Τμήμα Εργοθεραπείας

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2016 15:30

* Τ.Ε.Ι. Αθήνας

Περιγραφή

Το Τμήμα Εργοθεραπείας ανήκει στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας και ασχολείται με την εκπαίδευση και τη θεωρητική και τεχνική κατάρτιση ειδικών σε θέματα εντοπισμού των δυσλειτουργιών του ατόμου, σχεδιασμού και εφαρμογής της κατάλληλης παρέμβασης, με άμεσο σκοπό την αποκατάσταση του ατόμου, και τέλος συνολικής εκτίμησης της αποτελεσματικότητας της όλης διαδικασίας.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:

Βασικές Αρχές Εργοθεραπείας, Η Δραστηριότητα στην Εργοθεραπεία, Βασικά Στοιχεία Φυσιολογίας & Νευροφυσιολογίας, Ανατομία, Εισαγωγή στην Ψυχολογία, Εργοθεραπεία και Οργανικά Νοσήματα, Ανατομία, Πρώτες Βοήθειες, Παθολογία, Ανάπτυξη και Εργοθεραπεία, Εργοθεραπευτική Ανάλυση της Ανθρώπινης Κίνησης, Μοντέλα και Πλαίσια Αναφοράς στην Εργοθεραπεία, Τέχνη και Εργοθεραπεία, Στατιστική, Ψυχοπαθολογία Παιδιών και Ενηλίκων, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον οδηγό σπουδών του τμήματος, μέσα από την ιστοσελίδα του.

Εργασιακά

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος Εργοθεραπείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας καθορίζονται από το Προεδρικό Διάταγμα Υπ’ αριθ. 83, Αθήνα 30/01/1989 (Φ.Ε.Κ. 37, τεύχος α, 7/2/1989).

Έτσι, σύμφωνα με το Φ.Ε.Κ., όπως παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του τμήματος, οι πτυχιούχοι του τμήματος Εργοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π.) των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα όπως αυτός ορίζεται από τις διατάξεις που κάθε φορά ισχύουν, είτε ως μέλη ομάδας αποκατάστασης είτε ως αυτοαπασχολούμενοι και προσφέρουν υπηρεσίες σε συνεργασία με τον αντίστοιχο γιατρό σε άτομα των οποίων η ζωή έχει διαταραχθεί από σωματικό τραυματισμό, προβλήματα ανάπτυξης, γηρατειά, κοινωνικά και συναισθηματικά προβλήματα.

Ειδικότερα οι παραπάνω πτυχιούχοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης είτε ως στελέχη νοσοκομείων ή κέντρων αποκατάστασης ή ιδρυμάτων χρονίως πασχόντων είτε ως αυτοαπασχολούμενοι στα εξής αντικείμενα και δραστηριότητες:

α) Στα νοσοκομεία:

- Γενικά: Ελαφρές χειροτεχνίες, επιτραπέζια παιχνίδια, προγραμματισμένη μελέτη και διάβασμα., ασχολίες για τους ώμους - βραχίονες άκρα χέρια για ανθρώπους που περπατούν με δεκανίκια, εξάσκηση σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής, προσαρμογές επίπλων για το σπίτι, κατάρτιση ημερήσιου προγράμματος για το σπίτι, πιθανή προεπαγγελματική αξιολόγηση.

- Ορθοπεδικά: Ασχολίες καθημερινής ζωής (ντύσιμο- φαγητό-υγιεινή). Ακόμη διάβασμα-γράψιμο, δουλειές σπιτιού, μετακίνηση, πιθανή χρησιμοποίηση τεχνικών βοηθημάτων, εκφραστικές και δημιουργικές ασχολίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επαγγελματική ανίχνευση, εργασία τηλεφώνου, πακετάρισμα, δουλειά σε πρέσα -τόρνο κλπ.

- Παιδιατρικά: Οργάνωση παιχνιδιών με κανόνες - αρχές, διδαχή χειροτεχνιών και ποικίλων υλικών και εργαλείων, αυτοεξυπηρέτηση, κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, κοινωνικοποίηση, εκμάθηση λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, αξιολόγηση, γραφή κλπ.

- Ψυχιατρικά: Δραστηριότητες που προσφέρουν ευκαιρίες για άμεση ή συμβολική ικανοποίηση σωματικών και πρακτικών αναγκών, ευκαιρίες για ανάπτυξη αισθητηριακής αντιληπτικότητας και συντονισμό των κινήσεων, ευκαιρίες για εξάρτηση και ανάπτυξη της έννοιας του ΕΓΩ, αίσθημα προσωπικής αξίας. Ακόμη επαγγελματικές και βιομηχανικές ασχολίες, κοινωνικές - ψυχαγωγικές και ομαδικές ασχολίες που θα βοηθήσουν τη γενική σωματική κινητοποίηση.

β) Στα Γηροκομεία – Κ.Α.Π.Η.:

- Κινητοποίηση των ηλικιωμένων με δραστηριότητες ψυχαγωγικές -χειροτεχνικές -ομαδικές, αυτοεξυπηρέτηση - ανεξαρτητοποίηση λειτουργικές με καθοδηγούμενη εργασία.

γ) Στα Κέντρα (Αποκατάστασης – Κοινοτικής ψυχικής υγιεινής – Αποτοξίνωσης –

Σωφρονιστικά καταστήματα – Φυλακές)

- Κινητοποίηση των ανθρώπων με δραστηριότητες που υποστηρίζουν ψυχολογικά και ενισχύουν τη λειτουργικότητα του σώματος και την αντοχή με στόχο την επαναφορά στην κοινωνική ζωή.

- Προγραμματισμός δραστηριοτήτων σε εργαστήρια διδασκαλίας συνηθειών εργασίας.

- Κοινωνικοποίηση με ομαδικές εκδηλώσεις, παιχνίδια και προώθηση στην επαγγελματική αξιολόγηση.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 462 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2016»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass