ΤΕΛΕΣΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΑΓΙΑΣΜΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΔΟΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

«Πρώτο κουδούνι» χωρίς κενά αλλά με απεργίες

* Ελένη Αναστασοπούλου: «Πρώτη φορά όλοι οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους…» * Άδεια τα γραφεία στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης λόγω απεργίας των διοικητικών * Προβλήματα στη μεταφορά παιδιών

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2016 10:04

Της Λένας Κισσάβου

Πρώτο κουδούνι χθες, για τη νέα σχολική χρονιά, με την τέλεση αγιασμών σε όλα τα σχολικά συγκροτήματα, στην έναρξή της.

«Ημέρα γιορτής, για το δημόσιο σχολείο», χαρακτήρισε τη χθεσινή η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, με την επιστροφή του μαθητόκοσμου στα σχολεία και δήλωσε πως: «…για πρώτη φορά στα χρονικά τα σχολεία ξεκινούν χωρίς κενά εκπαιδευτικών και είναι όλοι στις θέσεις τους!

Υπολείπονται ελάχιστα κενά στην ειδική αγωγή και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά αναμένεται προσεχώς η κάλυψή τους. Η νέα αρχή είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα και γεννά πολλές προσδοκίες. Το μυαλό των παιδιών είναι μια φωτιά και το χρέος μας είναι να την ανάψουμε…».

Αναφερόμενη στις αλλαγές που ισχύουν από φέτος σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η κ. Αναστασοπούλου τόνισε ότι: «Έγιναν για να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά. Με τη συνεργασία όλων, θα ξεπεράσουμε τα όποια προβλήματα εμφανιστούν».

Την πληρότητα εκπαιδευτικών στα σχολεία, με ελάχιστες εκκρεμότητες που θα καλυφθούν άμεσα, επιβεβαίωσαν τόσο ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Ιωάννης Καψάλης όσο και ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, κ. Σωτήρης Βούλγαρης.

Ο μεν κ. Καψάλης, παρευρέθηκε χθες στον αγιασμό του Ειδικού Σχολείου Γιάννουλης, ο δε κ. Βούλγαρης, επέλεξε να παραστεί στον αγιασμό του 2ου Νηπιαγωγείου Φαρσάλων, που για πρώτη χρονιά στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο, καθώς και στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φαρσάλων.

Ως είθισται, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, συμμετείχαν σε αυτή τη μεγάλη σχολική γιορτή με την παρουσία τους σε αγιασμούς σχολείων, δίνοντας παράλληλα ευχές, για μια δημιουργική χρονιά για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Έτσι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, παρέστησαν στην τελετή αγιασμού του 1ου Γυμνασίου και 1ου Λυκείου Λάρισας, όπως και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Αλ. Μπατζανούλης, ο δήμαρχος Λαρισαίων στο 9ο Δημοτικό Σχολείο, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδημόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας και η περιφερειακή σύμβουλος κ. Λίτσα Λιακούλη στο Μουσικό Σχολείο Λάρισας, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στο 1ο ΕΠΑΛ Ελασσόνας κ.α.

Να σημειωθεί ότι χθες δόθηκαν και τα σχολικά βιβλία στους μαθητές, τόσο στα δημοτικά όσο και στα γυμνάσια και στα λύκεια.

…ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ

Στο 2ο Λύκειο Λάρισας, οι εκπαιδευτικοί επέλεξαν τη χθεσινή μέρα να τιμήσουν μετά τον αγιασμό, τη Λαρισαία αθλήτρια- άλτρια, Λίλη Αλεξούλη, που συμμετείχε φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Όπως ανέφεραν: «Η συμμετοχή και μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί μια τεράστια προσωπική επιτυχία - προσπάθεια και συμβολίζει κι εκφράζει με τον πιο αυθεντικό τρόπο την Ελλάδα που αγωνίζεται και πετυχαίνει τους στόχους της. Οι αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού που επάξια υπηρετεί συνδέονται με την ηθική αγωγή των νέων και την εκπαίδευση αποτελώντας πρότυπο της νέας γενιάς.

Απευθυνόμενη η αθλήτρια στους μαθητές, ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά, συστηματική δουλειά, θέληση, επιμονή, αφοσίωση στους στόχους τους, υπερβαίνοντας ακόμη και τις αντικειμενικές δυσκολίες».

ΑΔΕΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ…

Άδεια ήταν χθες, τα γραφεία στις διευθύνσεις εκπαίδευσης της Λάρισας, καθώς οι διοικητικοί υπάλληλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας τους για απεργία.

Συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων του Υπουργείου Παιδείας (ΠΟΣΥΠ), είχε προκηρύξει εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για όλες τις υπηρεσίες της διοίκησης της εκπαίδευσης και όλους τους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Παιδείας απαιτώντας μεταξύ άλλων: «Στελέχωση όλων των διοικητικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας με μόνιμο διοικητικό προσωπικό με πρώτο βήμα την άμεση ολοκλήρωση των εκκρεμών μετατάξεων εκπαιδευτικών.

Στοχευμένη στελέχωση των υπηρεσιών, με διοικητικούς υπαλλήλους συγκεκριμένων ειδικοτήτων (οικονομολόγοι, πληροφορικοί, νομικοί, κ.ά.), με την παράλληλη κατάργηση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών.

Σύσταση νέων και σύγχρονων Οργανογραμμάτων στο σύνολο των φορέων που υπάγονται στο ΥΠΠΕΘ και αποτελούν μέλη της ΠΟΣΥΠ.

Ισότιμη συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων σε όλες τις θέσεις ευθύνης της διοίκησης, στις υπηρεσίες του Υπουργείου, με ισότιμη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη όλων των εργαζομένων στο ΥΠΠΕΘ κ.α.»

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Απεργούν οι δάσκαλοι την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου και στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, την ίδια μέρα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας «Κων. Κούμας».

Επίσης ο Σύλλογος, οργανώνει έκτακτη γενική συνέλευση, σήμερα Τρίτη και ώρα 6:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας (31ης Αυγούστου 34, πλησίον Γεν. Νοσοκομείου Λάρισας) ενόψει της 24ωρης απεργίας της ΔΟΕ την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ

Αρχή στο σχολείο με προβλήματα, έγινε για πολλά παιδιά, που διαμένουν σε χωριά και θα πρέπει καθημερινά να μετακινούνται σε σχολεία γειτονικών χωριών.

Ειδικότερα χθες, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει προηγηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία οργάνωσης μεταφοράς με ταξί, των νέων μαθητών, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, γεγονός που σημαίνει ότι για όσο διάστημα χρειαστεί αυτή να ολοκληρωθεί, θα πρέπει οι γονείς τους να τα πηγαίνουν στο σχολείο.

Πολλοί γονείς όμως εργάζονται και δεν τους είναι εύκολο να πηγαίνουν το πρωί και να παίρνουν αντίστοιχα το μεσημέρι, τα παιδιά τους, από το σχολείο, γεγονός που παράλληλα επιβαρύνει και την τσέπη τους.

ΤΟ ΕΚΛ

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, εύχεται καλή σχολική χρονιά, κάθε πρόοδο και επιτυχία στα παιδιά μας. Γνωρίζουμε ότι με το ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς ένας ακόμα βραχνάς έρχεται να προστεθεί, δίπλα σε τόσους και τόσους που αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα με την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την άγρια φοροληστεία, τις ανατροπές των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας. Η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση μόνο κατ’ όνομα υπάρχει, όταν πρέπει να βάζεις συνεχώς το χέρι στην τσέπη, να πληρώσεις για τα πάντα.

Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λείπουν πάνω από 30.000 εκπαιδευτικοί. Το Υπουργείο Παιδείας συρρικνώνει ουσιαστικά τα ολοήμερα σχολεία, και το ωρολόγιο πρόγραμμα για να μεταφέρει εκπαιδευτικούς και να καλύψει τα κενά στο πρωινό πρόγραμμα. Αντί λύσης του οξυμένου αυτού προβλήματος με μαζικούς και μόνιμους διορισμούς, κυβέρνηση-Ε.Ε. γενικεύουν το καθεστώς της ελαστικής εργασίας.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί το σχολείο χρόνια πίσω. Στην εποχή που 4-5 καθηγητές δίδασκαν όλα τα μαθήματα. Με τη δημιουργία τμημάτων με 25-30 παιδιών στην τάξη, με τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο σχολείων, θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η εκπαιδευτική διαδικασία.

Η περσινή σχολική χρονιά, με τους χιλιάδες μετεξεταστέους στο Λύκειο το επιβεβαιώνει. Τα μεγάλα φροντιστήρια τρίβουν τα χέρια τους! Ποιοι λοιπόν θα αδικηθούν; Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες, αυτά που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν φροντιστήρια!

Πολλά σχολεία έκλεισαν πανελλαδικά και υπάρχουν παιδιά που χρειάζεται να διανύσουν αρκετά χιλιόμετρα για να φτάσουν από το σπίτι στο σχολείο.

Βάζουν συνεχώς εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών μας. Θέλουν να μας πείσουν ότι δεν "κάνουν" όλα τα παιδιά για γράμματα. Πως η ολόπλευρη μόρφωση, η διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων, ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι, με στέρεες γνώσεις, αποτελεί ξεπερασμένη πολυτέλεια».

ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Στον αγιασμό του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Λυκείου στη Νίκαια, παρευρέθηκε χθες, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος.

Ο δήμαρχος αφού ευχήθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες καλή σχολική χρονιά, προέτρεψε τα παιδιά να είναι επιμελείς και σε συνεργασία με τους παιδαγωγούς, να επιδιώκουν να επιτύχουν υψηλούς στόχους.

Διαβεβαίωσε τους διευθυντές των σχολικών μονάδων ότι η δημοτική αρχή θα συνεργαστεί μαζί τους, θα είναι στο πλευρό τους για να δίνει άμεσες λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα προκύπτει.

Τον δήμαρχο συνόδευαν οι αντιδήμαρχοι Αντώνης Ρεντζιάς και Αχιλλέας Χατζούλης οι οποίοι παρευρέθηκαν στον αγιασμό του παιδικού σταθμού, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Καλέτσιος και η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νίκαιας Βασιλική Πιλάτου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass