ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

Τα Φάρσαλα στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα DEN - CuPID

Δημοσίευση: 19 Δεκ 2017 22:20

Ο Δήμος Φαρσάλων, έπειτα από αυστηρή και υψηλών απαιτήσεων επιλογή, συμμετέχει στα εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνονται από τη στρατηγική σύμπραξη DEN-CuPID

(Digital Educational Network for Cultural Projects' Implementation and Direction), που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του ΙΚΥ (Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+).

Στο αγγλόφωνο αυτό πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση της γνώσης σχετικά με τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμμετέχουν Δήμοι, οργανισμοί και φορείς προερχόμενοι από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Η απαιτητική επιλογή των στελεχών που παρακολουθούν την εκπαίδευση έγινε με βάση το βιογραφικό των υποψηφίων που πρότειναν οι φορείς σε συνδυασμό με την πρόταση που παρουσίασαν.

Η Βάσω Νούλα, ειδική συνεργάτις του δημάρχου Φαρσάλων και ειδική σε θέματα πολιτιστικής πολιτικής, επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τον Δήμο και έπειτα από τη συμμετοχή της στην πρώτη ημερίδα που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου, πήρε μέρος στο πρώτο εκπαιδευτικό σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα από τις 4 έως τις 7 Δεκεμβρίου.

Εκεί της δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσει το στρατηγικό ολιστικό σχέδιο πολλαπλών δράσεων που ο Δήμος Φαρσάλων στοχευμένα υλοποιεί τα τελευταία έξι χρόνια στο πεδίο του πολιτισμού και επιπροσθέτως, να καταθέσει εμπεριστατωμένα την πρόταση που ο Δήμος επιθυμεί, μέσω του προγράμματος DEN-CuPID, να προωθήσει.

Η παρουσίαση του έργου που γίνεται στον Δήμο και η συγκεκριμένη πρόταση που κόμισε έγιναν πολύ θερμά και με έκδηλο ενδιαφέρον δεκτές από τους υπολοίπους συμμετέχοντες και ασφαλώς, εγκαινίασαν ένα νέο κύκλο επαφών και συνεργασιών εντός και εκτός Ελλάδος. Για τον Δήμο Φαρσάλων η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η δικτύωση αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την επιδιωκόμενη εξωστρέφεια και την ισχυρά συγκροτημένη και δομημένη προβολή του τόπου.

Παρουσίαση:

Ο πολιτισμός είναι σίγουρα ένας από τους κορυφαίους τομείς στην εφαρμογή του προγράμματος Erasmus +. Οι σύγχρονες ανάγκες καθώς και η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τα πολιτιστικά ζητήματα και τις ταυτότητες απαιτούν την ενίσχυση του τριγώνου: κληρονομιά-δημιουργία-επικοινωνία. Ο πολιτισμός, τόσο σε απτές όσο και σε άυλες μορφές, μπορεί να αποτελέσει πηγή βιώσιμης ανάπτυξης και να συμβάλει όχι μόνο στην τοπική οικονομική ανάπτυξη αλλά και στη διαμόρφωση μελλοντικών κοινοτήτων στηριγμένων σε πιο ανθρωπιστικές αξίες.

Η καινοτόμος πτυχή του DEN-CuPID είναι η ολιστική προσέγγισή του σε πολιτιστικά ζητήματα καθώς και το γεγονός ότι στοχεύει στην οικοδόμηση μιας γέφυρας μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς (συνήθως υπό τον έλεγχο του δημόσιου τομέα), καινοτόμων πρακτικών διαχείρισης και επιχειρησιακής νοοτροπίας και δεξιοτήτων.

Ταυτόχρονα, η προσέγγιση DEN-CuPID είναι συμβατή με τις ταχέως αναπτυσσόμενες τοπικές και περιφερειακές διαδικασίες επωνυμίας - branding, που δημιουργήθηκαν για την εκ νέου αξιοποίηση συγκεκριμένης περιοχής. Τα τοπικά προϊόντα, τα κληροδοτήματα, το τοπίο και η φύση, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και ακόμη και οι παραδοσιακοί τρόποι ζωής, εάν αξιολογηθούν και ενισχυθούν σωστά, μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ισχυρότερης αίσθησης κοινής ταυτότητας και στην επίτευξη εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων. Επιπλέον, τα αποτελέσματα και οι καλές πρακτικές του προγράμματος θα τονώσουν μια ευρύτερη στρατηγική για την τοπική και περιφερειακή επωνυμία, καταργώντας τους υφιστάμενους περιορισμούς των τομεακών προσεγγίσεων στην τοπική ανάπτυξη.

Σκοποί και στόχοι:

Το DEN-CuPID σχεδιάζει και αναπτύσσει υψηλής ποιότητας και καινοτόμα εργαλεία και μαθήματα κατάρτισης για την καθοδήγηση των υπαλλήλων των δήμων, καθώς και των τοπικών φορέων και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών που ενδιαφέρονται για έργα και εγχειρήματα πολιτιστικής διαχείρισης. Περιλαμβάνει τρεις κύριους άξονες δράσης:

Εκπαίδευση:

• Προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σεμινάριο για τις πολιτιστικές αξίες και τις μεθοδολογίες για αποτελεσματική διαχείριση.

• Γνωρίζει τους συμμετέχοντες με χρηματοδοτικά μέσα και ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Προώθηση νέων ιδεών:

• Υποστηρίζει τους τοπικούς παράγοντες στην καθιέρωση της πολιτιστικής διαχείρισης ως εργαλείου για την αειφόρο ανάπτυξη.

• Ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές, δημιουργικές και καινοτόμες δεξιότητες και την ικανότητα να διαμορφώνουν και να υλοποιούν πρωτότυπα έργα και βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια.

Δικτύωση:

• Ενθαρρύνει την εταιρική σχέση και τη συνεργατική ανάπτυξη μεταξύ των τοπικών αρχών, των τοπικών κοινοτήτων και των ερευνητικών / εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

• Προσφέρει την ευκαιρία διεθνούς δικτύωσης και ανταλλαγής καλών πρακτικών.

ΦΑΡΣΑΛΑ - Γραφείο «Ε»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass