ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ «ΚΩΝ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ Ν. Δ.

Δώδεκα προτάσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2016 9:43

Η επαγγελματική εκπαίδευση μπήκε στο μικροσκόπιο σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και τον Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, στην Αθήνα, με σκοπό να καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση και να αναλυθούν οι προοπτικές της.

Σε ομιλίες τους ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», τ. αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρόδη Κράτσα, υποστήριξαν ότι «υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών της αγοράς και δεξιοτήτων των εργαζομένων, ανεπαρκείς δομές, ανεπιτυχείς μεταρρυθμίσεις και η ανάγκη καθαρού σχεδίου και συντονισμού όλων των παραμέτρων που αφορούν τους εν λόγω κλάδους της εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης».

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρουσίασε τη θέση της επαγγελματικής εκπαίδευσης στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλειος Κορκίδης και ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Ασμάτογλου.

Τα συμπεράσματα της ημερίδας, αφορούν σε δώδεκα προτάσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση:

«1.Την ανάγκη συστηματικής και ουσιώδους συμμετοχής των επιμελητηρίων και των κοινωνικών εταίρων στον σχεδιασμό των προγραμμάτων σπουδών στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.

2.Την αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων για τη μέσο και μακροπρόθεσμη ανίχνευση των αναγκών στην αγορά εργασίας.

3.Την εφαρμογή συστήματος πιστοποίησης προσόντων και δεξιοτήτων μέσω του οποίου διαπιστευμένοι φορείς θα αναλαμβάνουν την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων.

4.Την ανάγκη επικαιροποίησης των επαγγελματικών περιγραμμάτων, δηλαδή των προφίλ των επαγγελμάτων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Επίσης, σημαντικό είναι να υιοθετηθεί το σύστημα των πιστωτικών μονάδων στα προγράμματα σπουδών της επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, όπως εφαρμόζεται στα προγράμματα σπουδών των Α.Ε.Ι.

5.Την ανάγκη αποσαφήνισης του πλαισίου λειτουργίας των φορέων παροχής υπηρεσιών διά βίου μάθησης και εντατικοποίησης των ελέγχων σε φορείς κατάρτισης και διά βίου μάθησης ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης.

6.Ο ρόλος των περιφερειών στη διαμόρφωση του περιεχομένου της κατάρτισης και της διά βίου μάθησης είναι κεντρικός ώστε να εντάσσονται οι μαθησιακές παρεμβάσεις στο αναπτυξιακό σχέδιο της κάθε περιφέρειας.

7. Τα Α.Ε.Ι. να συμβάλουν στον σχεδιασμό της διά βίου μάθησης σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και στην παροχή υπηρεσιών διά βίου

8.Την ενίσχυση της συμμετοχής στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό που θα προετοιμαστεί για την αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια να ανταποκρίνεται στις προβλεπόμενες ανάγκες για όλες τις κατηγορίες στελεχών. Η αναμόρφωση του πλαισίου σπουδών, η επιμόρφωση των καθηγητών και των εκπαιδευτών, η εφαρμογή της μαθητείας και η ενδυνάμωση των δομών διοίκησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης είναι παράγοντες στους οποίους πρέπει η εστιαστεί η προσοχή.

9.Η εφαρμογή της μαθητείας πρέπει να βασίζεται σε σύστημα διασφάλισης της ποιότητας και θα λαμβάνει υπόψη της τη διάρθρωση της ελληνικής παραγωγικής βάσης σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Είναι αναγκαίο οι εργοδότες να συμμετέχουν στον σχεδιασμό της μαθητείας, ώστε ο θεσμός να αγκαλιαστεί από τις επιχειρήσεις και παράλληλα, να διασφαλιστεί ότι η μαθητεία θα εξυπηρετήσει την εκπαίδευση των σπουδαστών και όχι την υποκατάσταση της μισθωτής εργασίας.

10.Έμφαση προτείνεται να δοθεί σε τομείς αιχμής της ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός για τον οποίο παρουσιάστηκε η καλή πρακτική της μαθητείας σπουδαστών σε επιχειρήσεις του κλάδου στην Ελλάδα και το εξωτερικό που εφαρμόζεται από σύμπραξη του ΟΑΕΔ με Δημόσιους και Ιδιωτικούς φορείς της Γερμανίας.

11.Ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας του χώρου με καλή χρήση των κονδυλίων, με διαφάνεια και αξιοκρατία.

12.Ανάγκη συστηματικής έρευνας για τη μελέτη των τάσεων της αγοράς και την προετοιμασία των δεξιοτήτων».

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Λαρισαίος βουλευτής στην ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι: «Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει κηρύξει πόλεμο στην αριστεία, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση, επιδιώκοντας να καταστήσει την εκπαίδευση δέσμια ενός άρρωστου παρελθόντος μακριά από τις παγκόσμιες εξελίξεις».

Υπογράμμισε ότι «η επαγγελματική εκπαίδευση – κατάρτιση και Διά Βίου Μάθηση- είναι πολύτιμο εργαλείο για να έχουμε ενεργούς πολίτες με γνώση και επαγγελματίες με προσόντα και δεξιότητες, που μπορούν εύκολα και προς όφελός τους να αλλάξουν το επάγγελμά τους», ενώ παρουσιάζοντας τους στρατηγικούς τους στόχους, ανέφερε τους εξής: «Αύξηση ελκυστικότητας της τεχνικής εκπαίδευσης. Μαθητεία και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. Ενίσχυση της Διά Βίου Μάθησης. Πιστοποίηση προσόντων».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass