Γ. Κωτσός: Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση των Τμημάτων της Καρδίτσας

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2018 22:22

Παρέμβαση για το κυβερνητικό σχέδιο που αφορά στη συγχώνευση των πρώην ΤΕΙ Λάρισας και Λαμίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε ό,τι αφορά στα Τμήματα της Καρδίτσας, έκανε χθες ο δήμαρχος Μουζακίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Γιώργος Κωτσός επισημαίνοντας τα εξής:

«Δόθηκε στη δημοσιότητα προς κοινωνική διαβούλευση, το σχέδιο που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για τη σύσταση του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά την απορρόφηση των πρώην ΤΕΙ Λάρισας και Λαμίας και ομολογώ ότι η έκπληξή μου είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη σε ό,τι αφορά στον Νομό Καρδίτσας!

Οι αλλαγές που εμπεριέχονται για όλα τα τοπικά Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας είναι διαλυτικές, με εξαίρεση το Τμήμα Κτηνιατρικής που ευτυχώς παραμένει ως έχει, προφανώς επειδή ήταν ΑΕΙ!

Οφείλω δε να τονίσω ότι στην προετοιμασία αυτού του σχεδίου δεν έλαβε μέρος κανένας επιστημονικός, επιχειρηματικός, επαγγελματικός, κοινωνικός, ή αυτοδιοικητικός φορέας της περιοχής μας, καθώς αγνοήθηκαν αλαζονικά από το Υπουργείο!

Εύλογη λοιπόν είναι η απορία όχι μόνο η δικιά μου, αλλά και όλων των Καρδιτσιωτών, βάσει ποιων κοινωνικών και ακαδημαϊκών κριτηρίων το Υπουργείο αποφάσισε:

* Τη διάσπαση του άκρως επιτυχημένου Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας με τη μεγαλύτερη βαθμολογία εισαγωγής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, 200 νεοεισακτέους σπουδαστές τον χρόνο, εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Με ποια λογική μεταφέρει τη «Διαιτολογία» στα Τρίκαλα, χωρίς να εξηγεί πού θα στεγαστεί, με ποιον εξοπλισμό – προσωπικό - σπουδαστές θα λειτουργήσει, ποιοι θα διδάξουν εκεί, εάν και πότε θα αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα;

* Τη διάλυση του εξαιρετικού (με μεγάλες ερευνητικές επιτυχίες, διεθνείς επιστημονικές διακρίσεις, ισχυρές συνεργασίες με επιχειρήσεις, εκατοντάδες σπουδαστές και πλήρως κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα) Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων και την αντικατάστασή του με ένα εντελώς νέο «Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων», στο οποίο υποτίθεται (ακόμη δεν είναι βέβαιο) ότι προσαρτάται η πετσοκομμένη «Διατροφή».

* Την εξαΰλωση του δημοφιλούς, με πολλές βραβεύσεις, και επαγγελματικά δικαιώματα, Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου και την υποβάθμισή του σε διετές Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης «Τεχνικών Κατεργασίας Ξύλου και Επίπλου»!

* Την κατάργηση του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος - για το οποίο έγινε μεγάλος αγώνας τα προηγούμενα χρόνια να σωθεί - και την αντικατάστασή του από ένα νέο «Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Δασικών Πόρων», που δεν διαθέτει βέβαια επαγγελματικά δικαιώματα.

* Την ίδρυση ενός νέου «Τμήματος Δημόσιας Υγείας» με ένα περιορισμένου εύρους εκπαιδευτικό αντικείμενο και απόφοιτους που θα προορίζονται κυρίως για τη στελέχωση του καθημαγμένου σήμερα δημόσιου τομέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυναμικότητα, ελκυστικότητα και εν τέλει τη μελλοντική βιωσιμότητά του.

Διερωτώμαι, το Υπουργείο Παιδείας, βάσει ποιων συγκεκριμένων ακαδημαϊκών κριτηρίων και με ποιο δικαίωμα απαξίωσε εντελώς τις ολοκληρωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις που κατατέθηκαν από τοπικούς φορείς και καθηγητές, για δημιουργία μιας, η και δύο Πανεπιστημιακών Σχολών στην Καρδίτσα, οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν από τη συγχώνευση των υφιστάμενων δημοφιλών εξελίξιμων Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων – Διατροφής και Διαιτολογίας, η με αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Τμήματος Κτηνιατρικής.

Είναι πασιφανές ότι καμία ακαδημαϊκή προσέγγιση, ούτε καν η απλή λογική, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αλλαγές που προβλέπονται για τον Νομό Καρδίτσας στο νέο σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το μελλοντικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Επομένως δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές από τους φορείς και τους κατοίκους του Νομού μας, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι θεσσαλικές πρωτεύουσες αποκτούν Πανεπιστημιακές Σχολές, ( συμπεριλαμβανομένης και της Λαμίας), εκτός από την Καρδίτσα!

Άποψή μου είναι ότι το νέο κυβερνητικό ακαδημαϊκό σχέδιο καταπνίγει κάθε δημοκρατική αντίληψη περί περιφερειακής ισορροπίας και ισοπολιτείας, ουσιαστικά εξυπηρετεί κάποιες τοπικιστικές ακαδημαϊκές και πολιτικές επιδιώξεις, ενώ σε ό,τι αφορά στον Νομό μας, δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις για μελλοντική αποψίλωσή του από τα υπάρχοντα ελκυστικά Τμήματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Γι’ αυτό η αντίδρασή μας ως Καρδιτσιώτες, επιβάλλεται να είναι μαζική και δυναμική προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και προς τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία έχει ευθύνη στη δημιουργία του νέου ακαδημαϊκού χάρτη της περιφέρειάς μας.

Θεωρώ ότι θα πρέπει να απαιτήσουμε:

Α) Παράταση της περιόδου διαβούλευσης η οποία λήγει μόλις σε διάστημα 15 ημερών.

Β) Άμεση αναθεώρηση των ριζικών αλλαγών που προωθούνται για τα τοπικά Τμήματα ΤΕΙ, και αμοιβαία συζήτηση όλων των τεκμηριωμένων προτάσεων για δημιουργία Πανεπιστημιακών Σχολών στην Καρδίτσα.

Βρισκόμαστε προ της διάλυσης των Τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Καρδίτσας! Αυτή η οδυνηρή εξέλιξη πρέπει να αποτραπεί με τη συνεργασία όλων των φορέων και των πολιτών του Νομού μας»!

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑ, Του ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass