ΣΤΟ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Σχολικό μουσείο στους Γόννους

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2016 14:00

Σε Κέντρο Πολιτισμού αναδεικνύονται οι Γόννοι του Δήμου Τεμπών. Μετά τη λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου και της Πινακοθήκης τώρα η κωμόπολη θα αποκτήσει και Σχολικό Μουσείο που θα στεγαστεί στο παλιό Δημοτικό Σχολείο.

Κόσμημα για τους Γόννους έγινε και πάλι το ιστορικό παλαιό Δημοτικό Σχολείο το οποίο πλέον εκτός από το γεγονός ότι γλύτωσε από βέβαιη κατάρρευση, κοσμεί το κέντρο της κωμόπολης ενώ παράλληλα θα φιλοξενεί πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις όπως έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη Γιορτή Ελιάς.

Η «Ε» βρέθηκε στους Γόννους και ξεναγήθηκε στους κεντρικούς χώρους του σχολείου οι οποίοι ανακαινίστηκαν ενώ οι εργασίες θα συνεχιστούν και σε άλλους δευτερεύοντες χώρους. Παράλληλα αίτημα των κατοίκων της περιοχής είναι και η συνέχιση των παρεμβάσεων .

Μιλώντας στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Γόννων κ. Θωμάς Τσιαπλές, αλλά και η διευθύντρια του νέου δημοτικού σχολείου Γόνων κ. Κωνσταντίνα Μπούτου αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της ανακαίνισης του παλιού σχολείου με κύριο σκοπό πρώτα τη διάσωσή του από τον χρόνο και την εγκατάλειψη και στη συνέχεια την αξιοποίησή του ως ένα πολυχώρο, που θα στεγάσει εκδηλώσεις τόσο της κωμόπολης όσο και της ευρύτερης περιοχής. Επίσης οι διπλανές αίθουσες θα στεγάσουν το σχολικό μουσείο το οποίο προσωρινά φιλοξενείται στο υπόγειο του νέου σχολείου. Μάλιστα ο κ. Τσιαπλές δεσμεύτηκε ότι σύντομα ο Δήμος Τεμπών θα προχωρήσει και στην ανακατασκευή του ανατολικού σχολείου, του Θηλέων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιαπλές και η κ. Μπούτου επισκέφθηκαν την οικία του προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου και υπεύθυνου του Λαογραφικού Μουσείου Γόννων κ. Βασίλη Καραβιδέ, η οποία είναι κυριολεκτικά ένα δεύτερο μουσείο. Ο κ. Καραβιδές δεσμεύτηκε ότι θα παραδώσει το πλούσιο υλικό που έχει συγκεντρώσει από το 1972 και έχει σχέση με το σχολείο στο Δήμο Τεμπών και το Δημοτικό Σχολείο Γόννων για τον εμπλουτισμό του σχολικού μουσείου.

Σε ότι αφορά το έργο της ανακατασκευής η μελέτη αφορούσε στην ανακατασκευή του παλιού δημοτικού σχολείου στο κέντρο του χωριού της Τ.Κ. Γόννων και ιδιαίτερα αφορούσε εργασίες ελαιοχρωματισμού του κτιρίου τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, τον ελαιοχρωματισμό των κουφωμάτων , την τοποθέτηση νέων υαλοστασίων, την αποκατάσταση για την ανάδειξη των ξύλινων πατωμάτων, καθώς και εργασίες ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Η δαπάνη εργασιών ανήλθε σε 12.625 ευρώ και η δαπάνη προμήθειας υλικών στα 12.000 ευρώ και εξασφαλίστηκε από το Δήμο Τεμπών από πόρους ΣΑΤΑ. Το έργο ολοκληρώθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και πραγματικά η αποκατάσταση του είναι αξιοθαύμαστη. Υπεύθυνη του έργου και επιβλέπουσα είναι η μηχανικός του Δήμου Τεμπών κ. Βασιλική Μπαρμπούτη.

ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΟΝΝΩΝ

Σύμφωνα με το βιβλίο του Επισκόπου Αμπελακίων Αμβροσίου που εκδόθηκε στα 1896, το 1883 υπήρχαν στους Γόννους δύο σχολεία, ένα αρρένων και ένα θηλέων. Τα πρώτα δημόσια σχολικά κτίρια των Γόννων σύμφωνα με μία χειρόγραφη εργασία του δασκάλου Αναστασίου Κοντογάννη του 1958 κτίστηκαν γύρω στα 1900, ένα ως παρθεναγωγείο και το άλλο ως αρρεναγωγείο, το ένα απέναντι από το άλλο. Τα κτίρια πήραν τη σημερινή τους μορφή το 1907.

Αρχικά το ένα είναι τύπου τετρατάξιου και το άλλο τύπου διτάξιου. Βρίσκονταν νότια της κεντρικής πλατείας του χωριού. Το τετρατάξιο δυτικά του κεντρικού δρόμου του χωριού και το διτάξιο ανατολικά του δρόμου.

Ο αρχικός τύπος ήταν μονοτάξιο Συγγρού, με νομομηχανικό τον Δ. Καλλία. Με τον χρόνο και για τις σχολικές ανάγκες έγιναν οι απαραίτητες προεκτάσεις. Όλα αυτά προπολεμικά.

Κατά την Κατοχή και την Αντίσταση έγιναν καταστροφές -το 1943- στα κτίρια, στα αρχεία και εποπτικά μέσα. Γι΄ αυτό υπάρχουν στοιχεία για και την περίοδο αυτή (ειδικά για την περίοδο 1943-1947). Ενώ διασώθηκαν στοιχεία που βρίσκονται ο Λαογραφικό Μουσείο από τη δεκαετία του 1930.

Η ιστορία του σχολείου, με πολλά στοιχεία, αρχίζει από το 1948. Το 1948 επισκευάστηκαν η σκεπή και τα παράθυρα του διτάξιου κτιρίου από την Υπηρεσία Ανοικοδόμησης και αμέσως χρησιμοποιήθηκε για διδασκαλία. Μέχρι τότε τα μαθήματα γίνονταν σε ναούς και αποθήκες αφού τα κτίρια υπέστησαν καταστροφές.

Το 1950-1951 ο στρατός αποδεσμεύει και το δυτικό κτίριο και αρχίζει η γενική επισκευή και στα δύο κτίρια. Από τότε και έπειτα το σχολείο λειτουργούσε και στα δύο κτίρια μέχρι τον σεισμό του Ιουνίου του 2005 που τα δύο κτίρια πλήγηκαν σοβαρά και εγκαταλείφτηκαν.

Ο Δήμος Τεμπών αποφάσισε το καλοκαίρι του 2016 να προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης του παλιού δημοτικού σχολείου των Γόννων (το δυτικό τμήμα) το οποίο μετά το μεγάλο σεισμό του 2005 δυστυχώς είχε γίνει έρμαιο στην φθορά του χρόνου .

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass