ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ, ΕΚΚΡΕΜΕΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Τέλος του μήνα τα σχολεία των προσφυγόπουλων

* Οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν στα προσφυγόπουλα, θα συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης.

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2016 11:44
Τα βιβλία της Α΄τάξης για τα προσφυγόπουλα Τα βιβλία της Α΄τάξης για τα προσφυγόπουλα

Της Λένας Κισσάβου

Ένα νηπιαγωγείο και τμήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν στη Λάρισα για τα προσφυγόπουλα. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος της πολιτείας, παρότι εκκρεμεί ακόμη τόσο η πρόσληψη προσωπικού που θα τα στελεχώσουν όσο και η επιλογή ενός συντονιστή, που θα τεθεί επικεφαλής της όλης εκπαιδευτικής δράσης τοπικά.

Το νηπιαγωγείο θα λειτουργήσει στη μόνιμη υποδομή φιλοξενίας των προσφύγων στο Κουτσόχερο και τα άλλα τμήματα σε κοντινά σχολεία της ίδιας περιοχής.

Ο υπουργός Παιδείας κ. Ν. Φίλης, ανακοίνωσε ότι ξεκινούν τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, σταδιακά τη λειτουργία τους οι Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) για παιδιά προσφύγων όλων των ηλικιών στη χώρα, αλλά στην πρώτη φάση υλοποίησης του θεσμού, δεν συμπεριλαμβάνεται η Λάρισα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας, κ. Σωτήρη Βούλγαρη, αναμένεται άμεσα η πρόσληψη συντονιστή –στριας, που θα αναλάβει την εφαρμογή της όλης διαδικασίας εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων τοπικά, καθώς ήδη έχουν αποσταλεί οι προστάσεις τόσο από την Πρωτοβάθμια όσο και από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Λάρισας, με τους ενδιαφερόμενους γι’ αυτή τη θέση. Εκκρεμεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, για την επιλογή του ατόμου που θα κατέχει τα περισσότερα προσόντα για να την αναλάβει.

Παράλληλα ο κ. Βούλγαρης υποστήριξε ότι τροχοπέδη αποτελούσε και η παράταση των αιτήσεων αναπληρωτών για τις Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) (σ.σ.: έληξε χθες), ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει πρόσκληση αναπληρωτών κλάδων ΠΕ60, ΠΕ70 και ΠΕ02 για διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας.

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι εκπαιδευτικοί που θα διδάξουν στα προσφυγόπουλα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, θα είναι στη διάθεση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, να συμπληρώνουν το διδακτικό τους ωράριο στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου θα συμπληρώσουν -όπου υπάρχουν- κενά, σε σχολεία της περιοχής πρόσληψής τους.

Από την άλλη, ανασταλτικός παράγοντας είναι ο μεταβαλλόμενος αριθμός προσφυγόπουλων στην περιοχή μας, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ολοκλήρωσης της μόνιμης δομής φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας. Εκτιμάται ότι η δομή θα είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες περί τα τέλη Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, η καταγραφή των προσφυγόπουλων στην περιοχή μας είναι δύσκολη, από την άποψη ότι δεν παραμένει σταθερός ο αριθμός τους, αφού δεν είναι γνωστό πόσες οικογένειες θα αποφασίσουν να μείνουν στην περιοχή μας. Παρόλα αυτά έχουν καταγραφεί εβδομήντα προσφυγόπουλα τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της εκπαίδευσης.

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«1. Παιδιά προσχολικής ηλικίας: η εκπαίδευση των παιδιών 4-5 ετών προβλέπεται να παρέχεται εντός των δομών φιλοξενίας επειδή είναι δύσκολο να απομακρύνονται από τους γονείς τους. Θα συσταθούν παραρτήματα νηπιαγωγείων εντός των δομών φιλοξενίας και θα διοριστούν πρόσθετοι νηπιαγωγοί με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

2. Για την Πρωτοβάθμια και την υποχρεωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Κατά το σχολικό έτος 2016-2017 θα λειτουργήσουν ειδικές τάξεις υποδοχής κατά τις απογευματινές ώρες (14.00-18.00) σε σχολεία που βρίσκονται πλησίον των δομών φιλοξενίας της χώρας.

Στις τάξεις υποδοχής θα παρέχονται μαθήματα ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών και πληροφορικής με στόχο είτε την ένταξη των παιδιών στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από το επόμενο σχολικό έτος είτε την ένταξή τους στο σχολικό σύστημα άλλης ευρωπαϊκής χώρας, σε περίπτωση μετεγκατάστασης της οικογένειάς τους.

Στην επιλογή των σχολικών μονάδων που θα φιλοξενήσουν τις τάξεις υποδοχής έχουν ληφθεί υπόψη τόσο ο αριθμός των παιδιών όσο και η διαθεσιμότητα αιθουσών στα κοντινά σχολεία».

ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Εκδόθηκαν τα τρία πρώτα βιβλία για την εκπαίδευση των προσφύγων και είναι τα εξής: «Πατημασιές - Α Τάξη», «Πάμε στην αγορά» - Α Τάξη και «Πού είναι ο φασαρίας;» - Α Τάξη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass