ΣΤΗΝ ΠΟΤΑΜΙΑ ΑΓΙΑΣ

Τίμησαν τον δάσκαλό τους

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2016 10:30

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Εκδήλωση προς τιμή του δασκάλου και παιδαγωγού Αριστείδη Κατσάβα πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Ποταμιά της Αγιάς, η οποία συνδιοργανώθηκε από τους μαθητές του της περιόδου 1965 – 1974 που υπηρέτησε στο χωριό, την Τοπική Κοινότητα, τον Δήμο Αγιάς και τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας».

Στο προαύλιο του σχολείου της Ποταμιάς, που πλέον δεν λειτουργεί, απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον συνταξιούχο πια δάσκαλο, μέσα σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Η όμορφη, γεμάτη αναμνήσεις βραδιά περιελάμβανε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Ποταμιάς Δημήτρη Κεραμέα και εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής του προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καλυψώ» Βασίλη Βαλάρη, την ανάγνωση του βιογραφικού του Αριστείδη Κατσάβα από τον κ. Χαρίλαο Καραλάιο, ομιλία με αναφορές στην τότε σχολική ζωή από τη κ. Βούλα Τσιαγκάλη, ομιλία της κ. Λεμονιάς Μαγαζιώτη για το τιμώμενο πρόσωπο, αναγνώσεις από το βιβλίο «Αναφορά στον Γκρέκο» του Ν. Καζαντζάκη, απαγγελίες των ποιημάτων «Τα 14 παιδιά» του Ν. Βρεττάκου, «Τα Σχολεία κτίστε» και «Σμίλεψε δάσκαλε ψυχές» του Κ. Παλαμά από τους Βασίλη Βαλάρη, Θεόδωρο Σουλιώτη, Ευαγγελία Χατζούλη και Αχιλλέα Ευθ. Αρχοντή, ομιλία του κ. Κατσάβα με ευχαριστίες για την τιμή που του έγινε και αναφορές στην εκπαίδευση εκείνων των χρόνων στην πατρίδα μας, προβολή παλιών φωτογραφιών από τη μαθητική ζωή της περιόδου 1965 – ‘74 και παραδοσιακούς χορούς από το εφηβικό χορευτικό τμήμα του «Μιλτιάδη Δάλλα» υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου Παναγιώτη Καραβιδέ.

Ο κ. Αριστείδης Κατσάβας γεννήθηκε στην Ανάβρα Αγιάς το 1941. Το 1953 τελείωσε το δημοτικό σχολείο της ιδιαίτερης πατρίδας του και την ίδια χρονιά πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις στο Γυμνάσιο Αγιάς. Το 1959 τελείωσε το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Λάρισας και την ίδια χρονιά εισήχθη στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας, από την οποία απεφοίτησε το 1961 με βαθμό πτυχίου Άριστα. Εργάστηκε επί 2ετία στο ιδιωτικό σχολείο Μπόκαρη στη Λάρισα, ως δάσκαλος και ως διευθυντής του σχολείου, όπου διακρίθηκε για το ήθος του και τις διδακτικές του ικανότητες. Διορίστηκε από το δημόσιο το 1964 και υπηρέτησε σε διάφορα δημοτικά της επαρχίας Αγιάς (Μεγαλόβρυσο, Ποταμιά, Καστρί), διδάσκοντας στους μαθητές του τον δρόμο της προόδου και της αρετής.

Στο μονοθέσιο σχολείο Ποταμιάς παρέμεινε επί 9ετία, όπου εργάστηκε με ζήλο και ευσυνειδησία στον χώρο του σχολείου, αλλά και στη μικρή κοινωνία του χωριού. Οργάνωσε μαθητικά συσσίτια και πρωτοστάτησε σε όλες τις πολιτιστικές, κοινωνικές και εθνικές εκδηλώσεις του χωριού. Όλοι σχεδόν οι μαθητές του κάθε χρόνο εισάγονταν στο Γυμνάσιο μετά από εισαγωγικές εξετάσεις, αφού ο κ. Κατσάβας τους προετοίμαζε καταλλήλως και σε ώρες εκτός μαθημάτων.

Η δίψα του για μάθηση τον οδήγησε σε εισαγωγικές εξετάσεις για το Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθηνών (μετεκπαίδευση), όπου και εισήχθη. Μετά από δύο χρόνια απεφοίτησε από το Μαράσλειο με βαθμό πτυχίου Άριστα. Υπηρέτησε επί τριετία (1980 – 1983) στα γραφεία της Εκπαίδευσης Λάρισας, αποκτώντας ταυτόχρονα και διοικητικές γνώσεις εκτός από τις παιδαγωγικές και τις διδακτικές που ήδη είχε. Στη συνέχεια υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία της Λάρισας ως υποδιευθυντής και διευθυντής.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, ο κ. Κατσάβας κατέβαλε όλες τις δυνάμεις του για να αποκτήσουν οι μαθητές του γνώσεις και ήθος και να γίνουν καλοί και χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. Πίστευε πάντα ότι το δημοτικό σχολείο, του οποίου εκφραστής είναι ο δάσκαλος, συμβάλλει τα μέγιστα στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών, όπου μαζί με την οικογένεια χτίζουν το μέλλον της νεολαίας της πατρίδας μας, όπως και η δημοκρατία συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας δίκαιης κοινωνίας. Ο κ. Κατσάβας σήμερα κατοικεί στη Λάρισα, είναι παντρεμένος και έχει δύο γιους καθηγητές φιλολογίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass