ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΒΡΕΦΙΚΟΙ-ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ * ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Δύσκολος ο πρώτος αποχωρισμός

* Δ. Δεληγιάννης «Προσπαθούμε να μην αφήσουμε κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών» * Στ. Μπαξεβάνου «Η ψυχολογία των γονιών βοηθά την προσαρμογή των παιδιών»

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2016 8:01 | Τελευταία ενημέρωση: 05 Σεπ 2016 8:04
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Της Νατάσας Πολυγένη

Με χαρούμενες παιδικές φωνούλες θα πλημμυρίσουν σήμερα οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, που ξεκινούν και επισήμως τη λειτουργία τους.

Η σχολική χρονιά ξεκινά για γονείς και παιδιά και η εβδομάδα αυτή είναι δύσκολη για όλους. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Δεληγιάννης αλλά και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικών Δράσεων κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου εύχονται για τη νέα σχολική χρονιά και δίνουν πολύτιμες συμβουλές για την εβδομάδα προσαρμογής.

Ο αντιδήμαρχος κ. Δεληγιάννης, τόνισε ότι μια νέα χρονιά με πολλές αλλαγές που ανεβάζουν το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τις οικογένειες της πόλης ξεκινά.

«Εκ μέρους της δημοτικής αρχής ευχαριστούμε όλους τους γονείς που μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους. Δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Το έμπειρο προσωπικό μας είναι καθόλα έτοιμο να υποδεχτεί τα παιδιά και να τους προσφέρει ό,τι καλύτερο. Στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς και πιστεύουμε ότι θα το καταφέρουμε. Αυτή η περίοδος, είναι για τις ενστάσεις τοποθέτησης αλλά και για νέες αιτήσεις. Καταβάλλουμε, κάθε δυνατή προσπάθεια να πάρουμε όλα τα παιδιά. Διαφάνεια, εξωστρέφεια και αναβάθμιση με την εφαρμογή του προγράμματος Open System του κ. Λάκη Κουρετζή, το οποίο απευθύνεται στις σύγχρονες ανάγκες του νηπίου και το βοηθάει στην ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων που καθιστούν ομαλή και πιο αποδοτική τη μαθησιακή διαδικασία, την ολοκλήρωση του κεντρικού παρασκευαστήριου φαγητών, την ανανέωση του εξοπλισμού κ.α. είναι μερικές από τις φετινές αλλαγές» λέει ο κ. Δεληγιάννης και καταλήγει ευχόμενος «Καλή σχολική χρονιά σε όλους, μικρούς και μεγάλους».

Από την πλευρά της η διευθύντρια Κοινωνικών Δράσεων κ. Σταυρούλα Μπαξεβάνου δίνει πολύτιμες συμβουλές στους γονείς για την περίοδο προσαρμογής και όχι μόνο. «Σήμερα ξεκινά μια δύσκολη περίοδος για γονείς και παιδιά. Η μεγαλύτερη ανησυχία των γονιών και ιδιαίτερα των μαμάδων, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ένταξη και η προσαρμογή τους και πώς θα γίνει ο πρώτος «αποχωρισμός». Όλα όμως θα κυλήσουν ομαλά αν οι ίδιοι οι γονείς είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα. Η ψυχολογία τους είναι το σημαντικότερο κομμάτι για την ομαλή προσαρμογή των παιδιών. Όλοι οι φόβοι και οι ανησυχίες δεν θα πρέπει να είναι εμφανή στα παιδιά. Το κλάμα και η άρνηση του παιδιού να πάει στον παιδικό σταθμό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες. Με σωστή αντιμετώπιση όλα όμως γίνονται» αναφέρει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Αναφορικά, με τα όσα θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς σημειώνει:

* Η προσαρμογή γίνεται σταδιακά με ολιγόωρη παραμονή τις δεκαπέντε πρώτες ημέρες. Αποφεύγουμε να πιέσουμε το παιδί να μείνει πολλές ώρες από την πρώτη ημέρα ακόμη και αν αυτό επιμένει.

* Το σχολείο πρέπει να φαντάζει στα μάτια του σαν κάτι σπουδαίο , σαν επιβράβευση γιατί μεγάλωσε, σαν ένα χαρούμενο γεγονός και όχι σαν όνειρο που έγινε εφιάλτης.

* Προσπαθούμε να μην έχουμε άγχος γιατί το μεταφέρουμε στο παιδί.

* Έχουμε σταθερή συναισθηματική συμπεριφορά και δεν ενδίδουμε στον πρωινό πονοκέφαλο, πονόκοιλο, εμετό.

* Η προσέλευση είναι καθημερινή και τον ρόλο του συνοδού αναλαμβάνει ο πιο ψύχραιμος της οικογένειας.

* Η περίπτωση υγείας είναι ο μοναδικός λόγος που το κρατάμε στο σπίτι μέχρι την αποθεραπεία του. Η προσέλευση πρέπει να είναι τακτική και σε σταθερή βάση.

* Προσέχουμε τον τρόπο με τον οποίο αφήνουμε και παίρνουμε το παιδί από τον παιδικό σταθμό. Το παραδίδουμε και το παραλαμβάνουμε μέσα από τη σχολική αίθουσα.

* Σημαντικό ρόλο παίζει η εμπιστοσύνη της οικογένειας στο προσωπικό του παιδικού σταθμού, καθώς και η συνεργασία μαζί τους.

* Τηρούμε το ωράριο προσέλευσης, από τις 7 έως τις 9 το πρωί. Δεν το παίρνουμε πριν από τη 1.30 και όχι αργότερα από τις 4 το απόγευμα.

* Φοράμε στο παιδί απλά ρούχα αποφεύγοντας τιράντες, παπούτσια με κορδόνια, ζώνες, κουμπιά.

* Μέσα στην τσάντα του πρέπει να υπάρχει μια αλλαξιά ρούχα, πάνες, μωρομάντηλα και ένα παγούρι με νερό.

* Κάνουμε τακτικό έλεγχο για ψείρες.

* Ενημερώνουμε πάντα για τυχόν αλλεργίες και ευαισθησίες του παιδιού.

* Δηλώνουμε πάντα τους συνοδούς του παιδιού και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ανήλικο άτομο.

Καταλήγοντας, όμως η κ. Μπαξεβάνου τονίζει ότι το σημαντικότερο όλων είναι να ακούμε το παιδί μας. Έχουν πολύ μεγάλη σημασία αυτά που θα πει επιστρέφοντας από τον παιδικό σταθμό διότι έτσι ο γονέας μπορεί να έχει εικόνα για το πώς περνά το παιδί του την ημέρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΙΑΣΜΩΝ

Οι αγιασμοί θα γίνουν σήμερα και αναλυτικά το πρόγραμμα για κάθε παιδικό σταθμό είναι το εξής:

Π.Σ. ΩΡΑ ΑΓΙΑΣΜΟΥ
1ος 09:30 π.μ.
2ος ΚΑΝΤΩΝΙΑ 10 π.μ.
3ος 9 π.μ.

4ος

9 π.μ.
5ος 10:30 π.μ.
6ος 9:30 π.μ.
7ος 9:00 π.μ.
8ος 9:30 π.μ.
9ος 10:30 π.μ

10ος ΛΑΣΚΑΡΗ

 
10 π.μ
11ος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 10 π.μ

12ος Ν. ΣΜΥΡΝΗ

9π.μ.

13ος ΜΕΡΙΜΝΑ

9:45 Π.Μ.
14ος ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ 10 π.μ
15ος Κ Ε Φ Ο 11 π.μ.
16ος ΡΟΔΟΠΟΥΛΕΙΟ 11 π.μ.
   17ος   Ι Β Σ Λ 10:15 π.μ.
19ος   ΠΑΠΑΕΥΣΤΑΘΙΟΥ 10 π.μ
20ος (110 Π.Μ) 9 π.μ.
    21ος ΡΟΥΠΑΚΙΑ 10:30 π.μ
22Ος 9:30 π.μ.
23ος     (ΦΑΛΑΝΗΣ)          11 π.μ.
24ος (ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ)          11 π.μ.

25ος (ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ)

10 π.μ

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕ ΑΓΙΑΣΜΟΥΣ

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης σήμερα Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στους αγιασμούς των παιδικών σταθμών:

Στον 1ο Παιδικό Σταθμό (οδός Αιόλου) και στον 10ο Παιδικό Σταθμό (οδός Καραγάτση).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass