ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Διαμαρτυρήθηκαν για τις χαμηλές επιδόσεις στην έκθεση

* Από 10 μέχρι και 15, βαθμολογήθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό Λαρισαίων υποψηφίων

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2016 9:40

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Το μεγαλύτερο ποσοστό Λαρισαίων υποψηφίων, για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στις πανελλήνιες εξετάσεις, φέτος στο μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας (έκθεση), βαθμολογήθηκε από 10 μέχρι και 15, υποστήριξε η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε χθες με Λαρισαίους γονείς υποψηφίων στο γραφείο της.

Ομάδα γονέων επισκέφθηκε την κ. Αναστασοπούλου, προκειμένου να καταθέσει τους προβληματισμούς της, για τις χαμηλές βαθμολογίες που παρατηρήθηκαν φέτος στην έκθεση, αναζητώντας πιθανές εξηγήσεις, για το γενικό φαινόμενο και ζητώντας παράλληλα να τους ενημερώσει για στατιστικά στοιχεία επίδοσης υποψηφίων στο μάθημα της έκθεσης για την περιοχή της Λάρισας.

Η κ. Αναστασοπούλου, ανάφερε πως είχε ήδη ζητήσει αυτά τα στοιχεία

από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ν. Λάρισας, απ’ τα οποία προκύπτει ότι στο βαθμολογικό κέντρο της Αθήνας, όπου πήγαν τα γραπτά των Λαρισαίων υποψηφίων, παρατηρήθηκε ότι έγινε αναβαθμολόγηση στο 11,68% του συνόλου τους, ποσοστό παρόμοιο με την αναβαθμολόγηση των γραπτών υποψήφιων άλλων περιοχών της χώρας (12%), που επίσης βαθμολογήθηκαν στο ίδιο κέντρο. Η διευθύντρια επισήμανε δε, ότι ανάλογα ποσοστά αναβαθμολόγησης παρατηρήθηκαν και σε άλλα βαθμολογικά κέντρα, στα γραπτά υποψηφίων όλης της χώρας, στο μάθημα της έκθεσης, ενώ συμπλήρωσε πως παρόμοιο ποσοστό αναβαθμολόγησης στην έκθεση, παρατηρήθηκε σε όλα τα προηγούμενα έτη των πανελληνίων εξετάσεων.

Απαντώντας σε ερώτημα γονέων που αφορούσε τον χρόνο που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να δουν τα γραπτά των παιδιών τους, εξήγησε πως πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η εξεταστική περίοδος των πανελληνίων, που είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Οι γονείς εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους, για το γεγονός των μικρών βαθμών, ζητούσαν απαντήσεις από τη διευθύντρια και πληροφορίες για τη διαδικασία της βαθμολόγησης, ρωτώντας μεταξύ άλλων, ποιες ήταν οι κατευθυντήριες οδηγίες που δόθηκαν στους βαθμολογητές για να κρίνουν τα γραπτά, κι αν ήταν ίδιες σε κάθε βαθμολογικό κέντρο κ.α.

Οι ίδιοι επισήμαναν δε, πως διατηρούν υποψίες για την αυστηρότητα με την οποία κρίθηκαν τα γραπτά των παιδιών τους στην έκθεση, καθώς υποστηρίζουν ότι στα άλλα τρία μαθήματα κατέκτησαν άριστους βαθμούς, άνω των 18.

Η κ. Αναστασοπούλου, για τη διαδικασία της βαθμολόγησης, εξήγησε επίσης, πως στο βαθμολογικό κέντρο υπάρχει επόπτης και συντονιστής των βαθμολογητών, οι οποίοι ελέγχουν τους βαθμούς που βάζουν στα γραπτά, και αν διαπιστώσουν περιπτώσεις μεγάλης αυστηρότητας τότε παρεμβαίνουν.

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία της αναβαθμολόγησης των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων γίνεται αυτομάτως, αν προκύψει ανάγκη και δεν χρειάζεται, ούτε προβλέπεται, αίτηση ή άλλη παρέμβαση του υποψηφίου. Συγκεκριμένα: Μετά την ολοκλήρωση της βαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων, κάθε μαθήματος, η Επιτροπή του Βαθμολογικού Κέντρου ελέγχει τις διαφορές βαθμολογίας μεταξύ των δύο βαθμολογητών κάθε γραπτού.

Αν η διαφορά βαθμολογίας είναι ίση ή μικρότερη των δώδεκα μονάδων, στην κλίμακα 0-100, τελικός γραπτός βαθμός υπολογιζόμενος στην κλίμακα (0-20) είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των βαθμών των δύο βαθμολογητών διά του δέκα.

Αν η διαφορά μεταξύ του α και β βαθμολογητή, είναι μεγαλύτερη από δώδεκα μονάδες, στην κλίμακα 0-100, τότε το γραπτό δίνεται για αναβαθμολόγηση σε τρίτο βαθμολογητή (αναβαθμολογητή).

Τελικός γραπτός βαθμός του γραπτού δοκιμίου σε περίπτωση αναβαθμολόγησης του είναι το πηλίκο της διαίρεσης του αθροίσματος των δύο μεγαλύτερων βαθμών των βαθμολογητών διά του δέκα.

Συνήθως μέχρι 30 Σεπτεμβρίου κάνουν δεκτές οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τις αιτήσεις των υποψηφίων που επιθυμούν να δουν τα γραπτά των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι αιτήσεις των υποψηφίων που επιθυμούν να λάβουν γνώση των γραπτών τους υποβάλλονται από τους ίδιους ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό τους τον μήνα Σεπτέμβριο του έτους που οι υποψήφιοι πήραν μέρος στις Πανελλαδικές εξετάσεις στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπάγεται το σχολείο και στο οποίο κοινοποιήθηκαν οι βαθμοί των μαθημάτων που εξετάστηκαν.

Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλεται σχετικό παράβολο, το οποίο εκδίδεται με διπλότυπο είσπραξης από την αρμόδια ΔΟΥ στον ΚΑΕ 3743, με ονομασία «παράβολα επίδειξης γραπτών δοκιμίων Πανελληνίων Εξετάσεων». Σύμφωνα με όσα ίσχυσαν το παράβολο ορίζεται στα 50 ευρώ για την επίδειξη έως τριών γραπτών και σε 80 ευρώ για την επίδειξη περισσοτέρων των τριών γραπτών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass