Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων στο Τμήμα Ιατρικής Λάρισας

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2015 15:19 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 21:19

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εκπαιδευτικών επισκέψεων σχολείωνστο Τμήμα Ιατρικής. Μαθητές της Γ' Λυκείου σχολείων του Νομού Λάρισας και του Νομού Μαγνησίας επισκέφθηκαν το Τμήμα Ιατρικής, στις εξής ημερομηνίες: 22.01.2015, 29.01.2015, 05.02.2015 και 12.02.2015.

 

Τα σχολεία από το Νομό Λάρισας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν τα εξής: 1ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, 2ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, 3ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, 4ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, 5ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, 6ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, 7ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, 8ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, 9ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, 10ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, 12ο ΓΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, 15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ, ΓΕΛ ΤΥΡΝΑΒΟΥ, ΓΕΛ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ, ΓΕΛ ΝΙΚΑΙΑΣ, ΓΕΛ ΦΑΛΑΝΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΑΠΤΟΥ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ.

Τα σχολεία από το Νομό Μαγνησίας ήταν τα εξής: 2ο ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ, 4ο ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ, 6ο ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ, 7ο ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ, 8ο ΓΕΛ ΒΟΛΟΥ, 1ο ΓΕΛ Ν. ΙΩΝΙΑΣ και ΓΕΛ ΑΛΜΥΡΟΥ.

Τους μαθητές υποδέχτηκε στο Αμφιθέατρο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ η Υπεύθυνη Εξωστρέφειας του Τμήματος Ιατρικής, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κυτταρικής Φυσιολογίας, κα Ε. Παρασκευά.

Αρχικά έγινε μία σύντομη παρουσίαση του Τμήματος και του περιεχομένου των προπτυχιακών σπουδών σε μία σύγχρονη Ιατρική Σχολή.

Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Τμήματος και οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν:

•          τη Βιβλιοθήκη όπου τους υποδέχτηκαν οι κ.κ. Γιώργος Γκαραγκούνης, Στέλλα Λαχανά,ΝίκοςΜπράμης, Μαρία Τσιούτσιου, Διοικητικό Προσωπικό της Βιβλιοθήκης. Στο Παράρτημα Βιβλιοθήκης στη Λάρισα υποστηρίζεται και προωθείται το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Ιδρύματος με μία συνεχώς αναπτυσσόμενη συλλογή ποικίλωνπληροφοριακών υλικών (μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις, αρχειακό και μουσειακό υλικό).

•          το Εργαστήριο Ανατομίας. Η ξενάγηση έγινε από τα μέλη ΔΕΠ του εργαστηρίου κ.κ. Αικ. Βάσιου, Αναπλ. Καθηγήτρια, Α. ΖιμπήΕπίκ. Καθηγητή και Μ. ΣγάντζοΕπίκ. Καθηγητή. Οι Μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν το χώρο πλαστικών προπλασμάτων και τη συλλογήτων πραγματικών οστών και να τα επεξεργαστούν από κοντά. Επίσης επισκέφτηκαν το χώρο των ανατομικών τομών και παρασκευών και είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν μονιμοποιημένα παρασκευάσματα ανθρωπίνων οργάνων και μονομοποιημένα έμβρυα.Ακολούθως οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη δομή του μαθήματος της Ανατομίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς επίσης τους αναπτύχθηκε η σημασία της ανατομίας τόσο στον κύκλο των προπτυχιακών σπουδών όσο και στην καθημερινή κλινική πράξη ενός ιατρού. Τέλος ξεναγήθηκαν στη μοναδική συλλογή εικόνων μικροσκοπικήςανατομίας των διαφόρων σταδίων ανάπτυξης του ανθρωπίνου εμβρύου.

 

•          Το Εργαστήριο Ανοσολογίας-Ιστοσυμβατότητας, όπου τους υποδέχτηκαν τα μέλη του Εργαστηρίου Καραΐσκου Γεθσημανή, Γραμουστιάνου Ε.Σ., Καραμούτη Ε., Σεβδαλή Ε. καιΤσιντή Γ.. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για εργαστηριακές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην Κλινική Ανοσολογία. Συγκεκριμένα, στο χώρο της Μοριακής Ανοσολογίας έγινε επίδειξη της διαδικασίας απομόνωσης γενετικού υλικού από ολικό αίμα και της τεχνικής PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης) καθώς και ενημέρωση για τις εφαρμογές της Μοριακής Διάγνωσης στην Ανοσολογία. Στο χώρο της Κυτταρομετρίας Ροής ενημερώθηκαν για την μέθοδο που χρησιμοποιείται και πραγματοποιήθηκε επίδειξη λειτουργίας του Κυτταρομετρου σε δείγμα αίματος, για την εξέταση ανοσοφαινοτυπου περιφερικού αίματος. Τέλος, στο χώρο της Ανοσοχημείας οι μαθητές ενημερώθηκαν για την τεχνική

οπτικής μικροσκοπίας και μικροσκοπίας φθορισμού.

•          Το Εργαστήριο Βιολογίας, όπου οι μαθητές πραγματοποίησαν με τη συνδρομή της Δρ. Μαρίας Σάτρα, Ε.ΔΙ.Π Βιολογίας-Μοριακής Βιολογίας:

•          τυποποίηση ομάδων αίματος με την χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων  αναλυτική περιγραφή και επίδειξη της διαδικασίας κατασκευής του καρυότυπου καθώς και της χρησιμότητάς της στην διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών,  αναλυτική περιγραφή και επίδειξη της τεχνικής PCR, καθώς και της χρησιμότητάς της στην μοριακή διάγνωση γενετικών ασθενειών.

•          Το Εργαστήριο Βιοχημείας, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τα μέλη ΔΕΠ του εργαστηρίου κ.κ. Ε. Γεωργάτσου, Αναπλ. Καθηγήτρια Βιοχημείας & Μοριακής Βιολογίας, Η. Μυλωνή, Επικ. Καθηγητή Βιοχημείας και Γ. Σίμο, Καθηγητή Βιοχημείας. Οι μαθητές

ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου καιπεριηγήθηκαν στις αίθουσες άσκησης των φοιτητών καθώς και στους χώρους ερευνητικήςδραστηριότητας όπου έγινε επίδειξη απλών μεθόδων (φυγοκέντρηση, φωτομέτρηση,κυτταροκαλλιέργειες) ή προηγμένων επιστημονικών οργάνων (μικροσκόπιο φθορισμούκαι άλλα όργανα οπτικής απεικόνισης).

•          Το Εργαστήριο Φαρμακολογίας. Η ξενάγηση στους χώρους του Εργαστηρίου έγινε από την κ. Ε. Ασπροδίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας. Μετά την ξενάγηση, μαθητές και συνοδοί Καθηγητές συγκεντρώθηκαν στην Αίθουσα Σεμιναρίων του Εργαστηρίου, όπου η κ. Ασπροδίνη έδωσε σύντομη διάλεξη σχετικά με το μάθημα Φαρμακολογίας το οποίο διδάσκεται στους φοιτητές ιατρικής, αλλά και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών ΔΕΠ του Εργαστηρίου εστιάζοντας στο πεδίο της Νευροφαρμακολογίας, των τεχνικών μελέτης της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη σημασία της έρευνας στην αντιμετώπιση νόσων του νευρικού συστήματος. Στη συνέχεια, οιμαθητές επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Ηλεκτροφυσιολογίας όπου μαθητές και συνοδοί Καθηγητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επίδειξη εκτομής εγκεφάλου πειραματοζώου και παρασκευάσματος του ιπποκάμπου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκανγια τη λειτουργία της δομής αυτής που είναι η μνήμη και η μάθηση.

•          Το Εργαστήριο Φυσιολογίας όπου ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τα μέλη ΔΕΠ κ.κ. Σ. Ζαρογιάννη, Ε. Παρασκευά, και Α. Χατζηευθυμίου, την Επιστημονική Συνεργάτη κ. Ρ. Σταματίου και το μέλος ΕΤΕΠ κ. Ι. Μακαντάση, για τις ερευνητικές κατευθύνσεις τουεργαστηρίου, καθώς και τον τρόπο εκπαίδευσης των φοιτητών στο μάθημα της Φυσιολογίας. Επίσης, έγινε επίδειξη αντιπροσωπευτικών εργαστηριακών ασκήσεων.

 

•          Το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής. Η ξενάγηση έγινε από μέλη ΔΕΠ και επιστημονικούς συνεργάτες του εργαστηρίου. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου, που περιλαμβάνουν την κατανόηση των φυσιολογικών ιστών του ανθρώπινου οργανισμού και στη συνέχεια τις ιστολογικέςαλλαγές που συμβαίνουν σε νεοπλασματικές και φλεγμονώδεις νόσους. Στη συνέχεια, επισημάνθηκαν οι σύγχρονες τεχνικές μοριακής ιστοπαθολογίας, που πραγματοποιούνται στο εργαστήριο με στόχο την εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση των ογκολογικώνασθενών όσο και την αναζήτηση νέων βιοδεικτών που θα αποτελέσουν θεραπευτικούς στόχους. Παράλληλα οι μαθητές ενημερώθηκαν για το κλινικό έργο του εργαστηρίου το οποίο καλύπτει τις ανάγκες των δύο νοσοκομείων του u957 νομού και της ευρύτερης περιοχήςτης Θεσσαλίας και μελέτησαν σε οπτικά μικροσκόπια συγκεκριμένες περιπτώσεις βιοψιών προκειμένου να κατανοήσουν τη σημασία της παθολογοανατομικής διάγνωσης στην κλινική πράξη.

 

•          Τη Μαιευτική & Γυναικολογική κλινική, όπου τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής της Κλινικής Αν. Καθηγητής Αλέξανδρος Δαπόντε. Με την παρουσία των συνοδών εκπαιδευτικών οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Κλινικής (Β΄ και Γ΄πτέρυγα, ισόγειο), στις πτέρυγες νοσηλείας, στο Μαιευτήριο και στη Μονάδα ΥποβοηθούμενηςΑναπαραγωγής και κατέληξαν στο χώρο του Αμφιθέατρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Εκεί ο Διευθυντής της Κλινικής με τους μαθητές είχαν μια ελεύθερη συνομιλία, μια εκτενή ανταλλαγή απόψεων για το σύστημα διακομιδών και το σύστημα υγείας στηνΕλλάδα, καθώς και το σύστημα εισαγωγής των ασθενών στα πλαίσια των εφημεριών ή των τακτικών εξωτερικών ιατρείων της Κλινικής.

 

•          Τη Χειρουργική κλινική. Κατά την επίσκεψη των μαθητών στην χειρουργική κλινική, έγινε ξενάγηση στις νοσηλευτικές πτέρυγες, αναλύθηκε η ρουτίνα της καθημερινής φροντίδας των ασθενών και επεξηγήθη ο ρόλος του νοσηλευτικού προσωπικού. Παρουσιάσθηκε τοοργανόγραμμα λειτουργίας της κλινικής και οι αρμοδιότητες ειδικών και ειδικευόμενων, έγινε αναφορά στη λειτουργία του Χειρουργείου. Επιπλέον, παρουσιάσθηκε το εκπαιδευτικό και μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα της κλινικής και αναλύθηκε διαδραστικά ηεκπαίδευση/ειδίκευση στην Γενική Χειρουργική και στις εξειδικεύσεις της. Τέλος έγινεσυζήτηση γενικότερη για τις ιατρικές σπουδές και την ειδίκευση στην Χειρουργική στην Ελλάδα σε σύγκριση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

 

•          Το εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, όπου ενημερώθηκαν από τον Δ/ντή του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής, Αναπληρωτή Καθηγητή Παναγιώτη Γεωργούλια, για το αντικείμενο της Πυρηνικής Ιατρικής, τις ερευνητικές και τις κλινικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου. Επιπλέον, οι μαθητές και οι καθηγητές τους είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούνστους χώρους του Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής (invitro και invivo) όπου αναπτύχθηκαν απλά και κατανοητά οι βασικές αρχές λειτουργίας του υψηλής τεχνολογίας ιατρικού εξοπλισμού που είναι εγκατεστημένος στο Εργαστήριο και οι κύριες κλινικές διαγνωστικές u954 και θεραπευτικές εφαρμογές της Πυρηνικής Ιατρικής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass