Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΧΑΝΕΙ ΕΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

Παραιτήθηκε ο προϊστάμενος του ΚΕΔΔΥ κ. Δημ. Χουλιαρός

* Δηλώνει στην «Ε» ότι μπορεί να παραιτείται από το δημόσιο, αλλά παραμένει στις επάλξεις…

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2016 11:07

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Την παραίτησή του από το δημόσιο, έχει υποβάλει ο προϊστάμενος του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης- Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) Ν. Λάρισας, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής-ερευνητής, κ. Δημήτρης Χουλιαρός, μετά από τριάντα επτά χρόνια συνεχούς προσφοράς του στον χώρο της ειδικής αγωγής.

Αποτελεί από τις σπάνιες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων, που παραιτούνται από το δημόσιο, ενώ επί χρόνια αγωνίστηκε να στηρίξει τα παιδιά που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στην εκπαίδευση στη χώρα μας, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές συμπληγάδες και τον δυσκίνητο μηχανισμό του δημοσίου.

Ο δραστήριος εκπαιδευτικός, που επί χρόνια αφοσιώθηκε σε αυτό που έχει ταχθεί να κάνει στη ζωή του, να στηρίξει τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, σε όλη τη θητεία του στο δημόσιο, δεν έχει διστάσει να έρθει σε σύγκρουση με απαρχαιωμένες παγιωμένες αντιλήψεις του συστήματος της ειδικής αγωγής στη χώρα μας, που έπρεπε να εξελιχθεί με τις σύγχρονες αντιλήψεις αντιμετώπισης ειδικών περιπτώσεων παιδιών, και με πείσμα προσπάθησε αρκετές φορές να υπερπηδήσει εμπόδια, που φρέναραν την ανάπτυξή του.

Αρκετές φορές δε, έχει δώσει προσωπική μάχη να στηρίξει τη σημαντική δομή του ΚΕΔΔΥ στη Λάρισα, με τη συμπαράσταση και στήριξη των εργαζομένων στη δομή αυτή, της οποίας η λειτουργία δέχθηκε πολλές απειλές (ακόμη και για αλλαγή στέγης σε υποβαθμισμένο περιβάλλον) στο πλαίσιο της πολιτικής περικοπών της κυβέρνησης.

Εκτός αυτού, πέραν τον καθηκόντων του, παρήγαγε ερευνητικό έργο στην εξέλιξη ψηφιακών βοηθημάτων για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, το οποίο έχει καταθέσει προς έγκριση για εφαρμογή του στην εκπαίδευση στην ειδική αγωγή και το υπουργείο Παιδείας, πριν χρόνια, χωρίς όμως να έχει λάβει ούτε καν την απάντηση ότι κάποιος αρμόδιος το μελέτησε.

Αντίστοιχα και στην τοπική μας κοινωνία επανειλημμένα έχει χτυπήσει τις πόρτες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων φορέων προκειμένου να στηρίξουν με διάφορες δράσεις και προγράμματα την ειδική αγωγή στην πόλη μας, προτείνοντας νέες δομές και δράσεις, αλλά και πάλι η απάντηση ήταν …η σιγή ιχθύος.

Το 2009 του απονεμήθηκε παγκόσμια διάκριση στην ειδική αγωγή από τον οργανισμό ACCESS, για την εφαρμογή και υποδειγματική λειτουργία τμήματος αντιμετώπισης δυσκολιών μάθησης: «Εκφραση λόγου» στον Δήμο Τυρνάβου.

Το 2010 βραβεύθηκε από το υπουργείο Παιδείας, με πρώτη διάκριση στην «Αριστεία και καινοτομία στην εκπαίδευση», με εκδήλωση ενδιαφέροντος να εφαρμόσει το ΥΠΕΠΘ τη διδακτική και εφαρμογή αυτών των βοηθητικών μέσων σ’ όλα τα σχολεία στην Ελλάδα.

Επίσης το 2011, βραβεύθηκε για τη δράση του, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο μέγαρο της Βουλής.

Ο κ. Χουλιαρός, για την παραίτησή του δήλωσε στην «Ε», «Θα ήθελα προσωπικά να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους στα σχολεία, για την εξαιρετική συνεργασία μας αυτά τα χρόνια προκειμένου μαθητές και γονείς να βοηθηθούν με τον καλύτερο διεπιστημονικό τρόπο. Επίσης έχω να εκφράσω με τον καλύτερο τρόπο τα καλύτερα λόγια για τη συνεργασία μας μεταξύ συναδέλφων στην υπηρεσία του ΚΕΔΔΥ, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους όλο το διάστημα των 4,5 χρόνων που ήμουνα προϊστάμενος και που τώρα καλούνται μόνοι τους να συνεχίσουν το ίδιο έργο και να πετύχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Η απόφασή μου να παραιτηθώ από το δημόσιο μετά από 30 χρόνια εργασίας, πάρθηκε μετά από πολλή σκέψη προκειμένου να συνεχίσω να προσφέρω στην ειδική αγωγή με διαφορετικό τρόπο, όπως την εξέλιξη ψηφιακών βοηθημάτων για μαθητές με δυσκολίες, είτε με κέντρο διημέρευσης νέων ειδικής αγωγής ή κέντρο αυτόνομης διαβίωσης για νέους που τελείωσαν την εκπαίδευσή τους και δεν μπορούν να ενταχτούν κάπου στην ενήλικη ζωή τους, που όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Όλες αυτές οι προτάσεις κατατέθηκαν επανειλημμένα σε φορείς της Περιφέρειας, Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και τοπικούς φορείς και δήμους, αλλά δυστυχώς χωρίς απολύτως κανένα αποτέλεσμα. Έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ μόνος μου.

Ευχαριστώ λοιπόν όλους και εύχομαι την καλύτερη δυνατή συνεργασία με όλους από δω και πέρα. Η υπηρεσία μου ωστόσο στο ΚΕΔΔΥ λήγει στις 30 Αυγούστου».

Ο κ. Χουλιαρός έχει στο ενεργητικό του μεταπτυχιακές σπουδές στην ειδική αγωγή και μάστερ από το Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης DPU. Τα αντικείμενα σπουδών του ήταν: Εκπαιδευτικά βοηθητικά μέσα στηριζόμενα στη τεχνολογία πληροφορικής (ΙΤ) και μέσα εκπαίδευσης και επικοινωνίας. ΙΤ και διαδικασίες μάθησης, περιλαμβανομένων μεθόδων διερεύνησης. ΙΤ και ανάπτυξη οργανισμών μάθησης. Διπλωματική διατριβή: «Εξέλιξη προγράμματος H/Y συνθετικής ομιλίας, σαν μέσο βοήθειας για μαθησιακές δυσκολίες- δυσλεξία, προβλήματα λόγου». Ενισχυτική διδασκαλία με χρήση μέσων πληροφορικής στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Κοπεγχάγης, DPU.

Επιμόρφωση στην ειδική αγωγή: «Πρόσβαση», «Αναβάθμιση και Επέκταση του θεσμού Εκπαίδευσης Ατόμων με Σοβαρά Κινητικά Προβλήματα στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

Εξειδίκευση στις Μαθησιακές δυσκολίες: «Παιδιά με Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες, Προβλήματα Συμπεριφοράς, Νοητική Υστέρηση, Προβλήματα Λόγου, Αισθητηριακές Διαταραχές και Υψηλή Νοημοσύνη στο Γενικό Πρωτοβάθμιο Σχολείο», Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Εξομοίωση πτυχίου παιδαγωγικού δημοτικής εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ετήσια εξειδίκευση «Σύγχρονα θέματα Ειδικής Αγωγής- Μαθησιακές Δυσκολίες»(Κέντρο μελέτης ψυχοφυσιολογίας Καποδιστριακού πανεπιστημίου) κ.α.

Ο κ. Χουλιαρός, έχει 24 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση, και ειδικότερα το 1997-2002, πήρε απόσπαση στο ελληνικό σχολείο της Κοπεγχάγης για ειδική διδασκαλία σε δίγλωσσα παιδιά και ενήλικες με δυσκολίες στη μάθηση. Διετή απασχόληση στο σχολείο Egebjerg Δήμου Odshered Δανίας, σαν παράλληλη στήριξη για μαθητές με δυσκολίες- αναπηρίες. Επίσης δίδαξε στο σχολείο της Δανίας από την 1η έως την 7η τάξη ως αναπληρωτής.

Το 2002 έως το 2004, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα στο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Δανίας.

Το 2005 έως το 2012, ήταν προϊστάμενος στο Ειδικό Σχολείο

Γαλανόβρυσης – Ελασσόνας και τα τελευταίο χρόνια προϊστάμενος στο ΚΕΔΔΥ Λάρισας. Εχει πλούσια επιστημονική δραστηριότητα με συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τον εκσυγχρονισμό στην εκπαίδευση και την ειδική αγωγή. Συμμετοχές με διαλέξεις του σε παγκόσμια και πανελλήνια συνέδρια για την ειδική αγωγή κ.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass