Τμήματα Πληροφορικής

Δημοσίευση: 28 Οκτ 2018 16:30

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Τα τμήματα ασχολούνται με τη μελέτη, τη σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογών της πληροφορικής αλλά και τη χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας στην εκπαίδευση.

Έχουν σκοπό την ανάδειξη επιστημόνων ικανών για την εισαγωγή της τεχνολογίας της πληροφορικής σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση σύγχρονων μεθοδολογιών και λογισμικού για την ανάπτυξη εφαρμογών, με άμεσο σκοπό πάντα την επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για κάθε είδους επιχειρήσεις ή οργανισμούς.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:

Μαθηματικά, Αλγόριθμοι, Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών, Πιθανότητες, Υπολογιστικά Μαθηματικά, Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Υπολογιστών, Προγραμματισμός Υπολογιστών με JAVA, Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων, Δομές Δεδομένων, Οργάνωση Συστημάτων Υπολογιστών, Αυτόματα και Πολύπλοκα, Βάσεις Δεδομένων, Λειτουργικά Συστήματα, Ανάλυση και Σχεδίαση Πληροφοριακών Συστημάτων, Μεταγλωττιστές, Τεχνολογία Λογισμικού, Διακριτά Μαθηματικά, Σχεδίαση Ψηφιακών Συστημάτων, Προγραμματισμός Υπολογιστών με C++, Δίκτυα Επικοινωνιών, Αξιολόγηση Επενδύσεων με Εφαρμογές στην Πληροφορική, Εφαρμοσμένες Πιθανότητες και Προσομοίωση, Στατιστική και Πληροφορική, Τεχνητή Νοημοσύνη, Εννοιολογική Μοντελοποίηση Συστημάτων, Επιχειρησιακή Έρευνα, κ.ά.

Στα προγράμματα σπουδών υπάρχουν και πολλά μαθήματα επιλογής, όπου δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να τα επιλέξουν ανάλογα με τη γνωστική περιοχή που τους ενδιαφέρει περισσότερο.

Εργασιακά

Οι πτυχιούχοι των παραπάνω τμημάτων μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας σε θέματα Πληροφορικής και να εργαστούν στους παρακάτω τομείς:

* Τη διδασκαλία σε Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

* Την τεχνική και επαγγελματική κατάρτιση, δημόσια και ιδιωτική, σε θεωρητικό, τεχνολογικό και εφαρμοσμένο επίπεδο στους επιστημονικούς τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

* Την έρευνα σε δημόσια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα στους επιστημονικούς τομείς που απαριθμούνται σε θεωρητικό, τεχνολογικό και εφαρμοσμένο επίπεδο.

Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν, μεταξύ άλλων, ως αναλυτές, προγραμματιστές, σχεδιαστές εφαρμογών και βάσεων δεδομένων, διαχειριστές συστημάτων και υπεύθυνοι έργων σε έργα υλοποίησης πληροφοριακών συστημάτων και δικτύων. Οι απόφοιτοι των τμημάτων ασχολούνται επίσης με τα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και τη διαχείριση κινδύνου. Ο συνδυασμός ισχυρού υποβάθρου πληροφορικής και δυνατότητας απόκτησης (μέσω μαθημάτων επιλογής) γνώσεων στα οικονομικά, το marketing, και τη διοίκηση επιχειρήσεων δίνει επίσης στους αποφοίτους τη δυνατότητα να αναλάβουν επιχειρηματική δράση σε νέες τεχνολογίες.

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Πληροφορικής περιγράφονται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτικε στο ΦΕΚ A'/58/8.4.2009.

Οι απόφοιτοι των τμημάτων Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά και του Ο.Π.Α. έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να εργαστούν ως οικονομολόγοι ή ως λογιστές, αν αυτό επιθυμούν.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, οι απόφοιτοι εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 19, Πληροφορικής Πανεπιστημίων και μπορούν να διδάξουν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγητές πληροφορικής.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

* Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας (Ε.Π.Ε.), Κοδριγκτώνος 33, 5ος όροφος, Τ.Κ. 10434, Αθήνα, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.epe.org.gr/index.jsp

* Ελληνική Ένωση Πληροφορικής, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.informatics.org.gr/main.htm

* Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (Economic Chamber of Greece), Μητροπόλεως 12-14, Τ.Κ. 10563, Αθήνα, Τηλ.: 210 52.02.250-260-270, Φαξ: 210 52.29.167, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.oe-e.gr/, e-mail: oee@oe-e.gr

* Τα τμήματα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Ο.Π.Α., του Α.Π.Θ., του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα) και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Λαμία), είναι κοινά στο 2ο και 4ο Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης.

* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Π.Α. και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Τρίπολη), Πληροφορικής του Α.Π.Θ., του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιονίου Πανεπιστημίου, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Λαμία) και Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους. Σημείωση: Δεν ανταλλάσουν φοιτητές μεταξύ τους τα τμήματα της ίδιας περιφέρειας.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 638 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2018»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass