ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Διαβεβαιώσεις για συνέχιση μόνιμων διορισμών

* Θορυβήθηκαν οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής με τη νέα τροπολογία περί κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών στην ειδική αγωγή

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2017 23:00

«Δεν εξισώνεται το πτυχίο των αποφοίτων τμημάτων ειδικής αγωγής, με αυτών της γενικής εκπαίδευσης, με μεταπτυχιακά και διδακτορικά στην ειδική αγωγή….», δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, στους διαμαρτυρόμενους Εκπαιδευτικούς που έσπευσαν χθες στο γραφείο της, ζητώντας την απόσυρση της νέας τροπολογίας του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα κριτήρια πρόσληψης αναπληρωτών στην ειδική αγωγή.

Επισήμανε, δε, πως: «Οι 2.300 αναπληρωτές απόφοιτοι των τμημάτων ειδικής αγωγής δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας. 4.888 αναπληρωτές κλάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης προσλήφθηκαν φέτος συνολικά στην ΕΑΕ, εκ των οποίων οι 635 προέρχονται από τους πίνακες της γενικής εκπαίδευσης.

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τόσο μεγάλος αριθμός προσλήψεων σε όλες τις δομές ΕΑΕ και αυτό αποδεικνύει το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση…».

Οι ενστάσεις των εκπαιδευτικών, που πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, αφορούσαν τόσο τα κριτήρια πρόσληψης που προβλέπει η νέα τροπολογία, όσο και την πιθανότητα να μην γίνουν μόνιμοι διορισμοί στα επόμενα δύο χρόνια, που ορίζεται και η ισχύς της.

Η κ. Αναστασοπούλου για το πρώτο διαβεβαίωσε: «Το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα αναρτήσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης, για τον καθορισμό κριτηρίων πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην ΕΑΕ, αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας», ενώ για το δεύτερο τόνισε πως: «Δεν σταματούν οι προσπάθειες του Υπουργείου για μόνιμους διορισμούς…».

Χθες, στο γραφείο της κ. Αναστασοπούλου, παραστάσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής ν. Λάρισας, καθώς και από κοινού η ΕΛΜΕ Ν. Λάρισας με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας, στο πλαίσιο των τριήμερων κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται ανά τη χώρα με κύριο αίτημά τους: «Να αποσυρθεί τώρα η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας για τις προσλήψεις αναπληρωτών, η οποία δυναμιτίζει, για μια ακόμη φορά, τον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο της Ειδικής Αγωγής και θέτει εν αμφιβόλω την εύρυθμη και οργανωμένη λειτουργία της.

Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στην εκπαίδευση. Πλήρη στελέχωση όλων των δομών Ειδικής Αγωγής».

Σύμφωνα με την ΕΛΜΕ και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας : «…η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στηριγμένη στις απαράδεκτες ρυθμίσεις του Ν.4415/2016, εξισώνει, ουσιαστικά, τον βασικό τίτλο σπουδών στην Ειδική Αγωγή με μεταπτυχιακές ή/και διδακτορικές σπουδές στην Ειδική Αγωγή αφού δημιουργεί δύο πίνακες, έναν κύριο στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και αναπληρωτές με διδακτορικό/μεταπτυχιακό/μόνο προϋπηρεσία χωρίς σπουδές στην ΕΑΕ, και έναν επικουρικό στον οποίο εντάσσονται αναπληρωτές με σεμινάριο 400 ωρών, προϋπηρεσία σε ΕΑΕ ενός διδακτικού έτους καθώς και οι γονείς παιδιών με 67% χωρίς σπουδές στην Ε.Α.Ε. Εξαιρετικά ανησυχητικό είναι ότι τόσο ο κύριος πίνακας όσο και ο επικουρικός θα προσδιοριστούν σε όλα τα σημεία τους με απόφαση υπουργού και κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής ελέω «ιδιαίτερων συνθηκών» στην Ε.Α.Ε. Με τον τρόπο αυτό: Απαξιώνει πλήρως τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό πτυχίο».

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχαν μέλη των διοικητικών συμβουλίων των δύο συνδικαλιστικών φορέων, με τους προέδρους τους κ. Ν. Παναγιώτου της ΕΛΜΕ και κ. Δημ. Παπαποστόλου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας. Ενώ στη συνάντηση της κ. Αναστασοπούλου με τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, παρευρέθηκε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτ. Βούλγαρης.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΠΤΥΧΙΩΝ….

Σύμφωνα με την κ. Αναστασοπούλου: « η προτεινόμενη ρύθμιση σκοπεύει στη διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος πρόσληψης αναπληρωτών υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ για τα επόμενα 2 σχολικά έτη. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει και δεν έρχεται σε αντίθεση με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης που αφορά στην πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση.

Για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση η τροπολογία προβλέπει την έκδοση ΥΑ για τον καθορισμό κριτηρίων πρόσληψης, όπως προβλεπόταν και στο ν.4186/2013. Σε αντίθεση με τον προαναφερόμενο νόμο η συγκεκριμένη εξουσιοδότηση ορίζει το σαφές νομοθετικό πλαίσιο που θα κινηθεί η ΥΑ και είναι αυτό του πρόσφατα ψηφισθέντος ν.4415/2016.

Ειδικά για τους απόφοιτους του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, με κατεύθυνση την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζεται το πτυχίο τους και αναγνωρίζει τον ρόλο και τη συμβολή τους στη λειτουργία των δομών ΕΑΕ, όπως και των αναπληρωτών όλων των κλάδων και παράλληλα οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες για την κάλυψη των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών.

Μετά από 8 ολόκληρα χρόνια, ιδρύθηκαν 531 Τμήματα Ένταξης στα γενικά σχολεία και 3 Ειδικά Νηπιαγωγεία, 9 Ειδικά Δημοτικά Σχολεία, 5 Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και 9 Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Ακόμα 12 Λυκειακές Τάξεις στα υπάρχοντα Ειδικά Επαγγελματικά Γυμνάσια. Αυτό δημιούργησε επιπλέον ανάγκες σε προσωπικό.

Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, κατά το τρέχον σχολικό έτος, πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις άνω των 10.700 αναπληρωτών όλων των κλάδων. Οι αντίστοιχες προσλήψεις στην ΕΑΕ τα προηγούμενα χρόνια ήταν 6.308 το 2014-15 και 8.623 το 2015-16».

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass