ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΟΝ «ΜΥΛΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΑ»

Λαρισαίοι σε ρόλο ερευνητή…

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2016 9:13

Διαδραστική παρουσίαση για τη λειτουργία του εγκεφάλου, πειράματα που σχετίζονται με τη δράση των ζωντανών οργανισμών, των εντόμων αλλά και των μικροβίων, γνωριμία με τα εργαλεία της Μοριακής Βιολογίας,

αλλά και με τη συσκευή μέτρησης των αντιοξειδωτικών σε τρόφιμα και πολλά ακόμη, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν χθες βράδυ στον «Μύλο του Παππά» στη Λάρισα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Βραδιά Ερευνητή.

Και ήταν πολλοί αυτοί που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Λαρισαίων και το Γαλλικό Ινστιτούτο, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ορίζοντας 2020», το οποίο αποτελεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. και διατίθεται για την έρευνα και την καινοτομία.

Αναλυτικότερα οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν με τη βοήθεια εξειδικευμένων καθηγητών και εκπροσώπων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στα παρακάτω περίπτερα:

-Ερευνητές του Εργαστηρίου Δομικής και Λειτουργικής Βιοχημείας του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρουσίασαν με διαδραστικά πειράματα τα μόρια της ζωής. Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί από τα βακτήρια και τα φυτά μέχρι τον άνθρωπο αποτελούνται από τα ίδια μόρια. Μόρια που εντάσσονται σε τέσσερις μόνο κύριες κατηγορίες: στους Υδατάνθρακες, στα Λιπίδια, στις Πρωτεΐνες και στα Νουκλεϊκά Οξέα. Ανέλυσαν τη δομή και τη λειτουργία των μορίων αυτών μέσα στους ζωντανούς οργανισμούς αλλά και εξήγησαν με απλό τρόπο πώς αυτά τα μόρια συνδυάζονται μεταξύ τους για να συγκροτήσουν ένα ζωντανό οργανισμό.

- Η επιμελήτρια Α' του ΠΓΝ Λάρισας, Κυτταρολόγος Χαριτίνη Νέπκα εξήγησε στους επισκέπτες το μικροσκόπιο, τα μέρη του και την ιστορία του, καθώς και τις διαφορές φυσιολογικών και καρκινικών κυττάρων κάτω από ένα μικροσκόπιο. Μίλησε επίσης για την καρκινογένεση, τους τρόπους μελέτης των καρκινικών κυττάρων, τις προκαρκινικές καταστάσεις και τις μεθόδους πρόληψης του καρκίνου.

-Το Εργαστήριο Φυσιολογίας του τμήματος Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με τον καθηγητή-Ερευνητή Δημήτρη Κουρέτα παρουσίασε τη συσκευή μέτρησης των αντιοξειδωτικών σε τρόφιμα από το Εργαστήριο Φυσιολογίας του Τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας, με τους επισκέπτες να φέρνουν καφέ, κρασί, χυμό και να γίνεται η σχετική μέτρηση.

- Η ομάδα «Κένταυρος» παρουσίασε το project του διαγωνισμού Formula Student και το έργο της. Η Centaurus Racing Team είναι μία ομάδα προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχει σκοπό τη συμμετοχή σε έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους διαγωνισμούς για φοιτητές, τον Formula Student. Για τις ανάγκες του διαγωνισμού η ομάδα καλείται μέσα από ένα πλαίσιο αυστηρών κανόνων και περιορισμών να κατασκευάσει ένα πλήρως λειτουργικό και ανταγωνιστικό αγωνιστικό μονοθέσιο τύπου formula.

- Το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας Φυτών & Περιβάλλοντος, με την Παπαδοπούλου Καλλιόπη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Φυτών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Καρπούζα Δημήτριο, αναπληρωτή καθηγητή Περιβαλλοντικής Μικροβιολογίας & Βιοτεχνολογίας εξήγησε τι είναι τα μικρόβια, πού βρίσκονται και αν είναι εχθροί ή φίλοι μας.

- Με τον τίτλο «Μαθητευόμενοι νευροεπιστήμονες», η Ασπροδίνη Ευτυχία, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εργ. Φαρμακολογίας στο τμήμα Ιατρικής πληροφόρησε το κοινό για την έρευνα που πραγματοποιείται σχετικά με τον εγκέφαλο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας καθώς και για το πρόγραμμα Θερινό Σχολείο Νευροεπιστημών: "Young brainiacs" του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής. Παρουσίασε δε τις λειτουργίες του εγκεφάλου, φέροντας τον κόσμο σε επαφή με προπλάσματα ανθρώπινου εγκεφάλου.

-Το Εργαστήρι τεχνολογίας και ανάπτυξης του δημιουργικού νου, με τις κ.κ. Τίνα Μιναρετζή, ηλεκτρολόγος-μηχανικός υπολογιστών, Λένα Χαϊδούτη, θεατρολόγος-παραμυθού και Αργυρώ Βουκούνη, πτυχιούχος πληροφορικής βοήθησαν τα μικρά παιδιά με το ipaizo που γεννήθηκε το 2013 και είναι το πρώτο Εργαστήρι Τεχνολογίας και Ανάπτυξης του Δημιουργικού νου. Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που συνδυάζει τη λογική με το συναίσθημα. Φέρνει τα παιδιά σε επαφή με τις επιστήμες και ενεργοποιεί τη φαντασία τους.

-Ο Κωνσταντίνος Ματθιόπουλος, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο περίπτερο των εντόμων παρουσίασε τους κύκλους ζωής ορισμένων βλαβερών εντόμων, των φρουτόμυγων που αφήνουν τα αυγά τους στα φρούτα δημιουργώντας τεράστιες καταστροφές στη γεωργία. Και των κουνουπιών που με το τσίμπημά τους μπορούν να μεταφέρουν πολλές σοβαρές ασθένειες.

-Και στο Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο επίκουρος καθηγητής κ. Αθανάσιος Κοράκης παρουσίασε σύγχρονες εφαρμογές μετάδοσης video που τις χρησιμοποιούν κινούμενοι χρήστες. Οι εφαρμογές αυτές θα τρέχουν πάνω από ετερογενή δίκτυα τα οποία θα προσαρμόζονται δυναμικά με βάση τις ανάγκες των εφαρμογών για μετάδοση δεδομένων καθώς και τις συνθήκες της μετάδοσης.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass