ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΔΥΟ Κ.Δ.Α.Π.

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι στη Νέα Σμύρνη

* Παιδιά με αναπηρίες συνεργάζονται άψογα με τα «τυπικά» παιδιά

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2017 11:32 | Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαρ 2017 20:49

Η μικρή Αλεξία ζητά τον γαλάζιο μαρκαδόρο από τον Μάριο που είναι νέος με αναπηρία, εκείνος της λέει ότι δεν τον χρειάζεται άλλο και της τον προσφέρει με χαρά. Δίπλα τους κάθεται η Ελένη που είναι στο φάσμα του αυτισμού, αλλά συνεργάζεται άψογα με τη φίλη της που είναι παιδί Ρομά.

«Μια γειτονιά, μια αγκαλιά. Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», το σύνθημα για τα «πολιπολιτισμικά» ΚΔΑΠ του Δήμου Λαρισαίων στη Νέα Σμύρνη.

Πρόκειται για το 33ο Δημοτικό σχολείο που φιλοξενεί τις απογευματινές ώρες δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, ένα με παιδιά που έχουν αναπηρίες και ένα με «τυπικά» παιδιά Ρομά και μη. Σε αυτό το σχολείο, σε αυτά τα Κέντρα Απασχόλησης δεν θα βρει κανείς φράχτες, συρματοπλέγματα, χωριστές αυλές, διαφορετικές τάξεις. Θα μάθει για δικαιώματα, θα δει παιδιά και πολλά χαμόγελα.

Αυτό που έχουν καταφέρει οι υπεύθυνοι των ΚΔΑΠ και της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής προσπαθούσε να το διαχειριστεί μόνη της η συνοικία εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μπορεί η συμβίωση στην ίδια σχολική αίθουσα Ρομά και μη να μην ήταν κάτι ξένο για τη συνοικία, ωστόσο ο έλεγχος και η δημιουργική απασχόληση των παιδιών χάνονταν μετά το χτύπημα του κουδουνιού. Όπως επίσης και οι αναπηρίες δεν ήταν κάτι ξένο για τα παιδιά της συνοικίας. Ήταν μέρος της καθημερινότητάς τους, εδώ και πολλά χρόνια. Μεγάλωναν με το διαφορετικό και ποτέ δεν το θεώρησαν ξένο. Η σωστή διαχείριση έλειπε.

ΤΑ Κ.Δ.Α.Π.

Τα δύο ΚΔΑΠ ακολουθούν διαφορετικό πρόγραμμα, αλλά συνεργάζονται σε κοινές δράσεις, όπως στο θέατρο, στο μουσικό εργαστήρι, στη χορωδία, στον χορό. «Στόχος είναι η ανάμειξη και η εξοικείωση των παιδιών» δηλώνει στην «Ε» η επιστημονική υπεύθυνη των Κ.Δ.Α.Π. Βάσια Νημά για να προσθέσει μεταξύ άλλων ότι «όταν ξεκίνησε το όλο εγχείρημα τα παιδιά ήταν λίγα, οι γονείς ήταν επιφυλακτικοί γι' αυτό που πηγαίναμε να κάνουμε, σιγά – σιγά όμως φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα. Στην αυξημένη συμμετοχή των παιδιών και στη συνεργασία τους. Το κατόρθωμα αυτό οφείλεται κυρίως στο εξειδικευμένο προσωπικό που το εμπιστεύτηκαν οι γονείς και τα παιδιά. Τα αποτελέσματα που έχουμε είναι μόνο θετικά και από τα δύο ΚΔΑΠ».

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές από τον παιδικό σταθμό, τα παιδιά θα πρέπει να συνυπάρχουν με το διαφορετικό. Όσο καλύτερη είναι η συνεργασία τόσο απομακρύνεται ο φόβος για το άγνωστο, που είναι το διαφορετικό. Στόχος για όλα τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους είναι να βοηθηθούν, να υποστηριχθούν και να συνυπάρξουν. «Έχει προγραμματιστεί αύξηση των θέσεων στα ΚΔΑΠ για παιδιά ΑμεΑ σε συνεργασία με τον πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Λ. Δημήτρη Μπαμπαλή», επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων Δημήτρης Δεληγιάννης για να προσθέσει πως «ένα ακόμα σημαντικό βήμα που έγινε είναι η ενεργοποίηση του “λευκού ΤΑΞΙ” και τα απογεύματα για όσα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολία στη μετακίνησή τους. Στην ουσία έχει διαμορφωθεί ένα δίκτυο, ενώ η εκπαίδευση του προσωπικού είναι συνεχής».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εγκαινιαστεί η πρώτη παιδική χαρά ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και στόχος είναι σε κάθε πιστοποιημένη παιδική χαρά να τοποθετούνται και όργανα για παιδιά ΑμεΑ.

Ο ρατσισμός, η διάκριση και η αξιολόγηση του ανθρώπου σύμφωνα με κριτήρια που απλά πιστοποιούν τη διαφορετικότητα του και όχι την αξία του, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Υπάρχει στην καθημερινότητα, στις φιλίες των παιδιών, των μαθητών. Το 33ο Δημοτικό σχολείο στη Νέα Σμύρνη έχει ως μότο του το «ανοιχτό σχολείο για όλους» και τα συνθήματα «μια γειτονιά, μια αγκαλιά» και «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» έρχονται για να συνδεθούν. Συνεπώς η προσπάθεια που γίνεται είναι συλλογική, στόχος είναι όλα τα παιδιά της συνοικίας να βρουν δημιουργικές απασχολήσεις για τα απογεύματά τους. Να μαζευτούν από το δρόμο που γυρνούσαν άσκοπα και να γνωριστούν μέσα από το παιχνίδι με τα υπόλοιπα παιδιά. Να πάρουν και να δώσουν. «Προσπαθούμε το πρόγραμμα να έχει κοινές δράσεις, αυτές που θέλουν τα παιδιά, έτσι ώστε να συμβάλουμε στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στην αρμονική συμβίωσή τους μέσα στον χώρο. Δεν υπάρχει το διαφορετικό ανάμεσά μας», υπογραμμίζει η υπεύθυνη παιδαγωγός στο «τυπικό» Κ.Δ.Α.Π. Χρυσούλα Παππά για να προσθέσει η υπεύθυνη στο Κ.Δ.Α.Π. – ΜΕΑ Βαγιάννα Ράγκου ότι «τα παιδιά έρχονται για να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους, μέσα από το παιχνίδι, τη γυμναστική αλλά και τις κοινές δράσεις».

Για το πρόγραμμα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης μίλησε η επιστημονικά υπεύθυνη στα Κ.Δ.Α.Π. – ΜΕΑ Βασιλική Κυρίτση «η Λάρισα αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της “Πόλης που μαθαίνει”. Τα Κ.Δ.Α.Π. είναι μια συνέχεια του προγράμματος “Κατασκήνωση στην πόλη” στο οποίο συμμετείχαν πάρα πολλά παιδιά. Σχετικά με αυτά τα δύο νέα Κ.Δ.Α.Π. που συστεγάζονται, τα αποτελέσματα μας δείχνουν τι έχει καταφέρει η συνεργασία. Την κοινωνικοποίηση όλων των παιδιών, τον ενθουσιασμό, τη χαρά, το παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση, γιατί τα Κ.Δ.Α.Π. δεν είναι χώροι “παρκαρίσματος” των παιδιών».

Της Ζωής Παρμάκη

Φωτ. Κώστας Τσάντζος

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass