ΣΤΙΣ ΜΗ ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Βάσεις σε... ελεύθερη πτώση!

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2015 8:55

 

 

Της Λένας Κισσάβου

Σε... ελεύθερη πτώση, εκτιμάται ότι θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής για τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανατρέποντας την εικόνα που είχε σχηματιστεί πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, για άνοδό τους, εξ αιτίας του μικρότερου αριθμού εισακτέων φέτος, απ’ ό,τι πέρυσι, στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας.

«Πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές, όλων των επιστημονικών πεδίων...», «Μεγαλύτερη πτώση στις μη περιζήτητες σχολές και σε αυτές των περιφερειακών ιδρυμάτων...», «Ο συγκριτικά καλύτερος θα εισαχθεί στη σχολή της επιθυμίας του, απλά με βαθμολογία χαμηλότερη της προηγούμενης χρονιάς...», συγκλίνουν οι εκτιμήσεις των φροντιστών της Λάρισας, απ’ τους οποίους ζητήσαμε να καταθέσουν την άποψή τους, για το πιθανότερο σενάριο της διακύμανσης των βάσεων, που περιμένουν με αγωνία οι πάνω από 100.000 υποψήφιοι.

Αναλυτικότερα:

ΕΝΩΣΗ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φροντιστηρίων Ν. Λάρισας, κλασικός φιλόλογος και διευθυντής σπουδών του φροντιστηρίου «Μόρφωση»,

κ. Χρήστος Βλούχος, αναφέρει: «Μπορεί να μην έχουμε ακόμη τα δεδομένα για ασφαλείς εκτιμήσεις σχετικά με τις βάσεις των σχολών προτίμησης των υποψηφίων της θεωρητικής κατεύθυνσης, αλλά η γενική αίσθηση είναι ότι αυτές θα πέσουν σε όλα τα πεδία, στα οποία, με κριτήριο το μάθημα επιλογής, μπορούν να δηλώσουν σχολές.

Στην πρόγνωση αυτή μας οδηγεί το γεγονός ότι το ποσοστό των μαθητών που έγραψε πολύ καλά στα εξετασθέντα μαθήματα φαίνεται να είναι μικρότερο σε σχέση με προηγούμενα έτη, λόγω των απαιτητικότατων θεμάτων στα περισσότερα από αυτά.

Εννοείται ότι η πτώση των βάσεων αναμένεται μεγαλύτερη στις μη περιζήτητες σχολές και σε αυτές της περιφέρειας, κυριότερα των γεωγραφικά απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Αυτό θα προσφέρει περισσότερες – σε σχέση με το παρελθόν – ευκαιρίες σπουδών σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν σε αυτές.

Συνεπώς, συστήνουμε στους υποψήφιους άρτια ενημέρωση πάνω στις σπουδές που προσφέρουν τα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας και στις προοπτικές τους όπως και ευλαβική προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, αφού φυσικά ανακοινωθούν οι βαθμολογίες».

«ΕΝΩΜΕΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ»

Ο κ. Στράτος Στρατηγάκης, ερευνητής σε θέματα εκπαίδευσης,

σύμβουλος σταδιοδρομίας, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού, συνεργάτης των «Ενωμένων Φροντιστηρίων», υποστηρίζει: «Τα θέματα κρίνονται, χωρίς να έχουμε κάποιο επίσημο στατιστικό στοιχείο, απλά διαβάζοντας τις ανακοινώσεις των επιστημονικών ενώσεων, πιο δύσκολα από τα περυσινά, στα περισσότερα μαθήματα. Δύσκολα θέματα σημαίνει πτώση των βάσεων. Δύσκολα θέματα στα μαθήματα βαρύτητας σημαίνει μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση των βάσεων. Τα θέματα στα Μαθηματικά, τα Αρχαία, τη Βιολογία Κατεύθυνσης αλλά και τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας θεωρήθηκαν από τις αντίστοιχες επιστημονικές ενώσεις από δυσκολότερα έως και πολλά και πολύ δύσκολα. Ένας μαθητής που θα έχει μέσο όρο 15 στα έξι πανελληνίως εξεταζόμενα μαθήματα, με βαθμό στα Μαθηματικά ή τα Αρχαία 13, θα έχει γενικό βαθμό πρόσβασης 15,6 (λόγω της συμμετοχής του προφορικού), αλλά θα συγκεντρώνει 15.340 μόρια και όχι 15.600, όπως θα περίμενε. Αυτό γιατί στα Μαθηματικά ή τα Αρχαία που αποτελούν το 1ο μάθημα βαρύτητας έχει χαμηλότερη βαθμολογία. Συνεπώς ένας παράγων πτώσης των βάσεων είναι τα πιο δύσκολα θέματα και μάλιστα στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας.

Ένας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των βάσεων είναι η δραστική μείωση των μετεγγραφών.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια να ανοίξει η ψαλίδα ανάμεσα στις ομοειδείς σχολές σε διαφορετικά τμήματα. Πέρυσι, για παράδειγμα, η βάση των Μηχανολόγων Κοζάνης ανέβηκε 1.960 μόρια αιφνιδιάζοντας όλους, γιατί για κάποιους χρησίμευσε ως "όχημα" για να βρεθούν στους Μηχανολόγους του ΕΜΠ. Οι ελεύθερες μετεγγραφές είχαν αυτή τη συνέπεια.

Φέτος που οι μετεγγραφές θα είναι ελάχιστες θα επανέλθουμε σε πτώση των βάσεων των περιφερειακών ιδρυμάτων.

Όλα αυτά θα εξισορροπήσουν την τάση που υπήρχε πριν τις πανελλήνιες να αυξηθούν οι βάσεις λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων κατά 1960 θέσεις.

Αναμένουμε, λοιπόν, πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές όλων των πεδίων, χωρίς να μπορούμε να προβλέψουμε χωρίς να έχουμε στοιχεία τι θα γίνει στις μεσαίες σχολές».

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ «ΠΡΟΟΔΟΣ»

Ο μειωμένος αριθμός των εισακτέων στην πλειοψηφία των σχολών, η μεγαλύτερη δυσκολία των θεμάτων σε ορισμένα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, συγκριτικά με τα παρελθόντα έτη και η διαφαινόμενη μείωση του αριθμού των μετεγγραφών, διαμορφώνουν την εκτίμηση του κ. Πέτρου Κάσσα, εκ των ιδιοκτητών των Φροντιστηρίων «Πρόοδος» Λάρισας και πιστοποιημένου Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού αναφορικά με τη διακύμανση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Επισημαίνει συγκεκριμένα: «Αναμένεται πτώση των βάσεων των σχολών που εντάσσονται στα 2ο, 3ο και 4ο Επιστημονικά πεδία. Όσον αφορά στις σχολές των 1ου και 5ου πεδίων πιο συγκρατημένη θα είναι η πτωτική πορεία των βάσεων, ειδικά στα τμήματα υψηλής ζήτησης. Ωστόσο, σημαντικότερη αναμένεται να είναι η πτώση στις βάσεις των σχολών της περιφέρειας όλων των επιστημονικών πεδίων.

Τέλος, δύσκολη καθίσταται η εκτίμηση των βάσεων των Στρατιωτικών Σχολών, οι οποίες παραδοσιακά περιλαμβάνονται στις πρώτες επιλογές των μαθητών, διότι το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προβεί ακόμα στην ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων για τη φετινή χρονιά».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟΣ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ «ΚΕΝΤΡΟΝ»

Ο κ. Δ. Αγραφιώτης, μαθηματικός, του εκπαιδευτικού Φροντιστηριακού Οργανισμού «Κέντρον» Λάρισας, υποστήριξε: «Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι: Ο αριθμός των εισακτέων (φέτος λιγότεροι), η δυσκολία των θεμάτων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι προτιμήσεις των υποψηφίων και ο τρόπος που γίνονται οι μετεγγραφές.

Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, εξαιτίας της μεγαλύτερης δυσκολίας των θεμάτωνσυγκριτικά με τα περσινά, στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και τη Φυσική Κατεύθυνσης που αποτελούν μαθήματα αυξημένης βαρύτητας οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά. Ίσως στα επίπεδα του 2013 και σε κάποια τμήματα ακόμη χαμηλότερα.

Η δυσκολία στη Βιολογία Κατεύθυνσης, πάντα συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, δημιουργεί πτώση και στο 3ο επιστημονικό πεδίο, αφού είναι μάθημα και αυτό αυξημένης βαρύτητας. Η πτώση αυτή δεν είναι ανάλογη της πτώσης του 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου διότι τα θέματα Χημείας, που είναι το άλλο μάθημα αυξημένης βαρύτητας ήταν μέτριας δυσκολίας.

Απαιτητικά θέματα είχαμε και στα μαθηματικά γενικής παιδείας, που αποτελούν μάθημα αυξημένης βαρύτητας στο 5ο επιστημονικό πεδίο. Έτσι παρόλο που είχαμε βατά θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας που είναι το άλλο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν πτωτικά.

Τα απαιτητικά επίσης θέματα στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, στα Λατινικά και στα Αρχαία Ελληνικά (άγνωστο) δημιουργούν πτώση βάσεων και στο 1ο επιστημονικό πεδίο που σε κάποια τμήματα θα είναι πιο συγκρατημένη επειδή το άλλο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, η Ιστορία Κατεύθυνσης είχε θέματα σχετικά εύκολα.

Ο αριθμός των υποψήφιων όμως είναι προκαθορισμένος αφού τον Αύγουστο, την προσωρινή στενοχώρια θα αντικαταστήσει η χαρά στα πρόσωπα των υποψηφίων. Ο συγκριτικά καλύτερος θα εισαχθεί στη σχολή της επιθυμίας του απλά με βαθμολογία χαμηλότερη της προηγούμενης χρονιάς.

Να προσέξουν ότι ο τρόπος που θα γίνουν οι μετεγγραφές ίσως δημιουργήσει μεγάλη πτώση βάσεων στα περιφερειακά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τα ερωτηματικά που μπαίνουν όμως είναι: Γιατί τα θέματα να είναι τέτοιας δυσκολίας, που δεν αντιστοιχεί στον χρόνο προετοιμασίας των υποψηφίων;

Η παιδεία που παρέχουμε σε αναντιστοιχία με το ύφος των θεμάτων για την αξιολόγηση των υποψηφίων, τους δημιουργεί αξίες;

Τους θωρακίζει ως προσωπικότητες που θα ενταχθούν σε μια επιστημονική κοινότητα; ή δημιουργεί φοβικούς πολίτες; Εδώ είναι το ζητούμενο για όλους εμάς, τους καθηγητές, αφού το υπέρτατο καθήκον μας είναι η ψυχοπνευματική ανέλιξη των μαθητών μας εις το διηνεκές».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass