ΠΥΞΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Τμήματα Φαρμακευτικής

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2018 15:53

Περιγραφή

Τα Τμήματα Φαρμακευτικής ασχολούνται με τηv εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση vέωv επιστημόνων σε σύγχρoνoυς τoμείς της Φαρμακευτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Έχουν στόχο να καταρτίσουν επιστήμονες ικανούς όχι μόνο να διαθέτουν στο κοινό φάρμακα και φαρμακευτικά σκευάσματα, σύμφωνα με τις ιατρικές συνταγές, αλλά και να τα παράγουν, να τα ελέγχουν για την καταλληλότητά τους και να ερευνούν για νέα σκευάσματα χρήσιμα στον άνθρωπο.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:

Γενική Φυσική, Γενικά Μαθηματικά, Ανατομία του Ανθρώπου, Αναλυτική Χημεία, Ανόργανη Χημεία, Επιχειρηματικότητα Καινοτομία στο Κλάδο της Φαρμακευτικής, Επείγουσα Θεραπευτική, Βιολογία, Οργανική Χημεία, Μέθοδοι Στατιστικής, Τοξικολογία, Βιοφαρμακευτική - Φαρμακοκινητική, Βιοχημεία, Γενική Βοτανική, Έλεγχος και Αξιολόγηση Καλλυντικών Προϊόντων, Κλινική Χημεία, Μεταβολισμός Φαρμάκων, Ιστορία της Φαρμακευτικής και στις Φαρμακευτικές Επιστήμες, Φαρμακευτική Ανάλυση, Φαρμακολογία, Φαρμακευτική Μικροβιολογία, Φαρμακευτική Νομοθεσία και Δεοντολογία, Ραδιοφαρμακευτική Χημεία, Φαρμακευτική Τεχνολογία, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στους οδηγούς σπουδών των τμημάτων, μέσα από τις ιστοσελίδες τους.

Εργασιακά

Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Φαρμακευτικής είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες για τη σύνθεση, τις ιδιότητες, τις επιδράσεις και τη χρήση των φαρμάκων. Όλοι οι πτυχιούχοι μπορούν να ασχοληθούν με τον τομέα αυτό, ιδρύοντας το δικό τους φαρμακείο, σύμφωνα πάντα με την κείμενη νομοθεσία. Εκτός όμως από αυτή τη δραστηριότητα μπορούν να ασχοληθούν και στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα :

* σε αντιπροσωπείες φαρμακευτικών οίκων, σε πρατήρια φαρμακευτικών βιομηχανιών

* σε νοσοκομεία, σε κλινικές

* στον εθνικό οργανισμό φαρμάκων, σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς (Ι.Κ.Α. - Ο.Γ.Α. κ.ά.)

* ως επιστημονικό προσωπικό στους τομείς έρευνας και παραγωγής φαρμάκων.

Ο φαρμακοποιός είναι ο επιστήμονας που γνωρίζει τη σύνθεση, τις ιδιότητες, τις επιδράσεις και τη χρήση των φαρμάκων και τα διαθέτει στην αγορά σύμφωνα με τις ιατρικές συνταγές. Μπορεί επίσης να ασχολείται με την έρευνα στον τομέα παρασκευής φαρμάκων.

Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 14.01, Πτυχιούχων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, και Νοσηλευτικής (Κωδικός: ΠΕ 14.03, Φαρμακοποιών) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) ή πτυχίο που αντικαθιστά αυτό της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε..

Χρήσιμες Πληροφορίες

* Οι φοιτητές όλων των τμημάτων μετά την περάτωση του τετραετούς κύκλου σπουδών πλήρους θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο, υποχρεούνται μέσα στα πλαίσια της Νομοθεσίας της Ε.E. με την οποία έχει εναρμονισθεί η Ελλάδα (οδηγίες 85/432/ΕE, 85/433/ΕE και Απόφαση Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α4/5226/6-11-1987), να κάνουν πρακτική άσκηση επί ένα έτος (4 τρίμηνα) σε:

1. Φαρμακείο ανοικτό στο κοινό (τουλάχιστον επί 6 μήνες)

2. Νοσοκομείο (τουλάχιστον επί 3 μήνες)

3. Φαρμακοβιομηχανία (προαιρετικά)

* Για να ανοίξει κάποιος δικό του φαρμακείο, απαιτείται είτε να αγοράσει την άδεια ενός υπάρχοντος φαρμακείου είτε ειδική άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας από την αρμόδια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Η χορήγηση άδειας ιδρύσεως φαρμακείου από 1-1-1997 τελεί υπό ορισμένους πληθυσμιακούς περιορισμούς (άρθρο 13, παρ. 1 ν.3457/2006, ΦΕΚ Α' 93/2006).

* Για την άσκηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού είναι απαραίτητη η άδεια μετά από ετήσια πρακτική άσκηση (νοσοκομείο και φαρμακείο). Την άδεια χορηγεί το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ.) ύστερα από εξετάσεις.

* Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Πειραιώς 134 & Αγαθημέρου, Τηλ.: 210/3410372, Ηλ. Διεύθυνση: www.pfs.gr

* Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.), Κορυζή 6, Τ.Κ. 11 743, Αθήνα, Τηλ.: 210/9227182, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.pepharm.gr/html/home.html

* Ομοσπονδία Συνεταιριστικών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), Μπουμπουλίνας 5, Τ.Κ. 17 349, Άγιος Δημήτριος Αττικής, Τηλ.: 210/9767817, Ηλ. Διεύθυνση: www.osfe.gr

* Pharmaceutical Group of the European union (PGEU), Ηλ. Διεύθυνση: http://www.pgeu.eu/en/

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Φαρμακευτικής Παν. Αθηνών, Α.Π.Θ. και Παν. Πάτρας δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 530 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass