ΓΥΜΝΑΣΙΟΠΑΙΔΑ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗ 13η ΘΕΣΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΣΤΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Τα «μπλε διαμάντια» της Λάρισας

* «Τα παιδιά δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία από συμμετοχή σε τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωση. Δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας…» δηλώνει η καθηγήτριά τους κ. Πολυξένη Κουτσίκου * «Είναι ανάγκη το σύγχρονο σχολείο να βοηθά τα νέα παιδιά να αναπτύξουν το ταλέντο, τη φαντασία και τις τεχνολογικές και επιστημονικές τους δεξιότητες», σημειώνει ο διευθυντής του 13ου Γυμνασίου Λάρισας κ. Ι. Παπατόλιας

Δημοσίευση: 11 Δεκ 2016 11:50

 

Λαρισαίοι μαθητές έκαναν γνωστή την πόλη τους σε όλο τον κόσμο.

Τόλμησαν να πουν «μπορώ» και «θα προσπαθήσω να τα καταφέρω» σε ένα νέο αντικείμενο γι’ αυτούς, δύσκολο μεν, που όμως τους φάνηκε ελκυστικό, προκλητικό και ενδιαφέρον. Τη Ρομποτική.

Και μετά τόλμησαν να πουν κάτι παραπάνω: «Θα πάω να συναγωνιστώ μαθητές απ’ όλο τον κόσμο». Έφτασαν λοιπόν μέχρι την Ινδία για να κάνουν τα λόγια τους πράξη και τελικά την τόλμη να διαδεχθεί η επιτυχία!

Ο λόγος για τέσσερις μαθητές του 13ου Γυμνασίου Λάρισας, τον Ανδρέα Μπρούζα, τον Αναστάσιο Τσιάμαλο, την Ευτυχία Καλογήρου και την Ανδριανή Ομήρου. Προπονήτριά τους σε αυτόν τον στόχο ήταν η καθηγήτριά τους κ. Πολυξένη Κουτσίκου, που βρισκόταν στο πλευρό τους από την ημέρα που είπαν «μπορώ», μέχρι τέλους.

Χωρίστηκαν, λοιπόν, σε ομάδες (δυάδες), όπως απαιτούσε ο παγκόσμιος διαγωνισμός στον οποίο έλαβαν μέρος, η Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και αναχώρησαν για το Νέο Δελχί της Ινδίας, όπου και διεξήχθη. Τα μεν αγόρια ως «Blue Diamond» (Μπλε διαμάντια) και τα δε κορίτσια ως «Robot Direction» (Ρομποτική κατεύθυνση).

Τι κατάφεραν; Η ομάδα «Blue Diamond» με τον Ανδρέα Μπρούζα και Αναστάσιο Τσιάμαλο προκρίθηκε στους τελικούς με τις 16 καλύτερες ομάδες, καταλαμβάνοντας τη 13η θέση και η ομάδα “Robot Direction” με την Ευτυχία Καλογήρου και Ανδριανή Ομήρου, διακρίθηκε με την πρόκριση στις 64 καλύτερες ομάδες, με σειρά 30ή.

Σημαντικότατες διακρίσεις, παγκόσμιες διακρίσεις, για γυμνασιόπαιδα που για πρώτη φορά ασχολήθηκαν με τη ρομποτική.

«Γούρικος αποδείχθηκε ο αριθμός 13 για το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής …» δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Παπατόλιας και αναφέρει στην «Ε» όσον αφορά στον διαγωνισμό: «Το θέμα του ήταν περιβαλλοντικό: «Rap the scrap». Λύση σε αυτό το πρόβλημα κλήθηκαν να δώσουν οι 500 μαθητικές ομάδες απ΄ όλο τον κόσμο, με τα ρομποτάκια τους, το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου 2016. Αποστολή τους ήταν η κατασκευή ενός ρομποτικού οχήματος με σκοπό τη συλλογή απορριμμάτων από τα σπίτια και τη διαλογή τους σε κάδους ανακύκλωσης απορριμμάτων, ώστε να συλλεχθούν από τις αρμόδιες αρχές. Πρότειναν δηλαδή τρόπους, έτσι ώστε να μειώσουμε, διαχειριστούμε και τελικά να ανακυκλώσουμε τα απορρίμματα με ρομπολύσεις.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες επέστρεψαν ενθουσιασμένοι από την Ινδία γιατί αφενός είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να διακριθούν σε μια παγκόσμιου επιπέδου διοργάνωση και αφετέρου γιατί γνώρισαν και έζησαν για λίγο σε μια χώρα της Ανατολής με τόσο διαφορετικό πολιτισμό και τρόπο ζωής. Δήλωσαν έτοιμοι και έτοιμες μαζί με τα νέα παιδιά που θα πλαισιώσουν τις ομάδες για τον επόμενο Πανελλήνιο Διαγωνισμό με θέμα: «Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου», πιστεύοντας ότι θα πετύχουν νέα διάκριση».

Η κ. Πολυξένη Κουτσίκου, που προετοίμασε και συνόδευσε τις ομάδες στο Νέο Δελχί είπε στην «Ε»: «Ξεκινήσαμε από τη Λάρισα με μεγάλο ενθουσιασμό. Γρήγορα ξεπεράσαμε τις πρώτες δυσκολίες και προσαρμοστήκαμε στις απαιτήσεις τόσο της διαμονής σε μια χώρα άγνωστη και μακρινή, καθώς και σ΄ εκείνες των αγώνων, μιας και τα παιδιά δεν είχαν καθόλου προηγούμενη εμπειρία από συμμετοχή σε τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωση.

Κατά τη διάρκεια των αγώνων δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας. Τα παιδιά προσπάθησαν πολύ, παρουσίασαν την άσκησή τους με ακρίβεια, σύμφωνα με την προετοιμασία που είχαν κάνει και κέρδισαν εκτός από τη διάκρισή τους, τα θετικά σχόλια και τον έπαινο των υπόλοιπων ομάδων που συμμετείχαν. Να σημειωθεί ότι μία από τις ομάδες μας αποτελείτο αμιγώς από μαθήτριες, πράγμα που δε συνέβη με καμιά από τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες ομάδες.

Η εμπειρία που απέκτησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες είναι πολύτιμο εφόδιο για την παραπέρα εξέλιξή τους.

Από τη μεριά μου ευχαριστώ όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια αυτή και θα συνεχίσω να στηρίζω τέτοιες δράσεις, που δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να αναδεικνύουν το ταλέντο τους και να τους ανοίγουν νέους δρόμους».

Τέλος, ο διευθυντής κ. Παπατόλιας υποστήριξε γι’ αυτή τη δράση: «Ζούμε στην εποχή της καινοτομίας. Η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία και τη χρησιμοποιούμε σχεδόν σε κάθε μας δραστηριότητα. Το στοίχημα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι η ενσωμάτωση και η ανάπτυξη πρακτικών, που θα αναδεικνύουν το ταλέντο των μαθητών και μαθητριών μας στον τομέα αυτό.

Είναι ανάγκη το σύγχρονο σχολείο να βοηθά τα νέα παιδιά να αναπτύξουν το ταλέντο, τη φαντασία και τις τεχνολογικές και επιστημονικές τους δεξιότητες. Να μάθουν να συνεργάζονται, να αναπτύσσουν τη φαντασία τους και να βρίσκουν λύσεις στα σύγχρονα προβλήματα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Στην κατεύθυνση αυτή όλοι οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, επειδή πιστεύουμε στις δυνατότητες των μαθητών μας, υποστηρίξαμε με κάθε τρόπο τη δράση αυτή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Η νέα γενιά έχει πολλές δυνατότητες, και η τεχνολογία μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, προσφέροντας θέσεις εργασίας στα νέα παιδιά και ελπίδα για καλύτερες συνθήκες ζωής, εφόσον υπηρετεί τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Σε αυτή την αποστολή σημαντική ήταν η οικονομική ενίσχυση και στήριξη που πρόσφεραν τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες πίστεψαν στα νέα παιδιά και στις δυνατότητές τους. Συγκεκριμένα χορηγοί ήταν οι εξής: Intercomm Foods S.A., Bruno, Soukos Robots, Μέλισσα Κίκιζας Α.Β.Ε.Ε.T., Cosmos Aluminium A.E., Exalco A.E., Εφημερίδα «Ελευθερία», Customedialabs, Επιμελητήριο Λάρισας, ΙΕΚ Ακμή, ΙΑΣΩ Θεσσαλίας, Δ.Ε.Υ.Α.Λ., Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, Μορφωτικός Σύλλογος - Κατάστηματα και Κέντρα Εκπαίδευσης περιοχής Αβέρωφ.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass