ΞΕΚΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Μαθητές καλούνται να επιστρέψουν στα σχολεία τα βιβλία τους

* Ι. Καψάλης: «Θα πρέπει να εφαρμοστεί μεθοδικά, με συνέπεια και συνέχεια…». * Σ. Βούλγαρης: ««Είναι ένα θετικό βήμα στην οικονομία, αλλά και στη γενικότερη διαχείριση του θέματος των σχολικών βιβλίων»

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2017 22:05

Την επιστροφή των σχολικών βιβλίων στα σχολεία, μετά τη λήξη της χρονιάς, ζητά από τους μαθητές το Υπουργείο Παιδείας, με τη συμβολή των εκπαιδευτικών τους.

Ειδικότερα το Υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο για την έναρξη του πανελλαδικού προγράμματος ανακύκλωσης σχολικού βιβλίου και χαρτιού με τίτλο «Το χαρτί του μέλλοντός μας». Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις. Τα σχολεία που προβλέπεται να ενταχθούν στην πρώτη φάση (Μάιος - Ιούνιος 2017) θα ενημερωθούν από το ΙΤΥΕ-«Διόφαντος» για τις λεπτομέρειες του προγράμματος.

Οι στόχοι είναι οικονομικοί, περιβαλλοντικοί αλλά και παιδαγωγικοί που αφορούν στη διάχυση και υιοθέτηση από τους μαθητές/τριες θετικών στάσεων και συμπεριφορών στα ζητήματα εξοικονόμησης υλικών και ενέργειας, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την αειφορία.

Για το πρόγραμμα μίλησαν στην «Ε» ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Ι. Καψάλης και ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Σωτήρης Βούλγαρης.

 «Ναι στην επιστροφή των σχολικών βιβλίων από τους μαθητές, αλλά αυτό το μέτρο θα πρέπει να εφαρμοστεί μεθοδικά, με συνέπεια και συνέχεια…

Πρέπει να γίνεται συστηματικά, κάθε χρόνο, με την ανταπόκριση όλων των μαθητών και των σχολείων, ώστε να έχει αποτέλεσμα..», δήλωσε

ο κ. Ιωάννης Καψάλης.

Υποστήριξε επίσης πως: «αυτό απαιτεί συλλογική προσπάθεια», ενώ αναφερόμενος στη θέμα της καύσης βιβλίων από τους μαθητές, που παρατηρείται σε κάθε λήξη σχολικής χρονιάς, τόνισε: «Πρέπει να σταματήσει αυτή η παθογένεια. Θα πρέπει να διαμορφωθούν συνειδήσεις για σεβασμό των σχολικών βιβλίων».

Τέλος ο κ. Καψάλης, αναφέρει ότι: «Η επιστροφή των σχολικών βιβλίων, είτε με προορισμό την ανακύκλωση, είτε την επαναχρησιμοποίησή τους, είναι αναγκαία τόσο για περιβαλλοντικούς όσο και για οικονομικούς λόγους», ενώ προτείνει, «πως για τους ίδιους λόγους θα πρέπει να σταματήσει και η σπατάλη χαρτιού που γίνεται στις δημόσιες υπηρεσίες. Πρέπει να προχωρήσουμε στην εφαρμογή νέων μεθόδων και τρόπων που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, όπως η αποστολή εγγράφων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.α.

Αυτό θα βοηθήσει παράλληλα και στην πιο γρήγορη λειτουργία τους».

Αντίστοιχα ο κ. Βούλγαρης, δήλωσε: «Είναι ένα θετικό βήμα στην οικονομία, αλλά και στη γενικότερη διαχείριση του θέματος των σχολικών βιβλίων, είτε αυτό αφορά στην επαναχρησιμοποίησή τους, είτε στη συλλογή τους για ανακύκλωση.

 Αν και αυτή η οδηγία ίσχυε παλαιότερα, στην πορεία των χρόνων ατόνησε για πολλούς λόγους, όπως γιατί τα σχολεία δεν είχαν τους αποθηκευτικούς χώρους να συγκεντρώσουν τα βιβλία, ή γιατί οι δήμοι δεν μπορούσαν να απορροφήσουν και να διαχειριστούν τον όγκο των βιβλίων που έδιναν τα σχολεία για ανακύκλωση, ή ακόμη γιατί οι μαθητές σταμάτησαν να τα επιστρέφουν στο σχολείο τους. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι μαθητές έκαιγαν τα βιβλία…

Βέβαια η πρόταση της επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς τα περισσότερα από αυτά, έχουν στις σελίδες τους σημειώσεις των μαθητών.

Οι μαθητές μελετώντας τη σχολική ύλη κρατούν σημειώσεις σε διάφορα σημεία τους, που τους βοηθούν στην καλύτερη εμπέδωσή της. Αυτά τα βιβλία όσο και τα βιβλία εργασιών του μαθητή, δεν μπορούν παραδοθούν, για να χρησιμοποιηθούν από άλλο μαθητή.

Θεωρώ ότι η επαναφορά του μέτρου της επιστροφής των βιβλίων στα σχολεία, από τους μαθητές, μετά τη λήξη της χρονιάς, με σκοπό την ανακύκλωσή τους, είναι πιο εφικτό να γίνει.

Φυσικά η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας θα στηρίξει και θα ενισχύσει αυτήν την προσπάθεια…».

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας: «Κάθε χρόνο μια σχολική μονάδα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες χαρτιού για την

υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα σχολικά εγχειρίδια και τα τετράδια των μαθητών/τριών στο τέλος κάθε σχολικού έτους δημιουργούν έναν πολύ μεγάλο όγκο ανεπιθύμητου χαρτιού. Μερικά από τα βιβλία αυτά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν

από άλλους μαθητές. Το μεγαλύτερο μέρος όμως του σχολικού χαρτιού, αλλά και του χαρτιού που προέρχεται από την οικιακή χρήση, μπορεί να ανακυκλωθεί αποφέροντας πολλαπλά οφέλη στη σχολική μονάδα. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης βιβλίων και χαρτιού, αφορά κυρίως σε σχολικά βιβλία που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, τετράδια

και χρησιμοποιημένο χαρτί φωτοτυπικού.

Η οργανωμένη και συστηματική ανακύκλωση του χαρτιού από την ίδια τη σχολική κοινότητα, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη (αντιμετώπιση της ρύπανσης και εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας), μπορεί να αποτελέσει και ένα συλλογικό

εγχείρημα, το οποίο θα ενισχύσει τους δεσμούς συνεργασίας ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και θα δημιουργήσει ανταποδοτικά οφέλη για κάθε σχολείο που θα συμμετέχει…».

ΣΤΟΧΟΣ Η ΣΥΛΛΟΓΗ 6-8 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΤΟΝΩΝ ΕΤΗΣΙΩΣ

«Το ΥΠ.Π.ΕΘ εκτιμά ότι με το πρόγραμμα αυτό, είναι εφικτό να συλλέγονται στα σχολεία προς ανακύκλωση 6-8 χιλιάδες τόνοι ετησίως, αποφέροντας αντίστοιχα ανταποδοτικά οφέλη για κάθε σχολική μονάδα η οποία θα συμμετέχει. Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Διεύθυνση Εκδόσεων του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – «Διόφαντος» την περυσινή σχολική χρονιά πραγματοποίησε πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής χαρτιού σε 200 σχολικές μονάδες με τίτλο «Το χαρτί του μέλλοντός μας – Ανακύκλωση χαρτιού στα σχολεία» κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 30 τόνοι ανακυκλώσιμου υλικού. Τα έσοδα που προέκυψαν από την πώληση της παραπάνω ποσότητας διατέθηκαν για την κάλυψη αναγκών των σχολείων που συμμετείχαν, με προμήθεια φωτοτυπικού χαρτιού.

Αξιοποιώντας την εμπειρία αυτή το ΥΠ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με το ΙΤΥΕ – «Διόφαντος» καλεί όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην ανακύκλωση βιβλίων και χαρτιού» .

ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΑΝΟΜΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

Εξάλλου άρχισε η διανομή σχολικών βιβλίων του Γυμνασίου. Εκτιμάται ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ξεκινήσει στα Λύκεια και στα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου στα Δημοτικά Σχολεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (ΙΤΥΕ)-«Διόφαντος», κάθε χρόνο μοιράζονται στους μαθητές των δύο βαθμίδων 28 εκατομμύρια αντίτυπα σχολικών βιβλίων. Στο Δημοτικό υπάρχουν κατά μέσον όρο 20 τίτλοι ανά τάξη, όπως και στο Γυμνάσιο, ενώ στο Γενικό Λύκειο ο μέσος όρος ανεβαίνει στους 25 τίτλους. Αντίθετα, στα Επαγγελματικά Λύκεια, λόγω των πολλών ειδικοτήτων, υπάρχουν συνολικά περίπου 700 τίτλοι βιβλίων.

Της Λένας Κισσάβου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass