ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΟΜΙΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ «ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ»

Οι άνθρωποι δεν είναι το πρόβλημα, το μίσος είναι…

*Διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Λάρισας με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2015 10:10 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:07

Του Κ. Γκιάστα

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση – συζήτηση με αφορμή το γεγονός πως σήμερα, Σάββατο 21 Μαρτίου, είναι Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων, διοργανώθηκε χθες βράδυ στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό κέντρο από την ΕΛΜΕ Λάρισας με θέμα «Το δημοκρατικό σχολείο ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό».

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ο κ. Παύλος Χαραμής πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Τεκμηρίωσης της ΟΛΜΕ.

Αρχικά ο κ. Τσιάκαλος είπε: «Η 21η Μαρτίου είναι παράλληλα ημέρα για τα άτομα με σύνδρομο down όπως επίσης και ημέρα της ποίησης. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για ποίηση σε παιδιά με αυτό το σύνδρομο. Ο Μπρεχτ σε ένα ποίημά του, έλεγε πως υπάρχουν δύσκολες εποχές για ποίηση και η δική μας είναι μια δύσκολη εποχή. Στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουμε τον ρατσισμό ως καθημερινότητα αλλά και ως πολιτική ιδεολογία και αναφέρομαι στη Χρυσή Αυγή. Είναι ρατσισμός στο πλαίσιο της πολιτικής και γι’ αυτό οι Ναζί έλεγαν πως η δική τους είναι εφαρμοσμένη βιολογία στο πλαίσιο της πολιτικής.

Ο ρατσισμός ξεκινάει στα μέσα του 19ου αιώνα ως ένα ανορθολογικό κίνημα που θεωρεί πως πέρα και πάνω από το άτομο υπάρχει η φυλή ως μια βιολογική μονάδα και γι’ αυτό τον λόγο δεν επιτρέπεται να υπάρχει επιμιξία, γιατί αν υπάρχει επιμιξία θα επέλθει και η παρακμή» φέρνοντας και μια σειρά από παραδείγματα. Συνεχίζοντας τόνισε: «Το θέμα της ημέρας του ρατσισμού δεν είναι αν αγαπούμε τους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα αλλά αν επιτρέπουμε να υπάρχει μια ιδεολογία και να κερδίζει τον κόσμο που να υπάρχουν άνθρωποι που να γεννιούνται με λιγότερα δικαιώματα μέσα στην κοινωνία. Επειδή αυτό δεν το κάνουμε από την αρχή γι’ αυτό έχουμε και κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή. Την ημέρα κατά του ρατσισμού θα πρέπει να σκεφτόμαστε πως είναι ημέρα κατά του ναζισμού και κατά του φασισμού».

Από την πλευρά του κ. Χαραμής στάθηκε στα εξής: «Αυτό που συμβαίνει στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο μεταφέρεται και στο σχολείο και στις σχέσεις των παιδιών. Αν στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί μια στάση και μια αντίληψη ενάντια στους μετανάστες τότε και στο σχολείο προσλαμβάνει αυτό το μήνυμα. Έτσι οι σχέσεις των παιδιών αλλά και των καθηγητών επηρεάζονται αντίστοιχα. Εμείς θέλουμε το σχολείο να καταστεί ως χώρος που αυτά τα μηνύματα να μειώνονται και αντίθετα να δημιουργείται ένα περιβάλλον σεβασμού απέναντι στη δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το αντίδοτο στον ρατσισμό είναι ο σεβασμός αυτός. Γι’ αυτό τον λόγο η ΟΛΜΕ έχει αναλάβει μια σειρά από προσπάθειες. Έχει εκδώσει βοηθητικό διδακτικό υλικό που μπορούν να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί για τα παιδιά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass