ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Θύελλα αντιδράσεων για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών

* Ικανοποιήθηκε το 8,78% των αιτήσεων στην Πρωτοβάθμια πανελληνίως

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2016 9:01

 

Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε στον εκπαιδευτικό κόσμο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Λάρισας και όλης της χώρας, με την ανακοίνωση των μεταθέσεων εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ60 και ΠΕ70 Γενικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής από το υπουργείο Παιδείας.

Καταγγέλλουν τη μείωση αυτών της γενικής εκπαίδευσης, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν από περιοχή σε περιοχή ανήλθαν σε 4.056 και ικανοποιήθηκαν οι 356 (ποσοστό 8,78 %). Αντίθετα οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών σε ΣΜΕΑΕ, ΚΕΔΔΥ και ΕΕΕΕΚ, όπου οι αιτήσεις ανήλθαν σε 149, ικανοποιήθηκαν οι 90 (ποσοστό 60,40%).

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

To Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Kων/νος Κούμας» εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη μη κάλυψη των οργανικών κενών στο ΠΥΣΠΕ Λάρισας, με μετατιθέμενους εκπαιδευτικούς και αναφέρει σε ανακοίνωσή τους: «Οι διαβεβαιώσεις της Διοίκησης της Εκπαίδευσης για αποστολή όλων των οργανικών κενών αποδείχτηκαν γράμμα κενό.

Ο υπολογισμός των κενών έγινε με βάση τον νέο τύπο ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου και Nηπιαγωγείου, συνέχεια των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, που οδηγεί στην απόλυση χιλιάδες αναπληρωτές και στη μετακίνηση μόνιμων εκπαιδευτικών.

Το Υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε υπόψη τις πραγματικές και μόνιμες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό με αποτέλεσμα να έχουμε σχεδόν μηδενικό αριθμό μεταθέσεων στο ΠΥΣΠΕ Λάρισας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και διεκδικούμε: Καμία απόλυση αναπληρωτή, κανείς εκπαιδευτικός στην ανεργία. Την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για το φερόμενο ως «Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου». Την απόσυρση της διάταξης που ψηφίστηκε για τα νηπιαγωγεία. Την απόδοση των οργανικών θέσεων στους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων.

Ο Κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα μέσα στο διάστημα του καλοκαιριού για να αντιδράσει με κινητοποιήσεις ενάντια σε αντιεκπαιδευτικά μέτρα που θα επιχειρήσει να επιβάλει αιφνιδιαστικά η κυβέρνηση. Ως πρώτο βήμα την πραγματοποίηση 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης την πρώτη εβδομάδα έναρξης των μαθημάτων η οποία σηματοδοτεί το ξεκίνημα αυτού του αγώνα».

-Μηδενικές οι μεταθέσεις

«Μηδενικές οι μεταθέσεις στον ν. Λάρισας. Τα κενά των οργανικών δεν καλυφθήκαν ως έπρεπε να γίνει», καταγγέλλει σε επιστολή του και ο κ. Βασ. Σίμος, πρώην αιρετός ΠΥΣΠΕ Λάρισας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας «Κ. Κούμας».

Αναλυτικότερα επισημαίνει: «Είναι ό,τι χειρότερο έγινε τα τελευταία 20 χρόνια στο θέμα των μεταθέσεων. Είναι η κορυφή ενός κακού παγόβουνου που κρύβει πολλά τα οποία έρχονται και θα τα δούμε μέχρι τον Σεπτέμβρη. Εμείς τα λέγαμε! Κάποιοι άλλοι καθησύχαζαν τους συνάδελφους ότι δεν θα γίνει τίποτα και ότι όλα είναι υπό έλεγχο. Η πραγματικότητα του νέου Ενιαίου Ολοήμερου σχολείου αρχίζει και σκιαγραφείται. Το Ολοήμερο Φίλη κρύβει πολλά μα πάρα πολλά αρνητικά για τον κλάδο μας! Δυστυχώς οι μηδενικές μεταθέσεις στον νομό μας, ενώ έχουμε 18 κενά, είναι ένας πολύ κακός οιωνός!

Η κατάργηση των σχολείων ΕΑΕΠ, η διάλυση των Ολοήμερων, το κλείσιμο νηπιαγωγείων, η εξαφάνιση διδακτικών ωρών, τα φτηνά κολπάκια της αύξησης του χρόνου διαλειμμάτων και του χρόνου σίτισης των μαθητών, είχαν ένα και μοναδικό στόχο, τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών. Η πρακτική αυτή είχε άμεσο αντίκτυπο και στις φετινές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών, οι οποίες είναι οι λιγότερες που έχουν γίνει ποτέ εξαιτίας όλων των παραπάνω αλλά και του τρόπου αποτύπωσης των κενών. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 4.056 αιτήσεις μετάθεσης γενικής αγωγής ικανοποιήθηκαν οι 356, ποσοστό 8,78%! Το ποσοστό πέρσι ήταν 38%!

Είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα των μεταθέσεων αποτελούν τον προάγγελο των όσων θα συμβούν και στις υπόλοιπες υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών. Στις αποσπάσεις και στις προσλήψεις των αναπληρωτών. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα βρεθούν μακριά από τον τόπο των συμφερόντων τους και χιλιάδες αναπληρωτές θα οδηγηθούν στην ανεργία. Αυτό τον στόχο υλοποιεί το δήθεν νέο σχολείο Φίλη».

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Λάρισας σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: «...αξιοσημείωτη είναι η «προθυμία» των διορισμένων Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης αλλά και των διορισμένων μελών του ΚΥΣΠΕ και ιδιαίτερα του προέδρου του να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που τους διόρισε. Είναι ενδεικτικό ότι στους δασκάλους το ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου έδινε 2.750 κενά και οι Περιφερειακοί Διευθυντές, προφανώς εκτελώντας εντολές, τα μετέτρεψαν σε 980!

Ο δε πρόεδρος του ΚΥΣΠΕ, πρώην «ασυμβίβαστο» στέλεχος της ΕΡΑ, το οποίο στις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου με στεντόρεια φωνή υπερασπιζόταν τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, επικύρωσε χωρίς χρονοτριβή τα 980 κενά! Τα πράγματα προφανώς άλλαξαν τώρα που ο ίδιος διορίστηκε να ασκεί την εξουσία...

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΚΥΣΠΕ, ως αυθεντικός εκπρόσωπος της διαφάνειας στη δημόσια ζωή και του αριστεροακροδεξιού ήθους της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ(!), αρνήθηκε να δώσει στους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ το ηλεκτρονικό αρχείο με τις μεταθέσεις -κάτι που αποτελεί κατάκτηση εδώ και 5 χρόνια- καθώς με την άμεση δημοσιοποίηση, οι εκπαιδευτικοί πληροφορούνται τα αποτελέσματα χωρίς διαμεσολαβητές. Δήλωσε δε, ότι δεν έχει τέτοια εντολή, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είναι εντολοδόχος της πολιτικής ηγεσίας κι όχι πρόεδρος του ΚΥΣΠΕ.

Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά τις πολιτικές που εφαρμόζουν στην εκπαίδευση ο υπουργός Προπαγάνδας και διάλυσης της εκπαίδευσης Νίκος Φίλης και η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι οποίες συρρικνώνουν τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της και δηλώνει ότι θα δώσει τον αγώνα μαζί με όλες τις δυνάμεις της εκπαίδευσης και της κοινωνίας για την ανατροπή τους».

ΑΙΡΕΤΟΙ ΚΥΣΠΕ

Αιρετοί του ΚΥΣΠΕ, ανακοινώνουν μεταξύ άλλων: «Ολοκληρώθηκαν με καθυστέρηση τριών μηνών, οι διαδικασίες των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών της Π.Ε. - όχι όλων των ειδικοτήτων, αφού κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τις μεταθέσεις των μη κοινών ειδικοτήτων που ακόμη εκκρεμεί η σύσταση των οργανικών θέσεων - με πρωτόγνωρες, πράγματι, διαδικασίες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Η πλειοψηφία του Συμβουλίου-τα διορισμένα μέλη- επικύρωσε ως οργανικά κενά τις εκτιμήσεις των περιφερειακών διευθυντών και δεν έλαβε υπόψη της ούτε τις εκτιμήσεις των ΠΥΣΠΕ ούτε καν την καταγραφή του ηλεκτρονικού συστήματος του υπουργείου Παιδείας. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν να ικανοποιηθεί μόλις το 8,78%των αιτήσεων-πέρυσι είχε ικανοποιηθεί το 38%-και χιλιάδες συνάδελφοί μας να παραμείνουν μακριά από τις οικογένειές τους. Στη γενική αγωγή από τις 4.056 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί ικανοποιήθηκαν οι 356.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αρκεί για να καταδείξει το μέγεθος του προβλήματος. Στους ΠΕ 70 το σύστημα καταγραφής του υπουργείου έδωσε 2.750 κενά και οι περιφερειακοί διευθυντές 980. Δηλαδή 65% λιγότερα κενά. Το σύστημα «έτρεξε» με τα 980 κενά.

Η πρωτοφανής συρρίκνωση των μεταθέσεων - το χαμηλότερο ποσοστό από τη μεταπολίτευση και μετά - είναι βέβαιο ότι θα έχει δραματικές επιπτώσεις τόσο στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών όσο και στις προσλήψεις αναπληρωτών.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου αρνήθηκε να δώσει στους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ το ηλεκτρονικό αρχείο με τα ονόματα των μετατιθέμενων συναδέλφων, κάτι που γινόταν ανελλιπώς τα τελευταία πέντε χρόνια τόσο για τις μεταθέσεις, όσο και για τις αποσπάσεις, στερώντας έτσι από χιλιάδες συναδέλφους τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσής τους.

Οι αιτήσεις για αμοιβαίες μεταθέσεις υποβάλλονται από αύριο και μέχρι 20 Ιουλίου».

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

«Να πραγματοποιηθεί άμεσα νέος γύρος μεταθέσεων. Να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις που έχουν να κάνουν με τα χιλιάδες πραγματικά κενά που υπάρχουν στα σχολεία», ζητά σε ανακοίνωσή τους το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών και αναφέρει επίσης: «Το σίριαλ με τον «κόφτη» της κυβέρνησης, με τις βάρβαρες ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, συνεχίζεται και στις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών.

Στη Δευτεροβάθμια από τις 6.977 αιτήσεις, που υποβλήθηκαν, ικανοποιήθηκαν φέτος 404 (ποσοστό 5,77%)! Ενώ στην Πρωτοβάθμια για τις μεταθέσεις Γενικής Εκπαίδευσης από περιοχή σε περιοχή από τις 4.056 αιτήσεις ικανοποιήθηκαν 356 (ποσοστό 8,78%)!

Είναι οι λιγότερες μεταθέσεις που έγιναν ποτέ στην εκπαίδευση!

Τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες βεβαιωμένα οργανικά κενά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας είναι πρόκληση να μην ικανοποιείται το αυτονόητο δικαίωμα της μετάθεσης για χιλιάδες συναδέλφους, που τελικά θα μείνουν εγκλωβισμένοι για χρόνια, μακριά από τις περιοχές τους και σε πολλές περιπτώσεις μακριά και από τις οικογενειές τους.

Κατά την αντίληψη του Υπουργείου Παιδείας και του κ. Φίλη... εφόσον υπάρχουν «παρκαρισμένοι εκπαιδευτικοί» και «πλασματικές ώρες...», «σιγά μη δώσουμε και μεταθέσεις».

Η κυβέρνηση, που εξαπάτησε με τις υποσχέσεις για 20.000 μόνιμους διορισμούς, που άφησε για τη φετινή χρόνια 3.500 χιλιάδες κενά ακάλυπτα, που στέλνει με το νέο Ασφαλιστικό τους Εκπαιδευτικούς στα 67 χρόνια στην τάξη, έρχεται σήμερα και καταργεί επί της ουσίας και τις υπηρεσιακές μεταβολές.

Κατά τα λεγόμενα του ίδιου του υπουργού Παιδείας και οι αποσπάσεις από περιοχή σε περιοχή θα έχουν την τύχη των μεταθέσεων. Θα είναι μηδενικές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass