ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ

Διεκδικούν θέσεις σε Πολυτεχνείο και Ιατρική!

* ΠΩΣ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ- ΠΟΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2017 22:21

Αυξάνονται οι δυνατότητες εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μαθητών- αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας, μέσω πανελληνίων εξετάσεων, εκτός από την εισαγωγή τους στα ΤΕΙ, που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στην προσπάθεια να ισορροπήσει τις ευκαιρίες μεταξύ μαθητών των ΕΠΑΛ και των Γενικών Λυκείων της χώρας, προχώρησε σε καθοριστικές αποφάσεις, ανατρέποντας μία παγιωμένη κατάσταση για τους μαθητές των ΕΠΑΛ. Αναλυτικότερα, η υπεύθυνη του Κέντρου Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού – ΚΕ.ΣΥ.Π. Λάρισας της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Ευπραξία Βλαχοδήμου, αναφέρει στην «Ε»: «Με στόχο την παροχή μεγαλύτερων ακαδημαϊκών και επαγγελματικών διεξόδων στους απόφοιτους ΕΠΑΛ το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν.4452/ΦΕΚ 17/τ. α’/15-2-2017 και ΥΑ 27299/Α5/22-2-2017/ΦΕΚ 545/τ. β’/22-2-2017) ορίζει τα εξής: Οι απόφοιτοι Επαγγελματικού Λυκείου για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξετάζονται Πανελλαδικά σε δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας: «Ελληνική Γλώσσα» (Νέα Ελληνική Γλώσσα) και «Μαθηματικά» (Άλγεβρα) και δύο μαθήματα ειδικότητας όπως έχουν οριστεί με την ΥΑ 144437/Α5/ΦΕΚ 2876/τ. β’/9-9-2016.

Για τις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα οποία απαιτείται εξέταση και σε ειδικά μαθήματα (ξένη γλώσσα, μουσική και σχέδιο) οι υποψήφιοι/ες εξετάζονται και στο αντίστοιχο ειδικό μάθημα, εφαρμοζομένων αναλόγως των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Η εξέταση των ειδικών μαθημάτων γίνεται σε κοινά θέματα με τους/τις υποψήφιους/ες των Πανελλαδικών εξετάσεων του Γενικού Λυκείου. Όπου απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα πρέπει ο βαθμός να είναι ίσος με το μισό τουλάχιστον του μέγιστου δυνατού.

Αν απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, η προϋπόθεση αυτή ισχύει χωριστά για το καθένα από τα εξεταζόμενα ειδικά μαθήματα.

Καθορίζεται η πρόσβαση αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑ.Λ) σε Σχολές, Τμήματα και Εισαγωγικές κατευθύνσεις Τμημάτων των Τ.Ε.Ι., ΑΣΠΑΙΤΕ, των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ), των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Σχολής Αστυφυλάκων, της Σχολής Πυροσβεστών, των Σχολών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), και πρώτη φορά φέτος για ειδικό ποσοστό θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων ανά Τμήμα σε τμήματα σχολών των Πανεπιστημίων.

Οι απόφοιτοι κάθε τομέα του ΕΠΑΛ έχουν τη δυνατότητα αφενός να είναι υποψήφιοι για μία ομάδα σχολών Πανεπιστημίων, ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ), που είναι αντίστοιχα του τομέα σπουδών τους στο ΕΠΑΛ και αφετέρου για μια κοινή ομάδα σχολών για τους απόφοιτους όλων των τομέων».

ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΕΣ, ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Ενδεικτικά για τις Πανεπιστημιακές σχολές που μπορούν να δηλώσουν υποψήφιοι από ΕΠΑΛ, η κ. Βλαχοδήμου, αναφέρει: «Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η/ο απόφοιτος του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού, της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών διεκδικεί την εισαγωγή του και στα τμήματα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών των Πολυτεχνικών Σχολών, στα τμήματα Φυσικής των Πανεπιστημίων, κ.λπ.

Και ο απόφοιτος του Τομέα Υγείας - Πρόνοιας της Ομάδας Προσανατολισμού Υγείας - Πρόνοιας και Αισθητικής – Κομμωτικής διεκδικεί την εισαγωγή του και στην Ιατρική Σχολή, στη Φαρμακευτική, στην Οδοντιατρική, στη Βιολογία, κ.λπ.

Το ειδικό ποσοστό θέσεων 1% επί του αριθμού των θέσεων σημαίνει πως σε μία Πανεπιστημιακή Σχολή που θα εισάγει 100 φοιτητές θα εισαχθούν 100 απόφοιτοι Γενικού Λυκείου και 1 επιπλέον φοιτητής που θα είναι απόφοιτος ΕΠΑΛ διαγωνιζόμενος με τους απόφοιτους ΕΠΑΛ.

Στην κοινή ομάδα σχολών οι απόφοιτοι διεκδικούν την εισαγωγή τους στις σχολές Σ.Μ.Υ.Α., Σ.Μ.Υ., Σ.Μ.Υ.Ν., Α.Ε.Ν. Σχολή Πλοιάρχων και Σχολή Μηχανικών, Αστυφυλάκων, Πυροσβεστών, Θεατρικών Σπουδών, Θεάτρου, Κινηματογράφου, Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Μουσικών Σπουδών, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής».

Λένα Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass