ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ Γ. ΚΥΡΙΤΣΗ

Κάθε σχολικό εγχειρίδιο χαρακτηρίζει την εποχή του

Δημοσίευση: 11 Απρ 2017 22:00

«Υπάρχει πρόοδος, τα σχολικά εγχειρίδια είναι πλέον λιγότερο εθνοκεντρικά, δεν υπάρχουν οι ακραίες εκφράσεις και η κατήχηση του παρελθόντος, αλλά εξακολουθούν να προβληματίζουν, μέσω αποσιώπησης, παραλείψεων ή έμμεσων αναφορών, στοιχεία που δεν συνάδουν με τη σύγχρονη παιδαγωγική της ειρήνης, της ισότητας και της ετερότητας».

Τα παραπάνω τόνισε ο νεαρός, Λαρισαίος εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Γιώργος Κυρίτσης, στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων νομού Λάρισας με θέμα «Εμείς και οι άλλοι – Ιδεολογία και Σχολική Ιστορία». Η εκδήλωση εντασσόταν στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Πόλη που Μαθαίνει» και πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του κ. Κυρίτση «Ιδεολογία και Σχολική Ιστορία».

Το βιβλίο πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο η εκάστοτε εξουσία περνάει τα πολιτικά και κοινωνικά της μηνύματα στα σχολικά εγχειρίδια. Ο συγγραφέας μελέτησε ειδικότερα τα βιβλία της 5ης Δημοτικού, «Βυζαντινή Ιστορία» που εκδόθηκαν σε τέσσερις διαφορετικές πολιτικές περιόδους και διδάχτηκαν στα ελληνικά σχολεία, εστιάζοντας στον τρόπο που το καθένα παρουσιάζει το δίπολο «Εμείς και οι άλλοι», τους Έλληνες δηλαδή και τους υπόλοιπους βαλκανικούς λαούς, τα κράτη της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τους Άραβες και τους Ρωμαίους.

«Κάθε σχολικό εγχειρίδιο χαρακτηρίζει την εποχή του», αποφαίνεται ο κ. Κυρίτσης. «Αυτό της δεκαετίας του ’80 επηρεάζεται από τον τότε εκδημοκρατισμό της κοινωνίας, το αντίστοιχο της δεκαετίας του ΄90 από την ανάλογη πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης…».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το σημερινό βιβλίο είναι σίγουρα το πιο πλήρες, καθώς αντιπροσωπεύει τις πιο σύγχρονες τάσεις της ιστοριογραφίας, αλλά υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν».

Στο βιβλίο αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, Δημήτρης Δεληγιάννης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στο βιβλίο του Γιώργου Κυρίτση συνδέονται τα ιστορικά εγχειρίδια με τα ζητούμενα της κάθε ιστορικής περιόδου. Αναφέρεται βέβαια σε μια κλιμακούμενη άμβλυνση των στερεοτύπων που καλλιεργούν εχθρότητα και μισαλλοδοξία. Από την άλλη, κάνει εντύπωση πως παραπέμπει σε μία κοινή, κυρίαρχη προσέγγιση, μια εθνικιστική ανάγνωση της ιστορίας, γνωστή από το δημόσιο λόγο. Πώς αντιμετωπίζουμε τους «άλλους» σε αναφορά με το «εμείς», η ίδια η ιδέα της υπεροχής του έθνους. Ακόμα και όταν το ζητούμενο μετά το 2000 είναι μια υπερεθνική ευρωπαϊκή συνείδηση αυτή των σύγχρονων πολυπολιτισμικών κοινωνιών, πλάι στην εθνική συνείδηση του έθνους.

Το περιεχόμενό των σχολικών βιβλίων είναι διαποτισμένο, λοιπόν, με αντιλήψεις για τους κοινωνικούς θεσμούς, τις οικογενειακές σχέσεις, την οικονομική ζωή, την ηθική, την πολιτική και φυσικά την ιστορία. Και είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τις ιδέες, τις αξίες και τις στάσεις όχι απλά των μαθητών, αλλά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου το «ένα» βιβλίο ανά μάθημα αποτελεί το αποκλειστικό διδακτικό υλικό και οι οδηγίες του υπουργείου υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν με βάση τα σχολικά εγχειρίδια. Η απουσία παραδειγμάτων που συσχετίζουν τη σχολική ύλη με τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα και η συχνότητα ασκήσεων που ζητούν από τους μαθητές να επαναλάβουν όσα ήδη διάβασαν ευνοεί την πειθαρχημένη συσσώρευση γνώσεων εις βάρος της ανάπτυξης ερευνητικού πνεύματος και κριτικής σκέψης».

Για το βιβλίο μίλησαν ακόμη ο φιλόλογος Αναστάσιος Μάτος και ο ιστορικός Κώστας Σπανός.

Παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, Θανάσης Παιδής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, Δημήτρης Παπαποστόλου και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Νέστορας Αντωνίου.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass