Τμήματα Μουσικών Σπουδών

* Μουσικών Σπουδών Ιονίου (Κέρκυρα) / Αθήνας / Θεσσαλονίκης * Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη)

Δημοσίευση: 14 Ιαν 2018 15:30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σκοπός των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών είναι να αναδείξουν ικανούς επιστήμονες, ώστε να ασχοληθούν με τη μουσικολογία, τη μουσικολογική έρευνα και την προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Επιπλέον, τα τμήματα αυτά έχουν ως στόχο την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των τεχνικών και ερμηνευτικών δυνατοτήτων της μουσικής, όπως επίσης και τη θεωρητική μελέτη και έρευνα στον τομέα της μουσικής.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ενδεικτικά, μερικά από τα κυριότερα μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα είναι τα εξής:

Ιστορική Μουσικολογία, Μουσική Υφή / Θεωρητικά της Μουσικής (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Τονική Σύνθεση), Ελληνική Δημοτική Μουσική, Αρμονία, Μουσικοί Πολιτισμοί, Φυσική και Μουσική Ακουστική, Βυζαντινή Σημειογραφία, Στοιχειώδης Οργανοχρησία, Ενορχήστρωση, Ηχοληψία για Σχολικές Μονάδες, Ιστορική Επισκόπηση της Βυζαντινής Μουσικής, Ιστορία της νεοελληνικής Έντεχνης Μουσικής, Μουσική του 20ού αιώνα, Αισθητική της Μουσικής, Αραβοπερσική μουσική, Αστική Λαϊκή Μουσική, Εθνογραφικός Κινηματογράφος και Ντοκιμαντέρ, Μουσική και θέατρο, Ινδική Μουσική, κ.ά.

Το επίπεδο σπουδών των τμημάτων είναι αρκετά υψηλό και δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει τα μαθήματά τους αν δεν έχει αυξημένες καλλιτεχνικές δεξιότητες και υψηλό μουσικοθεωρητικό επίπεδο.

Ειδικά για το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Μακεδονίας υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στο μηχανογραφικό δελτίο που αναφέρει ότι ο υποψήφιος που θα δηλώσει αυτό το τμήμα οφείλει να διαθέτει υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικών δεξιοτήτων και μουσικοθεωρητικών γνώσεων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Οι απόφοιτοι των συγκεκριμένων τμημάτων μπορούν να απασχοληθούν στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ως:

* μουσικολόγοι,

* καθηγητές στην Εκπαίδευση και στην Κατάρτιση,

* σύμβουλοι μουσικών οργανισμών, σε κέντρα ερευνών, ωδεία, στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα,

* μουσικοκριτικοί στα Μ.Μ.Ε.,

* παραγωγοί μουσικών εκπομπών,

* ελεύθεροι επαγγελματίες.

Οι απόφοιτοι των Μουσικών Σπουδών εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 16, Μουσικής, για διορισμό στη δημόσια και ιδιωτική Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, τόσο σε Σχολεία Γενικής Παιδείας όσο και στα ειδικευμένα Μουσικά Σχολεία. Σε όλους τους Διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. οι απόφοιτοι των Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικής έχουν προτεραιότητα έναντι των αποφοίτων Ωδείων.

Στον Κλάδο Π.Ε. 16.01 (Μουσικής), εντάσσονται οι κάτοχοι πτυχίου: α) Μουσικών Σπουδών ή β) Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο της αλλοδαπής αναγνωρισμένου από τα αρμόδια όργανα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας ιδρύματος. Στον Κλάδο Π.Ε. 16.02 (Μουσικής) εντάσσονται οι κάτοχοι πτυχίου του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, με δυνατότητα διορισμού μόνο στα μουσικά σχολεία. Τέλος, στον Κλάδο Τ.Ε. 16 (Μουσικής) εντάσσονται οι κάτοχοι πτυχίου μουσικής ειδίκευσης αναγνωρισμένου μη Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της ημεδαπής ή πτυχίο μουσικής ειδικότητας του άρθρου 8 παρ. 5 του ν. 2158/1993 (ΦΕΚ 109 Α’) ή πτυχίο ισότιμο και αντίστοιχο της αλλοδαπής, και απολυτήριο εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείου της ημεδαπής ή ισότιμο της αλλοδαπής (Πρόσκληση ενδιαφέροντος διορισμού, Αρ. Πρωτ. 82535/δ2, 16/8/2006).

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Μουσικών Σπουδών μπορούν, επίσης, να απασχοληθούν ως Μουσικολόγοι, ως Μουσικοί και ως Μουσικοί Επιμελητές, ως Κριτικοί Τέχνης και ως Ιεροψάλτες.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε δύο ειδικά μαθήματα (αρμονία και έλεγχο μουσικών ακουστικών ικανοτήτων) και ο συντελεστής του μαθήματος είναι 2 (ο βαθμός που θα γράψει ο υποψήφιος πολλαπλασιάζεται με το 200). Ως βαθμός του ειδικού μαθήματος ορίζεται ο μέσος όρος των βαθμών των δύο μαθημάτων εξέτασης.

* Το 2016 ανακοινώθηκε εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία, στελεχώνονται θέσεις αναπληρωτών και ωρομισθίων των κλάδων ΠΕ16.01, ΠΕ16.02, ΠΕ17.13, ΠΕ17.14, ΤΕ16 και ΕΜ16

* Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Δημόσιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.Ε.Μ.Δ.Ε.), Ηλ. Διεύθυνση: http://www.peemde.gr/

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ:

* Τα τμήματα Μουσικών Σπουδών των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και του Ιονίου Πανεπιστημίου δεν δέχονται φοιτητές από άλλα τμήματα. Επίσης δεν στέλνουν φοιτητές μεταξύ τους.

* Το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δεν δέχεται φοιτητές από άλλα τμήματα. Επίσης, δεν στέλνει φοιτητές σε άλλα τμήματα.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 541 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2017»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass