Ακριβή η Παιδεία για τα ελληνικά νοικοκυριά

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.500 ΕΥΡΩ ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2018 15:18

Περίπου 1,5 δισ. ευρώ δαπανούν συνολικά οι γονείς για την ιδιωτική Παιδεία σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» σχετικά με το ετήσιο κόστος των Ελλήνων για την Παιδεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μία οικογένεια με παιδί το οποίο φοιτούσε σε δημόσιο σχολείο χρειάστηκε κατά μ.ο. 1.548 ευρώ επιπλέον για φροντιστήρια, ιδιαίτερα και ξένες γλώσσες. Όσον αφορά στη δημόσια δαπάνη, κάθε μαθητής (από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο) κοστίζει στο κράτος το ποσό των 3.200 ευρώ, ποσό λίγο κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΚΕΦΙΜ:

- Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή δημοτικού σχολείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 315 ευρώ. Από αυτό το ποσό, το μεγαλύτερο μέρος αφορά σε ξένες γλώσσες (82%) και ακολουθούν τα φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (12%), και οι λοιπές δαπάνες (4%).

- Η μέση ετήσια ιδιωτική δαπάνη ανά μαθητή γυμνασίου ή λυκείου (εξαιρουμένων των διδάκτρων για ιδιωτικά σχολεία) το 2016 ήταν 1.548 ευρώ. Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα (65%), ξένες γλώσσες (34%) και άλλες δαπάνες (1%).

Οι ερευνητές, πάντως, καταγράφουν και το γεγονός ότι η συμπληρωματική εκπαίδευση δεν αποτελεί ελληνικό «φαινόμενο» καθώς μεγάλα ποσά διαθέτουν και οι Κύπριοι γονείς ενώ από κοντά ακολουθούν οι γονείς από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης με αυξητική τάση να παρατηρείται και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης λόγω του υψηλού επιπέδου ανταγωνισμού των εκπαιδευτικών συστημάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass