ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑ 50% Η ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε τον Αύγουστο

* Ετοιμάζεται κεντρικό μαγειρείο και καταγράφονται οι βασικές ελλείψεις * Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου ο αγιασμός

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2016 11:30
Οι προϊσταμένες των 1ου και 6ου τμημάτων Παιδικών Σταθμών κ. Δαούλα Γεωργία, Σκάρα Ελένη με τη διευθύντρια κ. Στ. Μπαξεβάνου επί ποδός και τον Αύγουστο Οι προϊσταμένες των 1ου και 6ου τμημάτων Παιδικών Σταθμών κ. Δαούλα Γεωργία, Σκάρα Ελένη με τη διευθύντρια κ. Στ. Μπαξεβάνου επί ποδός και τον Αύγουστο

Της Νατάσας Πολυγένη

Φέτος τον Αύγουστο κάτι άλλαξε στην πόλη. Πέρασαν φαίνεται οι εποχές όπου η πόλη τον Αύγουστο άδειαζε, καθώς οι Λαρισαίοι την εγκατέλειπαν άρον άρον για διακοπές.

Η οικονομική κρίση άλλαξε το τοπίο και τις εργασιακές σχέσεις με αποτέλεσμα, για πάρα πολλές οικογένειες οι διακοπές να έχουν μετατραπεί σε όνειρο θερινής νυκτός. Ο Δήμος Λαρισαίων αντιλαμβανόμενος την αλλαγή, προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες και υλοποιεί σειρά δράσεων με στόχο τη στήριξη της οικογένειας. Της οικογένειας που αδυνατεί να πάει τα παιδιά της διακοπές, της οικογένειας που παλεύει για τα προς το ζην και αδυνατεί να πληρώσει για τη φύλαξη και απασχόληση των παιδιών της. Έτσι γεννήθηκε το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών τον Αύγουστο. Φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά που υλοποιείται το πρόγραμμα και η ζήτηση είναι αυξημένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Δεληγιάννης και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Κοινωνικών Δράσεων μιλούν στην «Ε.τ.Δ.» για το πρόγραμμα λειτουργίας των παιδικών σταθμών τον Αύγουστο, σχολιάζουν την ανταπόκριση του κόσμου ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνουν και στο πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην Πόλη» που ξεκίνησε τον Ιούλιο και θα συνεχιστεί όλο τον Αύγουστο και στην τεράστια αποδοχή που έχει.

Όπως εξηγούν, στόχος είναι να αλλάξει η φιλοσοφία της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, επανακαθορίζοντας τον ρόλο τους, μετατρέποντας τους χώρους υποδοχής και φύλαξης παιδιών, σε σταθμούς-αγκαλιά για το παιδί και την οικογένεια, μια δημιουργική διέξοδο που με τη συνεργασία των παιδαγωγών και της οικογένειας θα λειτουργεί προς όφελος των παιδιών.

Αναφορικά, με το πρόγραμμα λειτουργίας των παιδικών σταθμών τον Αύγουστο ο κ. Δεληγιάννης σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή σε τρεις παιδικούς σταθμούς της Λάρισας, τον 5ο, 1ο και 7ο,φιλοξενούνται 170 παιδιά αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σχέση με πέρυσι που ήταν ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του. «Το κενό του Αυγούστου ήταν μεγάλο αγκάθι για πολλές οικογένειες με εργαζόμενους γονείς. Ούτε διακοπές μπορούν να κάνουν όλοι, άλλοι πάλι προσλαμβάνονται σε εποχιακές δουλειές ενώ το κόστος για να έχουν άτομο στο σπίτι πολλές φορές είναι απαγορευτικό. Κάτι έπρεπε να κάνουμε. Όπως δείχνει η πορεία του προγράμματος ήταν κάτι που το είχε ανάγκη η πόλη». Η κ. Μπαξεβάνου από την πλευρά της πρόσθεσε ότι παρότι η λειτουργία των παιδικών σταθμών τον μήνα Αύγουστο είναι κάτι νέο και πολλοί ακόμη δεν το γνωρίζουν, οι αιτήσεις ήταν πάρα πολλές και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν και άλλο την επόμενη χρονιά. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και το πρόγραμμα «Κατασκήνωση στην Πόλη» που φέτος είναι δίμηνης διάρκειας και συμμετοχή δήλωσαν 600 οικογένειες. «Ο ενθουσιασμός των γονέων αλλά και των παιδιών για την Κατασκήνωση είναι απερίγραπτος. Από τις 8 πρωί μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι τα παιδιά διασκεδάζουν δημιουργικά και μαθαίνουν την πόλη τους. Θεωρώ ότι δώσαμε ένα κίνητρο στους γονείς να βγάλουν τα παιδιά τους από το διαμέρισμα και τα τάμπλετ» λέει ο κ. Δεληγιάννης. Όσον αφορά στο προσωπικό που απασχολείται αυτή τη στιγμή είναι περίπου 20 εκπαιδευτικοί μέσα στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και στην κατασκήνωση 24 εκπαιδευτικοί των παιδικών σταθμών και 13 από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

ΚΑΙ ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Στο ερώτημα αν επαρκεί το προσωπικό των παιδικών σταθμών για την κάλυψη των αναγκών, ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι σε συνεργασία με την κ. Μπαξεβάνου έχει γίνει εξαιρετική διαχείριση του προσωπικού αλλά έχουν ζητηθεί ακόμη 22 άτομα που πιθανότατα από Σεπτέμβριο θα στελεχώσουν τους σταθμούς. Στο κομμάτι αυτό η κ. Μπαξεβάνου, προσθέτει ότι στοίχημα της δημοτικής αρχής αλλά και της Διεύθυνσης Κοινωνικών Δράσεων είναι οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς να έχουν την υποστήριξη που απαιτείται ώστε να μπορούν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο τους. Λέγοντας υποστήριξη αναφέρεται στα επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια που θα τους βοηθήσουν στην καλύτερη οργάνωση της δουλειάς τους. Στο ίδιο μοτίβο με τα προγράμματα του καλοκαιριού και η λειτουργία τριών παιδικών σταθμών από Σεπτέμβριο σε απογευματινή βάρδια από τις 4.45 το απόγευμα έως τις 9.15 το βράδυ στους 5ο, 1ο και 7ο παιδικούς σταθμούς. Η απογευματινή βάρδια λειτούργησε και πέρυσι με επιτυχία και φέτος ο αριθμός των παιδιών που δήλωσαν συμμετοχή ήταν αυξημένος κατά πολύ. «Προσπαθούμε να προσφέρουμε το καλύτερο στην οικογένεια. Στοχεύουμε στη στενή και αρμονική συνεργασία της δημοτικής αρχής με το προσωπικό και τις οικογένειες. Σίγουρα κάθε αλλαγή έχει και δυσκολίες. Όλα χρειάζονται τον χρόνο τους. Όμως όταν υπάρχει θέληση, οργάνωση και φρέσκιες ιδέες όλα είναι δυνατά. Η Διεύθυνση κάνει πολλά πράγματα ακόμη και πέρα από τις αρμοδιότητές της αρκεί να βοηθήσει την οικογένεια. Στη διάρκεια των αιτήσεων για το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τους παιδικούς σταθμούς, πάνω από 300 οικογένειες ζήτησαν τη βοήθειά μας. Συμπληρώσαμε μαζί τους τις ηλεκτρονικές αιτήσεις, μαζέψαμε τα δικαιολογητικά και τα παραδώσαμε στην ΕΕΤΑΑ όταν υπήρχαν πληροφορίες ότι στην αγορά εκμεταλλεύονταν την αγωνία των γονιών και ζητούσαν ακόμη και 50 ευρώ για τη συμπλήρωση της αίτησης» τονίζει η κ. Μπαξεβάνου.

Η προϊσταμένη του 6ου τμήματος που περιλαμβάνει τους 5ο, 9ο και 19ο παιδικούς σταθμούς κ. Γεωργία Δαούλα και η προϊσταμένη του 1ου τμήματος (7ος, 11ος και 22ος παιδικοί σταθμοί), κ. Ελένη Σκάρα βρίσκονται στις επάλξεις και τον Αύγουστο. Παραδέχονται ότι ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών αυξήθηκε σε σχέση με πέρυσι, αποδεικνύοντας ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήρθε να καλύψει ένα βασικό κενό στον οικογενειακό προγραμματισμό. «Η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Η φιλοσοφία των παιδικών σταθμών αλλάζει και όλοι πρέπει να λειτουργήσουμε υποστηρικτικά για το καλό των παιδιών. Η κατανόηση, η εμπιστοσύνη και η συνεργασία προς πάσα κατεύθυνση είναι βασικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία» τονίζουν από κοινού.

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΑΓΕΙΡΕΙΟ

Συνεχίζονται οι εργασίες για τη διαμόρφωση του Κεντρικού Μαγειρείου που θα τροφοδοτεί όλους τους παιδικούς σταθμούς (26 στο σύνολο με την παράδοση και του παιδικού της Τερψιθέας περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου). Υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι τα Χριστούγεννα. Ήδη έχει γίνει αγορά δύο υπερσύγχρονων οχημάτων που θα εκτελούν τη διανομή του φαγητού και στόχος είναι ο καλύτερος και ποιοτικότερος έλεγχος. Σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας θα ετοιμαστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής των βρεφών και νηπίων ίδιο για όλους τους σταθμούς, ενώ στην κουζίνα θα απασχοληθούν και επαγγελματίες σεφ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα καταργηθούν οι κουζίνες στους παιδικούς σταθμούς καθώς το πρωινό όπως και το απογευματινό γεύμα θα προσφέρεται από εκεί. Το μεσημεριανό όμως που είναι το κυρίως γεύμα και απαιτείται διαφορετική διαδικασία για την παρασκευή του θα ετοιμάζεται στο νέο σύγχρονο παρασκευαστήριο που βρίσκεται στον χώρο της Σκεπαστής της Νεάπολης. Η δημοτική αρχή θεωρεί προτεραιότητα τη σωστή διατροφή των παιδιών όπως και τον έλεγχο υγείας τους και για τον λόγο αυτό σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο ξεκινά πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου από τη νέα σχολική χρονιά.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Αυτή τη στιγμή οι κυριότερες ελλείψεις εντοπίζονται στην ανανέωση του εξοπλισμού, στη διαμόρφωση των παιδικών χαρών των παιδικών σταθμών και στη γραφική ύλη. Έχουν δεσμευτεί σημαντικά χρηματικά ποσά και σύντομα θα αρχίσει η απορρόφησή τους. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται περίπου 140.000 ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού, 80.000 ευρώ για τις παιδικές χαρές, 25. 000 ευρώ για προτζέκτορες και διαδραστικούς πίνακες, 70.000 για ανανέωση της γραφικής ύλης ενώ εκκρεμεί και η τοποθέτηση υπολογιστών στους παιδικούς σταθμούς ώστε πλέον όλοι οι σταθμοί να είναι συνδεδεμένοι, οι αιτήσεις να κατατίθενται ηλεκτρονικά και άλλες εργασίες που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των Δημοτικών Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών.

* Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά επίσημα τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, όμως οι παιδικοί σταθμοί θα είναι ανοιχτοί και την Πέμπτη 1 και Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου για τη φιλοξενία των παιδιών. Να σημειωθεί ότι τα ονόματα των παιδιών που θα φιλοξενηθούν στους σταθμούς θα ανακοινωθούν μετά τις 24 Αυγούστου, όταν δηλαδή θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα του προγράμματος δωρεάν φιλοξενίας μέσω ΕΣΠΑ της ΕΕΤΑΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass