ΠΕΚ: «Γιατί το σχολείο είναι εργαστήρι της ελπίδας…»

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2016 18:35 | Τελευταία ενημέρωση: 18 Οκτ 2016 18:35

Ενάντια στις αλλαγές στην εκπαίδευση εμφανίζεται σε ανακοίνωσή της η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) και αναφέρει μεταξύ άλλων: « Όλη η εκπαιδευτική κοινότητα βιώνει την αποδόμηση των σχολείων και είναι αντίθετη σ’ αυτή τη ζοφερή εξέλιξη. Τα σχολεία υφίστανται τις επιπτώσεις του αριστερού Μνημονίου στη λειτουργία τους αλλά και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης

Ενώ η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. εφαρμόζει τις περιοριστικές πολιτικές του Μνημονίου της, επιχειρεί να εμφανίσει αυτή την αντιμεταρρύθμιση ως προοδευτική μετεξέλιξη. 

Γυμνάσιο: Μείωση κατά 3 ώρες των μαθημάτων του ωρολογίου προγράμματος. Θύμα του «μεταρρυθμιστικού» οίστρου του κ. Φίλη αποτέλεσαν και οι βιωματικές δράσεις, ό, τι πιο σύγχρονο είχε εισαχθεί στο Γυμνάσιο τα τελευταία χρόνια. Έτσι εξαφανίζεται και ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Φυσικά δεν γίνεται κανένας λόγος για αντισταθμιστική εκπαίδευση (ενισχυτική διδασκαλία κλπ).
Οι άλλες «μεταρρυθμίσεις», προ-κοινοποιήθηκαν 4 μόλις ημέρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων και ενώ είχε ολοκληρωθεί η κατανομή των διδακτικών αντικειμένων σε όλα τα σχολεία (με επείγουσα και αυταρχική διαταγή). Πρόκειται για μια σειρά από αποσπασματικές ρυθμίσεις, όπως η επιμήκυνση του διδακτικού έτους, η καθιέρωση τετραμήνων αντί τριμήνων, η επανεξέταση των ανεξεταστέων τον Ιούνιο, ύστερα από «πρόγραμμα υποστηρικτικής διδασκαλίας 5-10 ωρών(!), ο διαχωρισμός των μαθημάτων σε σημαντικά και λιγότερο σημαντικά ή και καθόλου σημαντικά.
Για τέσσερα μαθήματα (ΝΕ Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία) διατηρείται κανονικά η ανακεφαλαιωτική εξέταση στο τέλος του έτους. Τα υπόλοιπα, μεταξύ των οποίων η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, η Ξένη Γλώσσα και η Βιολογία, κατατάσσονται στη β΄ ή στη γ΄ ομάδα και απαξιώνονται πλήρως. Σε αυτά η τελική βαθμολογία θα προκύπτει μόνο από τον βαθμό των τετραμήνων.
Γενικό Λύκειο: Η κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, η επαναφορά της βάσης του 9.50 και η μη συμμετοχή της βαθμολογίας του Λυκείου στη διαδικασία πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση και τη διάλυση του Λυκείου. Η μείωση των ωρών διδασκαλίας στα μαθήματα μειώνει την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας και μόρφωσης.
Επαγγελματικό Λύκειο: Πλήρη εγκατάλειψη των ΕΠΑΛ με στόχο τη συρρίκνωσή τους. Η επικοινωνιακή φόρμουλα είναι η «αυτοκατάργηση», αφού πρώτα απογυμνώνονται μεθοδευμένα οι Τομείς! Το Υπουργείο μειώνει τους Τομείς με τον πιο προκλητικό τρόπο και έτσι οι μαθητές αναγκάζονται να στρέφονται στην Κατάρτιση και οι εκπαιδευτικοί μένουν χωρίς ωράριο. Δεν διανεμήθηκαν βιβλία τομέων και ειδικοτήτων, δεν εκδόθηκαν αναλυτικά προγράμματα σπουδών τομέων και ειδικοτήτων ούτε οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων στην Α΄ και στην Β΄ τάξη. Έχουμε συγχωνεύσεις Τομέων και καταργήσεις Ειδικοτήτων και για «τέσσερις διαφορετικές εγκυκλίους σε δύο μήνες, που «δυσκόλεψαν» την εγγραφή των μαθητών στα ΕΠΑΛ, για μη ενεργοποίηση των θεσμών που υποστηρίζουν τη διαδικασία της μάθησης και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας (ΓΡΑ.Σ.Υ., ΓΡΑ.Σ.Ε.Π. κλπ), για έλλειψη ενημέρωσης μαθητών και γονέων σχετικά με τη συντελούμενη αλλαγή στα ΕΠΑ.Λ. και τη νέα δομή τους κ.ά.
Και ενώ έχουμε μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματά μας από τους δανειστές και από την κυβέρνηση, η ηγεσία της ΟΛΜΕ είναι ανύπαρκτη. Τόσο το προεδρείο της (ΣΥΝΕΚ – ΔΑΚΕ) όσο και η αριστερή πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχουν πάρει καμιά απόφαση για να υπερασπιστούν τον κλάδο.
Είναι αναγκαία: η διαμόρφωση ενός νέου «καταστατικού χάρτη» της παιδείας για την προαγωγή μιας κοινωνίας της μάθησης και της γνώσης, η χρηματοδότηση αυτού του σχεδίου ως πρώτη πολιτική επιλογή και η ολόπλευρη στήριξη του εκπαιδευτικού στο πολυσύνθετο έργο του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass