ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Μαθητές και καθηγητές ΕΠΑΛ στους δρόμους…

* Απειλούνται τομείς και ειδικότητες, δεν υπάρχουν βιβλία για τα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, λείπουν εργαστήρια…

Δημοσίευση: 06 Οκτ 2016 11:53

Της Λένας Κισσάβου

Φωτο: Βασ. Ντάμπλης

Με την ντουντούκα στα χέρια, μαθητές και καθηγητές του 4ου Επαγγελματικού Λυκείου, του 7ου Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας, με μέλη της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας, βγήκαν χθες στους δρόμους της πόλης και εναντιώθηκαν στην κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η τεχνική εκπαίδευση και ειδικότερα για τα προβλήματα που απειλούν την κατάργηση τομέων, στα δύο σχολεία.

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε για το καλό των μαθητών…», προλόγισαν

στη διαμαρτυρία τους, οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ, στην πλατεία, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία να τους ακούσει και συνέχισαν: «Εμείς οι μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ Λάρισας, ζητάμε: Την έγκριση λειτουργίας του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών (Β΄ τάξης), τη λειτουργία όλων των εργαστηρίων στον χώρο του σχολείου, καθώς και τη στήριξη σε αναλώσιμα υλικά, βιβλία ειδικοτήτων και κυρίως βιβλία για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, επίσπευση της διαδικασίας μετακίνησης του 4ου ΕΠΑΛ στον χώρο της παλιάς Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας, (πρώην σχολή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας). Είναι η μόνη λύση που θα βοηθήσει το σχολείο να λειτουργήσει αυτόνομα, να αναπτυχθεί και να λύσει οριστικά το πρόβλημα στέγασης καθώς και του 13ου Λυκείου Λάρισας».

Οι εκπαιδευτικοί του 4ου ΕΠΑΛ, κατήγγειλαν ότι: «Τα σχολεία τεμαχίζονται… Οι μαθητές περιφέρονται από σχολείο σε σχολείο, για να καταφέρουν να φοιτήσουν στην ειδικότητα που επέλεξαν…» και αναλυτικά σε ομιλία τους ανάφεραν τα εξής: «Διαμαρτυρόμαστε για τις τελευταίες εξελίξεις και «λύσεις», που δρομολογούνται για το σχολείο μας (μη έγκριση ολιγομελούς τμήματος και μετακίνηση εργαστηρίων της Β’ τάξης). Αγωνιζόμαστε μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς τους και ζητάμε: Να εγκριθεί η λειτουργία ενός ολιγομελούς τμήματος του σχολείου μας, καθώς και όλων των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ του νομού Λάρισας.

Καμία μεταφορά εργαστηρίων για να μην εξαναγκάζονται μαθητές και καθηγητές να μετακινούνται από το 4ο ΕΠΑΛ στο 3ο και στο 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Λάρισας, που βρίσκονται σε άλλα σχολικά συγκροτήματα.

Τα τελευταία χρόνια ιδρύθηκε το 13ο Λύκειο και συστεγάζεται με το 4ο ΕΠΑΛ με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία και την ανάπτυξη των δύο σχολικών μονάδων. Ζητάμε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, τη θετική εισήγησή της στο δημοτικό συμβούλιο Λάρισας, για τη μεταστέγαση του 4ου ΕΠΑΛ στο κτίριο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους οι εκπαιδευτικοί είχαν συνάντηση χθες, με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Καψάλη, όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους και σύμφωνα με τη διευθύντρια του 4 ΕΠΑΛ κ. Σωτηρία Ντάφου, ο κ. Καψάλης, υποστήριξε πως θα διατηρηθεί η λειτουργία του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών ως έχει, στο σχολείο, ακόμη και με ολιγομελή τμήμα, ενώ διερευνάται η μεταστέγαση του σχολείου και αναμένεται η απόφαση του Δήμου.

Στη διαμαρτυρία, συμμετείχαν και καθηγητές του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας, καθώς το σχολείο αντιμετωπίζει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα απειλής του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών, (με την ειδικότητα Αρχυροχρυσοχοϊας), λόγω των ολιγομελών τμημάτων μαθητών.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ Η ΕΛΜΕ

Χθες, στο πλευρό των εκπαιδευτικών και μαθητών των ΕΠΑΛ, στάθηκαν μέλη της ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας, με αίτημα «την άμεση έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ, του νομού Λάρισας» και ο πρόεδρός της κ. Νίκος Παναγιώτου, ανέγνωσε το εξής ψήφισμα: «Με τις συντηρητικές, μνημονιακές αναδιαρθρώσεις, που συντελούνται με την εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης, στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, παρατηρείται συρρίκνωση του προγράμματος σπουδών και μεταφορά τους στο 4ο έτος μαθητείας.

Επίσης, υπάρχει μεγάλη μείωση τομέων, ειδικοτήτων και τμημάτων γενικής παιδείας, που οδηγεί σε συγχωνεύσεις και καταργήσεις ΕΠΑΛ. Επιπλέον, ανοίγει ο δρόμος για να καταργηθούν στην πράξη, συγκεκριμένοι τομείς σε πανελλαδικό επίπεδο. Στις συνθήκες αυτές τα ολιγομελή τμήματα που έφτασαν προς έγκριση σε Διευθύνσεις και Περιφέρειες ήταν τα λιγότερα από κάθε άλλη φορά. Αντίστοιχα, εγκρίθηκαν τα λιγότερα από κάθε άλλη φορά, προς το παρόν. Η πολιτική της Ε.Ε., του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ, είναι σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών και της κοινωνίας συνολικά. Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων και την περιουσία του ελληνικού λαού, που είναι τα σχολεία και ο πανάκριβος εξοπλισμός τους. Επιπλέον, επιβάλλεται να μη διατίθενται οι εκπαιδευτικοί σε πάνω από 2 σχολεία και εκτός Διεύθυνσης. Αυτό θίγει, εκτός από τα στοιχειώδη δικαιώματά μας, τη λειτουργία των σχολείων και τα δικαιώματα των μαθητών μας».

…ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών, έδειξαν χθες με τη συμμετοχή τους και φοιτητές των Σχολών Υγείας και Πρόνοιας, του ΤΕΙ Λάρισας, μέλη της Τοπικής Γραμματείας ΜΑΣ.

Ειδικότερα η φοιτήτρια Χρυσάνθη Αναγνώστου ανάφερε μεταξύ άλλων, σε ομιλία της, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχυδρομείου: «Δηλώνουμε ότι είμαστε στο πλευρό σας και νιώθουμε περήφανοι που βγήκατε στο δρόμο να τα διεκδικήσετε… Μπορεί εσείς σήμερα να είστε μαθητές και εμείς φοιτητές, αλλά όλοι αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα στις σπουδές μας…».

Ακολούθησε πορεία προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, όπου κατέθεσαν τα αιτήματά τους.

Η Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.) Ν. Λάρισας, ζητά την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ του νομού Λάρισας, εστιάζοντας περισσότερο στον κίνδυνο κατάργησης ειδικοτήτων, σε αυτά που λειτουργούν σε μικρότερες πόλεις (Αγιά).

Αναλυτικότερα αναφέρει: «Η εφαρμογή, πιστά των διατάξεων και των εγκυκλίων για τη λειτουργία των τομέων και ειδικοτήτων των Επαγγελματικών Λυκείων καταδικάζει μαθητές σε πρόωρη έξοδο από την εκπαίδευση.

Λόγω της μη έγκρισης λειτουργίας Τομέων σε σχολεία, όλης της χώρας, όπως και στο νομό Λάρισας, μαθητές των ΕΠΑ.Λ. αποκλείονται από τη φοίτηση στον Τομέα που έχουν επιλέξει και αναγκάζονται να αλλάξουν Σχολείο, Τομέα και Ειδικότητα.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για τη λειτουργία των Τομέων και Ειδικοτήτων στα περιφερειακά ΕΠΑ.Λ. του Νομού Λάρισας επειδή:

α) συγκεντρώνουν μαθητές από πολλά χωριά και

β) λόγω της μεγάλης απόστασης ο χρόνος μετακίνησης προς και από το σχολείο είναι μεγάλος.

Η ευαισθησία για το δικαίωμα στην εκπαίδευση – μόρφωση των μαθητών πρέπει να είναι η ίδια ανεξαρτήτως εθνοτικού και πολιτισμικού υπόβαθρου.

Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. Ν. Λάρισας, ζητά την έγκριση λειτουργίας όλων των Τομέων και Ειδικοτήτων που υπάρχουν στα ΕΠΑ.Λ. του Ν. Λάρισας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass