Με 2 νέες Σχολές και 7 νέα Τμήματα μπαίνει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η Λάρισα

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ 15 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ * Η ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ * ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Δημοσίευση: 04 Ιουλ 2018 22:45

Ζ. Μαμούρης: Ικανοποιητικό σχέδιο, υπάρχουν ενστάσεις και προτάσεις. Π. Λάμψας: Η πρόταση δεν είναι κοντά σε αυτά που θέλαμε. Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας τριχοτομείται, πρέπει να διευκρινιστούν πολλά θέματα.

Οκτώ Σχολές (μοιράζονται 3 σε Λάρισα, 3 σε Βόλο, 1 Τρίκαλα και 1 Λαμία), 34 Τμήματα, 6 Ινστιτούτα, 4 Κέντρα και μεγάλο αριθμό Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης περιλαμβάνει το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας που δόθηκε χθες στη Δημόσια Διαβούλευση.

Το πολυαναμενόμενο κείμενο-πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο που θα προκύψει μετά τη συγχώνευση με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (μόνο για τις Σχολές του πρώην ΤΕΙ Λαμίας) δόθηκε στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στις Συγκλήτους των τριών ιδρυμάτων και μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση, σε 15 ημέρες θα ετοιμασθεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Το κείμενο αποτελεί σύνθεση των προτάσεων που έχουν συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή, μέλη της οποίας ήταν πρυτάνεις και αναπληρωτές πρυτάνεις των τριών Ιδρυμάτων μαζί και με έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου. Η επεξεργασία των προτάσεων και η ανταλλαγή απόψεων άρχισε πριν 8 μήνες.

Σύμφωνα με την πρόταση του ΥΠΕΠΘ για τη διαμόρφωση του νέου χάρτη των Σχολών, των Τμημάτων και των Ερευνητικών Δομών συνυπολογίστηκαν οι υφιστάμενες δομές, το επιστημονικό προσωπικό των τριών ιδρυμάτων, η θεματική εξειδίκευση και η γεωγραφική τους διασπορά. Μετά από διαβουλεύσεις εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας και τις συζητήσεις στο πλαίσιο της Επιτροπής, θεωρήθηκε προσφορότερη η ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις πέντε πόλεις που ήδη αυτό λειτουργεί (Βόλος, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λαμία). Επιπλέον, προκρίθηκε η ανάπτυξη δράσεων και θεσμών στη Φωκίδα, στους Δελφούς και την Άμφισσα.

Το βασικό ζητούμενο της πρότασης της Λάρισας που ήταν η έδρα της Γεωπονίας δεν υιοθετείται από την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, που αφήνει την έδρα στον Βόλο και στη Λάρισα δημιουργεί δύο νέα τμήματα της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, το Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας και το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής.

Αναφορικά με τις Σχολές ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τρεις νέες Σχολές, μία από μετονομασία στα Τρίκαλα και δύο νέες στη Λάρισα. Συγκεκριμένα ιδρύονται η Σχολή Τεχνολογίας και η Σχολή Οικονομικών Επιστημών στη Λάρισα και η Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας στα Τρίκαλα.

ΤΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ

Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το 2018 και τίθενται σε λειτουργία το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 τα εξής νέα 16 Τμήματα:

-Τμήμα Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων, ΒΟΛΟΣ

-Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, ΒΟΛΟΣ

-Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Γεωπονίας Αγροτεχνολογίας, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Νοσηλευτικής, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Τεχνολογιών, ΛΑΡΙΣΑ

-Τμήμα Διαιτολογίας, ΤΡΙΚΑΛΑ

-Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

-Τμήμα Δημόσιας Υγείας, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

-Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων, ΚΑΡΔΙΤΣΑ

-Τμήμα Φυσικοθεραπείας, ΛΑΜΙΑ

-Τμήμα Φυσικής, ΛΑΜΙΑ

-Τμήμα Μαθηματικών, ΛΑΜΙΑ.

Tα νέα Τμήματα θα αξιοποιήσουν σε σημαντικό βαθμό το υφιστάμενο επιστημονικό προσωπικό των ΤΕΙ, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να κατευθυνθεί προς αυτά ανάλογα με την ειδικότητά του.

ΑΒΕΡΩΦΕΙΟ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Στη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην ίδρυση του Αβερώφειου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας και του Ολοκληρωμένου Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας του Καρκίνου που θα λειτουργήσουν στη Λάρισα. Τόσο το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Πάρκο όσο και το Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας του Καρκίνου έπεσαν στο τραπέζι, προφανώς για να αντισταθμίσουν τη μη αποδοχή της πρότασης της Λάρισας για μεταφορά της έδρας Γεωπονίας.

 Αναλυτικότερα, ιδρύεται στη Λάρισα το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας (ΑΒ.Α.ΤΕ.ΠΑ.ΘΕ.), στα όρια του αγροκτήματος του ΤΕΙ Θεσσαλίας και της Αβερωφείου Γεωργικής Σχολής. Υπό το Πάρκο θα λειτουργεί Θερμοκοιτίδα Νέων Αγροτικών Επιχειρήσεων, με στόχο την παροχή υποστήριξης κατά την εισαγωγή στο επιχειρηματικό οικοσύστημα spin-off εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες στον αγροτικό χώρο. Η Θερμοκοιτίδα θα υποστηρίζεται τόσο από το Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα ιδρυθεί στη Λάρισα όσο και από τα Τμήματα του ΠΘ.

Επίσης ιδρύεται στη Λάρισα Ολοκληρωμένο Κέντρο Διάγνωσης και Θεραπείας Καρκίνου. Το Κέντρο συνιστά σημαντικότατη αναπτυξιακή επένδυση και για το ιατρικό Τμήμα και για την περιοχή. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας. Αντικείμενο του Κέντρου είναι η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων και η μεγιστοποίηση των ωφελημάτων που η καινοτόμος τεχνολογία δύναται να προσφέρει σήμερα στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου, καθώς επίσης και η προσφορά ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς της Θεσσαλίας, της υπόλοιπης Ελλάδος και των γειτονικών χωρών. Το Κέντρο αναμένεται να συμβάλει θετικά σε βασικές παραμέτρους του τομέα της υγείας, οι οποίες περιλαμβάνουν την προσβασιμότητα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υγείας σε καρκινοπαθείς. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός καινοτόμου τεχνολογικά Ογκολογικού Κέντρου, το οποίο θα λειτουργεί ως Center of Excellence για την έρευνα και εκπαίδευση του καρκίνου σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η απαιτούμενη υποδομή περιλαμβάνει πλήρη διαγνωστικό τεχνολογικό εξοπλισμό, καινοτόμο τεχνολογικό εξοπλισμό εξωτερικής ακτινοθεραπείας με σύγχρονες μονάδες ακτινοβόλησης φωτονίων και επιταχυντή πρωτονίων με έναν θάλαμο θεραπείας, καθώς και ογκολογική κλινική ημέρας. Η καινοτόμος υποδομή εξασφαλίζει την υψηλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς στην Ελλάδα, οι οποίες δεν παρέχονται πουθενά αλλού στη χώρα. Νέες θέσεις εργασίας (150 άμεσες και άνω των 1.000 έμμεσες) δημιουργούνται για επιστημονικό προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης που σήμερα αναγκάζεται να μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Το Κέντρο θα είναι μοναδικό για τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, γεγονός που θα εντείνει τον ιατρικό τουρισμό στην περιοχή και τη χώρα.

Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Για 15 ημέρες τα τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να «δουλέψουν» πάνω στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας ώστε να καταθέσουν τις εντάσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

-Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης δήλωσε στην «Ε» ότι η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας σε μεγάλο βαθμό καλύπτει το αρχικό σχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Πρόκειται για ένα σοβαρό κείμενο-σχέδιο στο οποίο μπορούμε να πατήσουμε για να φτάσουμε στο τελικό σχέδιο. Σε γενικές γραμμές καλύπτει το αρχικό σχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Βέβαια υπάρχουν και ενστάσεις και προτάσεις για βελτιώσεις που θα συζητηθούν στη Σύγκλητο που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Πέμπτη».

-Ο πρύτανης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος κ. Πέτρος Λάμψας με αφορμή την πρόταση για τη συγχώνευση των σχολών του πρώην ΤΕΙ Λαμίας και τη δημοσιοποίηση της πρότασης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για το Συγκρότημα «Εύριπος» για την Εύβοια δηλώνει στην «Ε»: «Υπάρχουν αρκετά κενά στην πρόταση του Υπουργείου Παιδείας. Είναι πολλά τα θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν δεδομένου ότι το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στην ουσία τριχοτομείται. Δεν είναι κοντά σε όσα θέλαμε και σύντομα η Σύγκλητος θα τοποθετηθεί. Για την περίπτωση της Λαμίας σε γενικές γραμμές μας καλύπτει η πρόταση».

 

3 SYGXNVNEYSH

 

4 SYGXVNEYSH

 

Παρουσίαση: Νατάσα Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass