ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ, ΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ...

Όταν μαθητές άνω των... άντα, γνώρισαν τη Βιβλιοθήκη

* Του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2015 12:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:57

 

Της Λένας Κισσάβου

Για κάποιους μια επίσκεψη σε μια δανειστική βιβλιοθήκη, για να επιλέξουν ένα βιβλίο της αρεσκείας τους, είναι τρόπος ζωής, για άλλους όμως μια ξεχωριστή εμπειρία ζωής, όπως για τους ενήλικες μαθητές του 1ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) της Λάρισας, που για πρώτη φορά, ανέβηκαν τα σκαλοπάτια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας.

Μαθητές ετών «…άντα» και άνω, διστακτικά έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο κόσμο των βιβλίων, με συναισθήματα ανάμικτα, από συγκίνηση, προσμονή, θαυμασμό και περηφάνια που κατάφεραν να δώσουν στον εαυτό τους μια δεύτερη ευκαιρία και να τα καταφέρουν.

Συνοδοιπόροι στο «ταξίδι» τους στη βιβλιοθήκη οι καθηγητές τους και ξεναγοί στο υπέροχο κόσμο της γνώσης η διευθύντρια της βιβλιοθήκης κ. Χρύσα Χατζηαβραάμ και η φιλόλογος κ. Ευαγγελία Τσάτσου.

Για την επίσκεψή τους μας μίλησε ο καθηγητής τους κ. Κώστας Οικονόμου, ο οποίος ανάφερε ότι: «Οι διδάσκοντες του σχολείου, έχουν καταστρώσει για την τρέχουσα χρονιά ένα φιλόδοξο σχέδιο εξωδιδακτικών δράσεων με τους μαθητές τους, το οποίο περιλαμβάνει επισκέψεις σε εκθέσεις ζωγραφικής και άλλων τεχνών, επισκέψεις σε σημαντικά κτίρια-πολιτιστικούς οργανισμούς της πόλης (Πινακοθήκη Κατσίγρα, Λαογραφικό Μουσείο), ιστορικά (Αρχαίο Θέατρο) και φυσικά μνημεία (όχθες Πηνειού), συναυλίες και χορωδίες, θεατρικές παραστάσεις κλπ. Ο σκοπός του σχεδίου αυτού, παράλληλου με άλλες εσω- και εξωσχολικές δράσεις του σχολείου, είναι πολλαπλός.

Οι κύριες πτυχές του είναι, πολύ συνοπτικά, οι εξής: μάθηση και εξοικείωση με (άγνωστες) πηγές της μάθησης, συνεχιζόμενη κοινωνικοποίηση, δημιουργία θετικής διδακτικής ατμόσφαιρας, γύρισμα σελίδας στη ζωή, προϋποθέσεις για ένα καλύτερο ή διαφορετικό μέλλον, δέσιμο και ομαδοποίηση – μ’ άλλα λόγια ό,τι ονομάζουμε «δεύτερη ευκαιρία».

Από καιρό είχε συζητηθεί η επιθυμία των μαθητών/μαθητριών του 1ου ΣΔΕ Λάρισας, να πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Λάρισας. Η ιδέα αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεών μας για την προώθηση της φιλαναγνωσίας, που υλοποιείται μέσω της λειτουργίας λεσχών ανάγνωσης λογοτεχνικών έργων και παρακολούθησης κινηματογραφικών ταινιών και για τα δύο επίπεδα μαθητών.

Σε συνέχεια της επίσκεψης αυτής, που ανέδειξε έλλειμμα όσον αφορά στην αντίληψη των μαθητών για τη Βιβλιοθήκη ως πολιτιστικό και πνευματικό οργανισμό, θα υλοποιηθεί μικρό πρότζεκτ μέσα στα τμήματα με σκοπό την (εικονική) περιήγηση των εκπαιδευομένων σε σημαντικές βιβλιοθήκες όλου του κόσμου. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν και άλλες, πραγματικές, επισκέψεις στην ίδια βιβλιοθήκη, οι οποίες θα εμβαθύνουν στον τρόπο χρήσης της βιβλιοθήκης από το κοινό της, στη χρησιμοποίηση βιβλίων για μία εργασία, στον δανεισμό βιβλίων κ.ο.κ.».

Ο ενθουσιασμός των ενήλικων μαθητών κατά την περιήγησή τους στη βιβλιοθήκη, ήταν έκδηλος και μάλιστα όταν ολοκληρώθηκε όλοι τους έσπευσαν να εγγραφούν ως μέλη της, μια κίνηση που είναι καλός οιωνός για την προοπτική της ανάπτυξης της φιλαναγνωσίας τους.

Από τα λόγια μας όμως, μεγαλύτερη αξία έχουν τα δικά τους, περιγράφοντας την εμπειρία τους:

-Αμάρντα Λούπι: «Μπαίνοντας στη βιβλιοθήκη νόμιζα ότι μπήκα σε ένα κόσμο μαγικό. Μου έκανε εντύπωση το πώς μας καλωσόρισαν, το χαμόγελο, η εξυπηρέτηση. Η τακτοποίηση των βιβλίων ανάλογα με τα θέματα μού έκανε επίσης εντύπωση. Το πιο εντυπωσιακό ήταν η ύπαρξη του βιβλίου του Πλάτωνα που τυπώθηκε στη Βενετία το 1513. Θέλω να χρησιμοποιώ τη βιβλιοθήκη σαν άνοιγμα του παραθύρου μου στις διάφορες αναζητήσεις μου»

-Ασημίνα Ιωάννου: «Ενθουσιάστηκα με την ευγενική υποδοχή και την τέλεια οργάνωση της βιβλιοθήκης. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος οργάνωσης των βιβλίων. Η βιβλιοθήκη είναι πολύ χρήσιμη για μαθητές, φοιτητές και για όλους τους ανθρώπους που μπορούν άνετα να διαβάσουν εκεί τα βιβλία της αρεσκείας τους»

-Ελένη Τενεκέ: «Ήμουν ενθουσιασμένη με τη βιβλιοθήκη της Λάρισας, τόσο που έλεγα στα παιδιά μου όλο το βράδυ για την εμπειρία αυτή. Στη βιβλιοθήκη ήταν όλα υπέροχα».

-Σαϊμίρ Τομόριτσα:« Όταν άκουσα ότι θα πάμε στην βιβλιοθήκη της Λάρισας ένιωσα ενθουσιασμό και περίμενα να δω πώς θα είναι. Για πρώτη φορά στην ζωή μου και ειδικά στην Ελλάδα βρέθηκα σε βιβλιοθήκη και αυτήν την ευκαιρία μου την έδωσε το Σχολείο μας. Δεν περίμενα να δω τόσο πολλά βιβλία».

-Ρίτα Αγγελάκη: «Ηταν πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα κι αυτό χάρη στο σχολείο μου. Δανείστηκα και ένα βιβλίο και το διάβασα σε τέσσερις ημέρες».

-Μαρία Φωτιάδου: «Όταν ήμουν πολύ μικρή, δεν είχα δικά μου βιβλία. Αργότερα δανειζόμουν από συμμαθητές μου. Με το σχολείο μου είχα την τύχη να επισκεφτώ τη βιβλιοθήκη της Λάρισας.

Γενικά ένιωσα να μας μιλούν οι φωνές των συγγραφέων: είμαστε εδώ. διαβάστε μας, η γνώση δεν τελειώνει. Είναι ευτύχημα για τη Λάρισα μια τέτοια πλούσια Βιβλιοθήκη. Έγινα αμέσως μέλος και δανείστηκα το πρώτο μου βιβλίο».

-Όργκεστ Κότσι: «Εντύπωση μου έκανε η ύπαρξη πολλών κατηγοριών βιβλίων: λογοτεχνικών επιστημονικών ιστορικών κ.λ.π. Επίσης ότι είχαν σκεφτεί και τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και τους τυφλούς, αφού είχαν ειδικά μηχανήματα. Το καλό είναι ότι μπορούν και αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία να δανείζονται από τη βιβλιοθήκη. Όλοι έχουν δικαίωμα στη γνώση».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass