ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 700 ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Θεσμός για τη Λάρισα το Μαθητικό Συνέδριο

Δημοσίευση: 03 Μαϊ 2018 22:18

Με μαθητές δημοτικών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας πλημμύρισε χθες το πρωί το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στο 5ο Συνέδριο που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με τίτλο «Μαθαίνω και Παρουσιάζω τον πολιτισμό του τόπου μου».

Περίπου 700 μαθητές ανέβηκαν στη σκηνή του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των ερευνητικών δράσεών τους μέσα από τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων με θέμα τον Πολιτισμό. Βασικός σκοπός του συνεδρίου ήταν οι μαθητές και μαθήτριες, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, να προβληματιστούν, να αναστοχαστούν, να ερευνήσουν, να συνθέσουν εργασίες και να αναδείξουν τα μνημεία, τα έθιμα και τα πανηγύρια του τόπου τους με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Εκπαιδευτικοί και γονείς που παρακολούθησαν το συνέδριο χειροκρότησαν θερμά τα παιδιά που για ακόμη μια φορά απέδειξαν πως με το μεράκι και την αγάπη γίνονται θαύματα.

Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυναν η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτήρης Βούλγαρης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπέμπης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου κ. Νίκος Καλτσάς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Λάρισας κ. Δημήτρης Παπαποστόλου.

Η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης κ. Ελένη Αναστασοπούλου στον σύντομο χαιρετισμό της έκανε λόγο για ένα συνέδριο-γιορτή που κάθε χρόνο βάζει τον πήχη ψηλότερα και αποδεικνύει ότι η προσπάθεια και το μεράκι των εκπαιδευτικών βοηθούν τα παιδιά να εκφράζονται και να δημιουργούν, να μαθαίνουν και να συνεχίζουν τον πολιτισμό του τόπου τους.

Ο διευθυντής της Α’/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Σωτήρης Βούλγαρης συνεχάρη τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολείων για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν όλο αυτό το διάστημα και αναφερόμενος στο Μαθητικό Συνέδριο που φέτος πραγματοποιήθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά σημείωσε «Το Μαθητικό Συνέδριο είναι πια θεσμός. Ένας θεσμός που εύχομαι να συνεχίσει για πάρα πολλά χρόνια, για να ανταμώνουμε, να προβάλλουμε τη δουλειά που γίνεται στα σχολεία, να μπορούν οι μαθητές να εκφράζονται και να δημιουργούν και να ανταλλάσσουμε απόψεις για ό,τι αφορά την εκπαιδευτική κοινότητα». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή της υπεύθυνης σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνας Χατζημίχου που φρόντισε και την παραμικρή λεπτομέρεια στο σχεδιασμό και υλοποίηση του συνεδρίου.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Μπέμπης συνεχάρη τα παιδιά αλλά και ιδιαίτερα τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη διοργάνωση του 5ου Μαθητικού Συνεδρίου Λάρισας, τονίζοντας ότι μέσα από τη συγκεκριμένη δράση αναδεικνύονται σημαντικά χαρακτηριστικά της Θεσσαλίας και του πολιτισμού της, προσφέροντας νέα διδάγματα. «Αυτές οι δράσεις μας ενδιαφέρουν και θα τις στηρίζουμε, γιατί μας ενδιαφέρει η νέα γενιά και θα είμαστε στο πλευρό της» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Ωδείου κ. Νίκος Καλτσάς καλωσόρισε τους μαθητές στο Ωδείου σημειώνοντας ότι η επιλογή ενός χώρου πολιτισμού για τη συγκεκριμένη δράση ήταν η ιδανικότερη επιλογή. «Ο πολιτισμός είναι απαραίτητη οδός για να γίνουμε καλύτεροι πολίτες, να γίνει καλύτερο το σχολείο, καλύτερη η κοινωνία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων κ. Δημήτρης Παπαποστόλου τόνισε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και μέσω τέτοιων δράσεων που προάγουν τον πολιτισμό και τη μάθηση, αποδεικνύεται ότι γίνεται σημαντικό έργο στα δημόσια σχολεία. «Η προσφορά και το έργο των εκπαιδευτικών είναι τεράστια. Το συνέδριο αυτό είναι καρπός συνεργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών με εξαιρετικά αποτελέσματα» πρόσθεσε.

Στη διοργάνωση του 5ου Μαθητικού Συνεδρίου, συμμετείχαν η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), ο Δήμος Λαρισαίων, ο Δήμος Τυρνάβου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας- Διαχρονικό Μουσείο, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Λάρισας και άλλοι φορείς.

Τις εργασίες του Συνεδρίου πλαισίωσαν οι συνδιοργανωτές φορείς με βιωματικές δράσεις για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς: «Αναζητώντας τον κρυμμένο θησαυρό στο Ιστορικό Κέντρο της Λάρισας» από το Διαχρονικό Μουσείο, «Φιλοτεχνώ καρτ-ποσταλ με λαϊκά μοτίβα για να γνωρίσω στους μακρινούς φίλους μου τη Θεσσαλική Παράδοση» από το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, «Γνωρίζω όργανα και μουσικές του τόπου μας» Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.

Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνα Χατζημίχου παρουσιάζοντας τα σχολεία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα των μαθητικών συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν έως τώρα ήταν θεαματικά και πρόσθεσε «Δόθηκε η δυνατότητα σε χιλιάδες μαθητές-μικρούς σύνεδρους από όλο τον νομό, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, να προβληματιστούν, να αναστοχαστούν, να ερευνήσουν, να συνθέσουν εργασίες και να αναδείξουν τα μνημεία, τα έθιμα και τα πανηγύρια του τόπου τους με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Παίζοντας τον ρόλο μικρών ιστορικών ερευνητών, οι μαθητές/τριες μελέτησαν τις αρχαίες, ρωμαϊκές και βυζαντινές αρχαιότητες, με κύριο στόχο να ανακαλύψουν την προέλευσή τους, την ιστορική, πολιτισμική και κοινωνική σημασία τους για το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και τη σύνδεσή τους με την πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης. Μ΄ αυτόν τον τρόπο, προσέγγισαν έννοιες Τοπικής Ιστορίας, Πολιτισμού και Γεωγραφίας. Ακόμη, τους δόθηκε η δυνατότητα να εργαστούν πέρα από τα καθιερωμένα πλαίσια της σχολικής αίθουσας, και να επικοινωνήσουν από απόσταση μέσω διαδικτύου με παιδιά της ηλικίας τους από άλλες χώρες, να αλληλοσυστηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες, χρησιμοποιώντας μάλιστα και ξένες γλώσσες, αφού πολλά σχολεία ανέλαβαν και υποστήριξαν ευρωπαϊκές συμπράξεις».

Σε όλους τους μικρούς συνέδρους αλλά και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς δόθηκε φάκελος με χρήσιμο υλικό για τον πολιτισμό του τόπου τους, ενώ απονεμήθηκαν και έπαινοι συμμετοχής.

Στο συνέδριο βρέθηκαν επίσης ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, οι αντιδήμαρχοι κ. Δ. Δεληγιάννης και Απ. Σουρλαντζής, εκπρόσωπος της Μητρόπολης, η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, σχολ. σύμβουλοι Π.Ε., και αιρετοί αντιπρόσωποι των ΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ.

Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων προσφέρθηκαν για τους μαθητές υλικό από μνημεία της Θεσσαλίας, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής προσέφερε στους συμμετέχοντες μαθητές πρωινό γεύμα, η Μητρόπολη ανέλαβε τους επαίνους και ο Δήμος Τυρνάβου τη μεταφορά των συνέδρων. Στο φουαγιέ του ωδείου υπήρχε έκθεση με έργα των μαθητών.

Στο συνέδριο συμμετείχαν τα εξής σχολεία: 29o Δημ. Σχολείο Λάρισας, Δημ. Σχ. Ανάβρας Αγιάς, Ειδικό Δημ. Σχ. Γαλανοβρυσης, Διασχολικό με το Ε.Ε.Ε. Γυμνάσιο-Λύκειο Ελασσόνας, Δημοτικό Σχολείο Ευδρίου-Λόφου, Δημοτικό Σχολείο Καλοχωρίου, Νηπιαγωγείο, Δημ. Σχ. Στομίου, 23o Νηπιαγωγείο Λάρισας 12ο Δημ. Σχ. Λάρισας, 23o Δημ. Σχ. Λάρισας.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass