται και βρίσκουν διέξοδο στις εξαρτήσεις. Συγχρόνως όπως είπε «πολλαπλασιάζονται οι κοινωνικές αιτιάσεις που έχουν υψηλή συνάφεια με τη χρήση, σε περιόδους κρίσης αλλάζει “η πιάτσα” των ναρκωτικών, αφού έρχονται στην αγορά νέα φθηνότερα ναρκωτικά, η διάδοση των ναρκωτικών έρχεται ως εύκολος πλουτισμός, αρκεί να αναλογιστούμε ότι σήμερα η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών είναι η δεύτερη πιο προσοδοφόρα επιχείρηση, μετά την εμπορία όπλων, με πάνω από 500 δισ. δολάρια ετήσιο τζίρο και ότι το Άμστερνταμ έχει ετήσιο τζίρο πάνω από 3 δισ. δολάρια μόνο από τον ναρκωτουρισμό, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται σε πάνω από 1 δισ. ευρώ ο ετήσιος τζίρος από ναρκωτικά».

Παρότι η χώρα μας είναι από τις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά χρήσης 9%, την τελευταία εικοσαετία και σύμφωνα με τους ειδικούς έχει τριπλασιαστεί η χρήση στους έφηβους, έχει αλλάξει το προφίλ του χρήστη με κύριο χαρακτηριστικό σήμερα την πολυτοξικότητα δηλαδή την παράλληλη χρήση πάνω από 3 ουσίες, ενώ έχει μειωθεί η ηλικία πρώτου πειραματισμού με τις ουσίες στα 13,3 έτη.

Σήμερα περίπου στα 13 έτη ο νέος πειραματίζεται με τη χρήση, στα 14 σταμάτα το σχολείο και ξεκίνα τη συστηματική χρήση και στα 19 έχει ήδη εξαρτηθεί από την ηρωίνη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μια περίοδος τεσσάρων ετών που ονομάζεται «βουβή χρήση» δηλαδή ο νέος κάνει περιστασιακή ή συστηματική χρήση και η οικογένεια δεν το γνωρίζει.

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Κατηφέ «οφείλουμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την κρίση ανοιχτά, δείχνοντας τις αιτίες της και προετοιμάζοντάς τα για τις αναγκαίες προσαρμογές που πιθανόν κάνουμε ως οικογένεια». Πρόληψη δεν είναι η ενημέρωση αλλά τρόπος ζωής με αιχμή την αλλαγή προτύπων για τη χρήση ουσιών.

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ

Το 16% των μαθητών έχει κάνει χρήση κάποιας ναρκωτικής ουσίας.

Το 9,8% των μαθητών κάνει περιστασιακή χρήση ναρκωτικών.

Το 2,5% όσων κάνουν περιστασιακή χρήση ναρκωτικών είναι μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου.

ΟΙ ΟΥΣΙΕΣ

Το 13,5% των Ελλήνων μαθητών έχει κάνει χρήση κάνναβης – το 7% κάνει συστηματική χρήση – και το 1,8% των μαθητών που κάνουν συστηματική χρήση είναι μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου.

Το 14,1% των Ελλήνων μαθητών έχει κάνει χρήση κάποιας εισπνεόμενης ουσίας με το 5,8% να είναι μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου.

Το 9,3% των Ελλήνων μαθητών έχει κάνει χρήση ηρεμιστικών – υπνωτικών – διεγερτικών χαπιών χωρίς τη συνταγή γιατρού για να αλλάξουν τη διάθεσή τους με τη χρήση χαπιών να εξισώνει τα 2 φύλα, δηλαδή η σχέση αγοριών κοριτσιών είναι 50%-50%.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η χρήση ουσιών στους μαθητές της Λάρισας σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης και τα στοιχεία του 2011 έχει ως εξής:

Το 6,8% έχει κάνει χρήση κάνναβης, με το 4% να κάνει περιστασιακή χρήση και στη Γ’ Λυκείου να φτάνει στο 9,5%.

Το 6% έχει κάνει χρήση χαπιών χωρίς συνταγή ιατρού.

Το 11% έχει κάνει χρήση εισπνεόμενων ουσιών.

«Παρακολουθώντας τα στοιχεία σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών στις μαθητικές ηλικίες της Ελλάδας βασικές τάσεις που παρατηρούμε είναι: αύξηση της χρήσης, τριπλασιασμό της χρήσης τα τελευταία 30 χρόνια, άνοδος της χρήσης κάνναβης κυρίως από τα κορίτσια, σχεδόν τριπλασιασμό στη χρήση στους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Η αύξηση της χρήσης αγγίζει περισσότερο τη συστηματική και περιστασιακή χρήση παρά τη δοκιμή και για αυτό είναι πολύ υψηλά τα ποσοστά όσων από τη δοκιμή περνούν στη συστηματοποίηση της χρήσης», ανέφερε ο Παναγιώτης Κατηφές.

Χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Δήμου Λαρισαίων Ελένη Τσιπλάκη και η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΕΣΥΝ Αγνή Σεφεριάδου.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass