ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ NASA

Φάρμακα για τον καρκίνο και εφαρμογές για καλύτερη ποιότητα ζωής

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2018 15:33

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge 2018 που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην πόλη της Λάρισας από τον φορέα Βιομιμητισμού Ελλάδος Έρευνας και Καινοτομίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας.


Φέτος η συμμετοχή άγγιξε τους 30.000 πολίτες από 70 χώρες και 220 πόλεις σε όλο τον κόσμο που συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν τις λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη γη, χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA.
Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από τον κ. Παναγιώτη Φιτσιλή, καθηγητή του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, τον κ. Αναστάσιο Βασιλειάδη, πρόεδρο του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και τον Γιώργο Προφητηλιώτη (διδάκτορα σε τεχνολογίες Διαστημικής, συνιδρυτή GREEK NEW SPACE society) ανέδειξε τις τρεις νικήτριες ομάδες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ψηφοφορία συμμετείχαν και οι ίδιες οι ομάδες.
-1ο Βραβείο YOUniverse
Mέλη Ομάδας: Θανάσης Ντάτης, Ζωή Πασχαλίδη, Σταύρος Παπατζέκας, Ελιεζέρ-Σολομόν Καμπελής
Περιγραφή: Η ιδέα αφορά σε ένα διαδραστικό παιχνίδι κουίζ με βάση τις φωτογραφίες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Πίσω από τη δημιουργία αυτού του παιχνιδιού υπάρχει ένας σκοπός. Ο σκοπός είναι να προσεγγίσουμε όλοι τη μαγεία του διαστήματος.
-2ο Βραβείο SUNSTORM
Mέλη Ομάδας: Πέτρος Βαρσαμάς, Θεοδώρα Ιωαννίδου
Περιγραφή: Το «Safe Living» είναι μια εφαρμογή που μετατρέπει τις βάσεις δεδομένων για τον καιρό, την υγεία και το περιβάλλον σε απεικονίσεις σε πραγματικό χρόνο. Βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής (πρόληψη των κινδύνων, των ασθενειών κ.λπ.)
-3ο Βραβείο PILLancer
Mέλη Ομάδας: Στέφανος Χαλκίδης, Εμμανουήλ Παπαδημητρίου, Θεοδοσία-Νίκη Διακοσάββα, Ευαγγελία Συρακούλη, Αργυρώ Συρακούλη
Περιγραφή: Στη φύση η αράχνη χρησιμοποιεί τον ιστό για να παγιδεύει τους εχθρούς της για να μείνει ζωντανή. Με βάση αυτόν τον μηχανισμό, η ομάδα προτείνει τη δημιουργία φαρμάκων κατά του καρκίνου, όπως το PILLancer.
*Υπόλοιπες ομάδες & ιδέες:
-Όνομα ομάδας: MMOD Inspector
Μέλη: Ζήσης Καρασίμος, Ευαγγελία Καρασίμου
Περιγραφή: Η ομάδα εργάστηκε στον σχεδιασμό ενός αυτόνομου drone με εξειδικευμένους αισθητήρες ήχου/κάμερας το οποίο σαρώνει το εξωτερικό του διαστημικού σκάφους. Η ιδέα βασίστηκε στον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρούν τα δελφίνια και πώς μπορεί ο άνθρωπος να αξιοποιήσει αυτό το γνώρισμα.
-Όνομα ομάδας: FORAMATA
Μέλη: Γεώργιος Βασιλόπουλος, Σοφία Τρικάρδου, Ιωάννα Μαντζούνη.
Περιγραφή: Χρησιμοποιώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας, η ομάδα σχεδίασε μία εφαρμογή βασισμένη σε τηλέφωνο, η οποία θα βοηθά τον κόσμο στην πρόληψη των πυρκαγιών και την έγκαιρη ανίχνευση αυτών. Σκοπός της εφαρμογής είναι να ενημερώνει όλους τους πολίτες για το ξέσπασμα πυρκαγιάς με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.
-Όνομα ομάδας: GO4GAME
Μέλη: Παναγιώτης Καραγιάννης, Αποστόλης Κατσίκας
Περιγραφή: Η ομάδα εργάστηκε στην ιδέα μια διαστημικής αποστολής στον Άρη μέσω της χρήσης τροχιάς κάποιου κομήτη, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι ανάγκες, ενέργειες.
-Όνομα ομάδας: ΤΕΑΜ Χ
Μέλη: Κωνσταντίνος-Συμεών Συρόπουλος, Στέλλα Εμμανουηλίδου, Ραφαηλία Γκόλτσιου.
Περιγραφή: Η ομάδα παρουσίασε βασικές πληροφορίες για τον αστεροειδή Bennu, καθώς και το τι φαντάζεται ότι μπορεί να έχει.
-Όνομα ομάδας: NASA Extreme S.P.G.L.
Μέλη: Ευαγγελία Γκιουλέκα, Γιώργος Γκουντούρας, Πασχάλης Ντεγκούδης, Σταύρια Χατζηγεωργίου
Περιγραφή: Το τσουνάμι αποτελεί ένα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο. Η ομάδα παρουσίασε βασικές αρχές για το πώς πρέπει να αντιδρούμε σε ένα τσουνάμι καθώς και τα μέτρα προφύλαξης στο φαινόμενο.
Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge Larisa 2018 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον νέο Σύλλογο Διαστημικής GREEK NEW SPACE SOCIETY. Οι τρεις ομάδες που κέρδισαν διεκδικούν το παγκόσμιο βραβείο που είναι ένα ταξίδι στον διαστημικό σταθμό της NASA. Επίσης, η IBM προσέφερε σε όλες τις ομάδες δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες της. Τέλος, το ΙΝ.ΑΝ.ΕΠ. προσέφερε στα μέλη της πρώτης ομάδας τη δυνατότητα να ταξιδέψουν δωρεάν στην Ευρώπη, προκειμένου να εκπαιδευτούν και να εξελίξουν επιχειρηματικά την ιδέα τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass