ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ 13ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Λιγότερη γραφειοκρατία στις σχολικές εκδρομές

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2017 22:20

Φωνή, στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα δημόσια σχολεία της χώρας, έδωσε το Υπουργείο Παιδείας, καλώντας τους να συμμετέχουν σε έναν ηλεκτρονικό διάλογο, που αποσκοπούσε να βρεθούν «κακώς κείμενα» στην εκπαίδευση και στη λειτουργία του εκπαιδευτικού έργου, ώστε να διορθωθούν.

Ζητήθηκε απ’ όλους τους Συλλόγους Διδασκόντων, στις σχολικές μονάδες, να καταθέσουν προτάσεις, που θα αποσκοπούν, μεταξύ άλλων και στην καλύτερη λειτουργία του σχολείου.

Την πρόσκληση αυτή κάποιοι την είδαν με δυσπιστία, άλλοι την πολέμησαν και κάποιοι άλλοι την αποδέχθηκαν και ανταποκρίθηκαν, όπως οι εκπαιδευτικοί του 13ου Γυμνασίου Λάρισας. Έκριναν πως ο διάλογος που ζητά το υπουργείο, ήταν μια ευκαιρία να πουν τη γνώμη τους και σαν ενεργοί εκπαιδευτικοί που βιώνουν καθημερινά τη σχολική ζωή, να βάλουν ένα λιθαράκι στην αναβάθμισή της.

Τελικά, οι ίδιοι, όχι μόνο κατάφεραν να κερδίσουν την προσοχή του Υπουργείου Παιδείας, αλλά με ικανοποίηση είδαν να εκπληρώνεται μία εκ των προτάσεών τους, καθώς συμπεριλήφθηκε σε υπουργική απόφαση, αλλάζοντας μια παγιωμένη κατάσταση χρόνων, το θέμα των σχολικών εκδρομών. Η δεύτερη πρόταση του Συλλόγου, αφορούσε στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα μία εκ των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του «Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία», από το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας, αφορούσε στην αλλαγή της προβλεπόμενης διαδικασίας για την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών, υποστηρίζοντας ότι κάποιες από αυτές είναι άσκοπες και χρονοβόρες.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του 13ου Γυμνασίου Λάρισας κ. Ιωάννη Παπατόλια: «Η διαδικασία για την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών ήταν αρκούντως γραφειοκρατική…».

Την πρότασή τους υιοθέτησε το Υπουργείο Παιδείας και με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι εκπαιδευτικοί του 13ου Γυμνασίου Λάρισας, την είδαν να συμπεριλαμβάνεται στην υπουργική απόφαση (ΓΔ4/33120), η οποία ρυθμίζει το νέο πλαίσιο πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών, που δημοσιεύθηκε στο με αριθμό 681/6-3-2017 τ.Β Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Η νέα υπουργική απόφαση αφαιρεί αρκετή γραφειοκρατία από την όλη διαδικασία, καταργώντας την ανάμιξη και παρέμβαση των περιφερειών στις εκδρομές και μεταβιβάζοντας αρμοδιότητες στους Συλλόγους Διδασκόντων.

Ειδικότερα ο Σύλλογος Διδασκόντων του 13 Γυμνασίου, στην πρότασή του για το θέμα αυτό διαπίστωνε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η διαδικασία είναι αρκούντως γραφειοκρατική, καθώς απαιτεί συλλογή υπεύθυνων δηλώσεων από τους γονείς, βεβαίωση του διευθυντή για την προσκόμισή τους, συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων για λήψη απόφασης, συγκρότηση επιτροπών αξιολόγησης προσφορών για το συνολικό κόστος τους, συναίνεση του σχολικού συμβούλου σε κάποιες περιπτώσεις, έλεγχο και εισήγηση από τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τελική έγκριση από τον αιρετό περιφερειάρχη» και έκανε την πρόταση: «Να απλοποιηθεί η διαδικασία έγκρισης των εκδρομών. Ο Σύλλογος Διδασκόντων να αποφασίζει και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας να κάνει μόνο τον έλεγχο νομιμότητας, ενώ δεν προσφέρει τίποτα στη διαδικασία, η έγκριση του αιρετού περιφερειάρχη, παρά μόνο γραφειοκρατία.

Επίσης να αφαιρεθεί η συναίνεση του σχολικού συμβούλου, από τις διδακτικές επισκέψεις, αφού στην πράξη δεν υπάρχουν Σύμβουλοι όλων των ειδικοτήτων σε κάθε νομό, με αποτέλεσμα να συναινούν γι’ αυτές οι σχολικοί σύμβουλοι Παιδαγωγικής Ευθύνης, οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι σχετικοί με τις ειδικότητες των εκπαιδευτικών που τις ζητούν».

Πράγματι με τη νέα υπουργική απόφαση μεταβιβάζονται όλες οι αρμοδιότητες στις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Για τους δε περιπάτους που πραγματοποιούνται με μεταφορικό μέσο και τις διδακτικές επισκέψεις -που είναι και οι περισσότερες- με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής μαθημάτων του αναλυτικού προγράμματος σε εξωσχολικούς χώρους επιστημονικής, ιστορικής, θρησκευτικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής αναφοράς, αρκεί μόνο η έγκριση του διευθυντή του σχολείου και του συλλόγου διδασκόντων.

Όπως τόνισε ο κ. Παπατόλιας στην «Ε»: «Γίνεται έτσι φανερό ότι, με τον διάλογο -ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους για την πατρίδα μας- μόνο όφελος μπορεί να προκύψει.

 Αρκεί αυτός να οργανώνεται και να διεξάγεται χωρίς υστεροβουλία και εγωισμούς, με καθαρούς όρους και σεβασμό στις απόψεις όλων, με στόχο τη συνεννόηση και τη σύνθεση αυτών των απόψεων. Σ΄ αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η πρόταση του Συλλόγου Διδασκόντων του 13ου Γυμνασίου, με την ευχή, η κουλτούρα του διαλόγου να αναπτυχθεί περαιτέρω, σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass